Een animatievideo creëren

Je kan animaties van modellen in Vectorworks bekijken, of ze bewaren als een videobestand dat je vervolgens kan opsturen naar partners en klanten, of gebruiken in presentaties en op online locaties.

Stel de zichtbaarheid van de lagen en klassen in zoals nodig voor de video.

Selecteer het animatiepad op basis waarvan je een video wilt creëren.

Een overzicht van alle animatiepaden in de tekening vind je in het tabblad Camera’s van het Visualisatiepalet. Dubbelklik op een item in de lijst om de cameraweergave te activeren.

Volg een van onderstaande werkwijzen:

Klik op de knop Creëer video in het Infopalet.

Klik met de rechtermuisknop op het animatiepad en selecteer het commando Creëer video in het contextmenu.

Het dialoogvenster ‘Creëer video’ wordt geopend.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Instellingen

Tijdsduur (sec.)

Voer de totale duur van de film in.

Deze parameter is gelinkt aan het veld Tijdsduur (sec.) in het Infopalet; wanneer je de waarde op één plaats wijzigt, verandert de waarde op de andere plaats automatisch mee.

Beelden per seconde

Stel het aantal beelden in per seconde (fps: frames per second).

30 fps geeft over het algemeen een vlotte animatie.

Rendering

Selecteer een rendermethode voor de video (zie ). Renderworks rendermethodes

Instellingen

Als je bij Rendering koos voor ‘Renderworks snel’ of ‘Renderworks finaal’ is deze knop niet beschikbaar. Voor andere rendermethodes kan je hier de instellingen openen en de parameters definiëren.

Kwaliteit

Selecteer de gewenste kwaliteit van het filmbestand. Hoe hoger de kwaliteit, hoe groter het resulterende bestand.

De optie Hoogste (beste kwaliteit) is geschikt voor verdere videobewerking.

Rendering via

Selecteer of de film op uw lokale computer gerenderd moet worden of viaVectorworks Cloud Services. Rendering via Cloud services is enkel beschikbaar als een voordeel van Vectorworks Service Select.

Als je de optie ‘Lokale computer’ selecteert, kan het verwerkingsproces (afhankelijk van de grootte van de video) Vectorworks gedurende enige tijd opeisen en verderwerken verhinderen. Door te renderen via Vectorworks Cloud Services bent u zeker dat u onmiddellijk verder kunt werken.

Tijdslimiet

Stel de duur in van de video ten opzichte van de volledige animatieduur.

Volledige tijdsduur

Selecteer deze optie om een video met de volledige animatie te creëren.

Beperkte tijdsduur

Selecteer deze optie om de video te beperken tot een specifiek deel van de animatie. De Begintijd en de Eindtijd kan je instellen op een waarde tussen 0 en de opgegeven Tijdsduur (sec.).

Beeldgrootte

Selecteer de grootte van de animatie (breedte x hoogte in pixels).

Als de geselecteerde beeldgrootte dezelfde breedte-hoogteverhouding heeft als de resolutie van de tekenzone, zal het kader worden uitgelijnd op de tekenzone en zal er niets worden weggesneden. Als de geselecteerde beeldgrootte verschilt van de resolutie van de tekenzone, zal het filmkader worden bijgesneden. Blauwe aanduiden in de hoeken van de cameraweergave geven aan tot waar er precies zal worden bijgesneden.

Standaard

Selecteer deze optie om een standaard beeldgrootte te kiezen uit de keuzelijst.

360° Video

Selecteer deze optie om een 360° video te creëren; dit is mogelijk voor de Renderworks- en Shaded-rendermethodes. De kijker bepaalt de kijkhoek terwijl de camera 360° snelheid langs het animatiepad beweegt. Selecteer eveneens het gewenste beeldformaat.

Op maat

Selecteer deze optie om een beeldgrootte op maat te bepalen. Geef voor de breedte en hoogte een waarde op tussen 240 en 4069 pixels.

Scherm

Selecteer deze optie om het beeldformaat uit te lijnen op de huidige tekenzone.

Klik op de knop Bewaar video om de animatie te bewaren.

Het dialoogvenster ‘Selecteer locatie videobestand’ wordt geopend.

Geef een bestandsnaam in en selecteer een locatie en bestandsformaat om de video op te slaan.

Na de eerste verwerkingsstap wordt in het dialoogvenster ‘Animatie genereren’ de vooruitgang weergegeven, inclusief de Verstreken tijd en Resterende tijd. Als de tijd langer is dan 24u verschijnt het aantal dagen vóór de uren/minuten/seconden.

Er wordt een MOV (MPEG4) -bestand met H.264-compressie gecreëerd. Animatiefilms die u gemaakt hebt op Windows of op Mac kan je op beide platformen bekijken. Dubbelklik op het filmbestand om het te openen of open het vanuit uw favoriete programma om films mee af te spelen.

Als je de animatie wilt uitbreiden naar een volledige model kan je meerdere video’s aan elkaar plakken met een extern videobewerkingsprogramma. Je kan daarbij ook het overgangseffect tussen de scènes aanpassen.

Virtuele modellen