Een afbeelding voor foto-inpassing selecteren
Hou rekening met de volgende punten wanneer je een foto selecteert om in te passen:
Vertrek van een foto met dezelfde grootte en resolutie als het eindresultaat dat je wilt bekomen met de foto-inpassing.
Gebruik bij het fotograferen van een terrein geen speciale lenzen die het perspectief corrigeren of vervormen. Foto’s die met dergelijke lenzen gemaakt werden, zijn niet geschikt voor foto-inpassing omdat Vectorworks het vervormde aanzicht onmogelijk kan laten overeenstemmen met het aanzicht van het model.
Neem geen foto’s in vooraanzicht, bijvoorbeeld waar de camera recht in een gang kijkt of loodrecht op de voorgevel van een gebouw. Vectorworks zal tijdens de foto-inpassing invoeglijnen creëren op basis van de foto en wanneer twee invoeglijnen nagenoeg evenwijdig liggen, kan de berekening van het aanzicht mislopen. Hetzelfde probleem kan zich voordoen wanneer het vluchtpunt zich praktisch in het midden van de foto bevindt (bij het fotograferen). Als je een dergelijke foto nodig hebt, neem je best nog enkele andere foto’s vanuit licht verschillende hoeken. Moest je eerste foto problemen opleveren bij de inpassing, dan kan je nog steeds een van de andere foto’s gebruiken.
Hou rekening met de omvang van het project wanneer je de foto neemt. Alle delen van het model die je wilt tonen, moeten op de foto passen. Dit lijkt misschien logisch, maar kan snel vergeten worden wanneer je je buiten bevindt en enkel het terrein rond je ziet.
De meeste lenzen zorgen in meer of mindere mate voor een ton- of kussenvormige vertekening van de foto. Door deze vertekening lijken rechte lijnen (of randen) krom te zijn op de foto, wat op zijn beurt de foto-inpassing zal beïnvloeden. Corrigeer dergelijke vertekeningen op een niet-bijgesneden en ongewijzigde versie van het fotobestand alvorens dit te gebruiken in Vectorworks. Verschillende populaire programma’s voor foto-bewerking bevatten gereedschappen waarmee je deze correcties kan uitvoeren, maar er bestaan ook enkele goedkopere programma’s die dit voor elkaar krijgen, bijvoorbeeld PTLens.
Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag aan Dex, onze virtuele assistent.