Exporteren als Shapefile

Locatie

Exporteer Shapefile

Bestand > Exporteer

Gebruik het commando Exporteer Shapefile om tekenelementen te exporteren naar Shapefile-formaat. Het bestand dat je exporteert, heeft de extensie (.shp) en is vergezeld van een indexbestand (.shx) en een databasebestand (.dbf) met dezelfde naam.

Met de Shapefile exportinstellingen kan je de gewenste elementen voor export uit de tekening selecteren, en dit op basis van verschillende criteria. Alleen de objecten die aan alle opgegeven criteria beantwoorden, worden geëxporteerd. Selecteer je bijvoorbeeld zowel het criterium In de klassen als Op de lagen, dan wordt een object slechts geëxporteerd als het zowel tot een van de geselecteerde klassen als tot een van de geselecteerde lagen behoort.

De volgende objecten komen niet in aanmerkingen voor export: tekst, maatlijnen, rekenbladen, bitmaps, lichtobjecten, lagenkoppelingen, muren en sommige 3D-objecten (waaronder extrusies, wentelingen, draadwerkobjecten, daken, vloeren, kolommen en NURBS-curven). Andere objecten worden als volgt geëxporteerd:

Lijnen, rechthoeken, cirkels, ovalen, bogen, polygonen, afgeronde rechthoeken, polylijnen en parametrische objecten d.m.v. pad worden geëxporteerd als Shapefile polygonen of polylijnen.

Symbolen, 2D-loci, 3D-loci en parametrische objecten d.m.v. Punt worden geëxporteerd als Shapefile punten of 3D-punten.

3D-polygonen worden geëxporteerd als Shapefile 3D-polylijnen of 3D-polygonen.

Elke Shapefile kan slechts één type “shape” bevatten. Als je meerdere types “shape” exporteert, worden deze in aparte bestanden geplaatst.

Groepen die geschikte objecten voor export bevatten, worden geëxporteerd als individuele polygonen, polylijnen of loci (naargelang het type shape).

Als het Vectorworksbestand projectiegegevens bevat, kan je het bestand ofwel deprojecteren, of exporteren met projectie en (optioneel) een projectiebestand (.prj).

Objectgegevens die niet deel uitmaken van het record, kunnen eveneens worden opgenomen in de export.

Om een Shapefile te exporteren:

Selecteer het commando.

Selecteer in het dialoogvenster ‘Exporteer Shapefile’ de gewenste instellingen (zie hieronder).

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Met het record

Vink deze optie aan om objecten te exporteren waaraan een bepaald record is gekoppeld.

In de klassen

Vink deze optie aan om objecten uit bepaalde klassen te exporteren en klik op de knop Klassen om die klassen te selecteren.

Op de lagen

Vink deze optie aan om objecten van specifieke lagen te exporteren en klik op de knop Lagen om die lagen te selecteren.

Actieve selectie

Vink deze optie aan om de geselecteerde objecten te exporteren.

Deprojecteren (creëer Lengtegr-Breedtegr. Shapefiles) / Bewaar projectie

Vink de optie Deprojecteren aan om het bestand om te rekenen naar de lengte/breedte-projectiemethode. Vink de optie Bewaar projectie aan om de projectiemethode van het document te behouden in het topologisch bestand.

Projectiebestanden aanmaken (.prj)

Vink deze optie aan om een prj-bestand aan te maken waarin het coördinatensysteem van het topologisch bestand wordt beschreven.

Bijkomende objectgegevens

Klik op deze knop om te bepalen welke bijkomende objectgegevens, die geen deel uitmaken van het record, geëxporteerd moeten worden.

Definieer de exportinstellingen.

Als de optie In de klassen of Op de lagen aangevinkt is, klik je op de knop Selecteer klassen of Selecteer lagen om het overeenkomstige dialoogvenster te openen. Plaats een vinkje in de kolom naast alle klassen en lagen waaruit je objecten wilt exporteren. Klik op OK.

Klik op de knop Bijkomende objectgegevens om bijkomende objectgegevens voor export te selecteren. Plaats een vinkje in de kolom naast de gegevens die je mee wilt exporteren. In het veld Naam in Shapefile kan je aanpassen onder welke naam de bijkomende gegevens geëxporteerd moeten worden. Opgelet: namen mogen niet meer dan tien karakters bevatten. De aanpassingen in de lijst worden onthouden voor jouw volgende Vectorworks sessies.

Geef een naam op voor het bestand en een plaats om het te bewaren. De standaard Shapefile bestandsnaam wordt gebruikt als naam voor het record.

GIS en Georeferentie