Architect or LandmarkEen grootcirkel creëren

Gereedschappenset

Grootcirkel

GIS

Gebruik het gereedschap Grootcirkel om over de tekening heen een referentiegrid te tekenen. In tegenstelling tot een maatlijn die de lineaire afstand in 2D weergeeft, geeft een grootcirkel de kortste afstand weer tussen twee punten op het bolvormige aardoppervlak. Hiermee kan je de werkelijke afstand tussen twee punten op een landkaart meten.

Als het document nog geen georeferentie bevat, zal het dialoogvenster ‘Georeferentie document’ worden geopend. Selecteer hierin het gewenste coördinatensysteem. Zie Georeferenties aan een document toevoegen.

Methode

Omschrijving

Onder gedwongen hoek

Selecteer deze methode om de lijn onder gedwongen hoek te tekenen. De richting van de lijn is dan beperkt tot horizontale, verticale, 30 graden en 45 graden lijnen in elke richting

Onder vrije hoek

Selecteer deze instelling om een lijn te creëren onder een willekeurige hoek.

Voorkeuren

Opent het dialoogvenster Grootcirkel om de standaard instellingen voor Grootcirkel te bepalen

Om een grootcirkel te creëren:

Activeer het gereedschap en de methode.

Klik dan op de knop Instellingen om de standaardinstellingen voor het gereedschap aan te passen. Nadien kan je de parameters wijzigen via het Infopalet.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Toon afstand

Vink deze optie aan om het maatgetal in de tekening te tonen.

Eenheid

Kies in welke eenheid je de afstand wilt uitdrukken.

Toon hoek

Vink deze optie aan om de hoekwaarde te tonen.

Formaat

Kies in welk formaat je de hoek wilt weergeven.

Richting omkeren

Vink deze optie aan om de hoekberekening in de tegengestelde richting te berekenen.

Klik om het beginpunt te bepalen. Klik om het eindpunt te bepalen.

Georeferenties aan een document toevoegen