Controlepunten van het werkvlak

Gebruik de controlepunten om het werkvlak langs de X-, Y- of Z-as te roteren of om het nulpunt te verplaatsen. In een geroteerd 2D/Planaanzich is het wel mogelijk om het werkvlak te verplaatsen, maar niet om het te roteren (Vectorworks-uitbreidingsmodule vereist). Zie Importing worksheets. Je kan de commando’s ook gebruiken om met werkvlakken te werken; zie Werkvlakcommando’s.

Om het werkvlak aan te passen door middel van de controlepunten:

Activeer het gereedschap Selectie in het palet Basisgereedschappen.

In een 3D-aanzicht selecteer je het werkvlak door op de rand of op een van de assen te klikken.

Rond de assen van het werkvlak verschijnen gekleurde controlepunten. De controlepunten van objecten in de tekening worden tijdelijk verborgen om verwarring te voorkomen.

Op elke as liggen twee controlepunten waarmee de rotatie van de twee andere assen kunt bepalen. Rode controlepunten dienen om rond de X-as te roteren, groene om rond de Y-as te roteren en blauwe om rond de Z-as te roteren. Door de cursor over een controlepunt te bewegen, verschijnt er een rotatiecirkel rond de corresponderende as. Met het diamantvormige controlepunt op het snijpunt van de assen kan je het nulpunt van het werkvlak verplaatsen.

Handeling

Omschrijving

Het werkvlak roteren

Klik op een van de controlepunten rond een as. De cursor verandert in een cirkelvormige peil. Beweeg de cursor om het werkvlak rond de geselecteerde as te roteren en klik om de nieuwe positie vast te leggen.

Het nulpunt van het werkvlak verplaatsen

Klik op het middelste controlepunt. De cursor verandert in een kruis. Beweeg de cursor om het vlak te verplaatsen en klik nogmaals om de nieuwe positie vast te leggen.

Om het werkvlak nu te deselecteren, drukt u op de escape-toets of klik je met het Selectiegereedschap op een plaats buiten het werkvlak. Je kan de huidige positie van het werkvlak bewaren door middel van de menucommando’s of de opties in het Werkvlakpalet.

Gebruik de controlepunten in combinatie met de grijphints van de intelligente aanwijzer om de juiste positie te vinden ten opzichte van andere objecten in de tekening.

Het Werkvlakpalet