Maatlijnen bewerken via contextmenu

Welke commando’s beschikbaar zijn in het contextmenu is afhankelijk van het soort maatlijn. De commando's zijn ook afhankelijk van waar op de maatlijn je klikt:

Commando

Soort maatlijn

Omschrijving

Voeg maataanduiding toe

Lineair en ketting

Klik eender waar met rechts op de maatlijn en selecteer het commando. Klik met het vizier als cursor om het eindpunt van de nieuwe getuigenlijnen te bepalen. De andere maatlijnen in de ketting passen zich automatisch aan.

Als Plaats als ketting is aangevinkt bij de instellingen van de maatlijnen, wordt een enkele maatlijn automatisch een kettingmaatlijn wanneer je er een maatlijn aan toevoegt.

Het is mogelijk om aan kettingmaatlijnen meerdere maatlijnen toe te voegen door achtereenvolgens te klikken voor elke maatlijn. Dubbelklik om de handeling te eindigen. Druk op de Backspace-toets tijdens de handeling om de zojuist toegevoegde maatlijnen te verwijderen.

Verwijder maataanduiding

Ketting

Klik met rechts op de maataanduiding die je wilt verwijderen. De andere maatlijnen in de ketting passen zich automatisch aan.

Splits maataanduiding

Ketting

Hiermee splits je een bestaande kettingmaatlijn in twee aparte kettingmaatlijnen.

Om een kettingmaatlijn te splitsen in twee maatlijnen gescheiden door een getuigenlijn, klik je met rechts op de getuigenlijn. Selecteer dan het commando. Een van de twee resulterende kettingmaatlijnen wordt gedeselecteerd.

Om een kettingmaatlijn te splitsen in twee maatlijnen gescheiden door een opening, klik je met rechts op de maatlijn of het maatgetal dat je wilt verwijderen. De geselecteerde sectie van de maatlijn en het gekoppelde maatgetal worden verwijderd. Hierdoor blijven er twee aparte kettingmaatlijnen over.

Verwijder getuigenlijn

Ketting

Klik rechts op de getuigenlijn die je wilt verwijderen en selecteer het commando. De ander maatlijnen in de ketting passen zich automatisch aan.

Bewerk maataanduiding

Ketting

Klik met rechts op de maataanduiding die je wilt bewerken en selecteer het commando. Pas de instellingen in het dialoogvenster ‘Instellingen’ aan (zie Eigenschappen van maatlijnen bewerken).

Om de aangepaste instellingen toe te passen op alle maatlijnen in de ketting, gebruik je het commando Instellingen of het Infopalet.

Opmaak tekst

Alle

Klik met rechts op de maatlijn en selecteer het commando. Pas de instellingen in het dialoogvenster ‘Opmaak tekst’ aan.

Ontkoppel

Lineair, bemating boog/cirkel, bemating booglengte

Klik met rechts op de maatlijn en selecteer het commando.

Instellingen

Alle

Klik met rechts op de maatlijn en selecteer het commando. Pas de instellingen in het dialoogvenster ‘Instellingen’ aan (zie Eigenschappen van maatlijnen bewerken).

Om de eigenschappen van een afzonderlijke maatlijn in een ketting aan te passen, gebruik je het commando Bewerk maataanduiding.

Maatlijnen bewerken

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag aan Dex, onze virtuele assistent.