Design SuiteIFC- en COBie-rapporten creëren

Controleer voordat je een IFC-project exporteert of de objecten over de nodige IFC- en COBie-gegevens beschikken. Met Vectorworks Architectuur kan je via het commando Creëer rapport de volgende rapporten met IFC-gegevens toevoegen aan de tekening (zie Voorgedefinieerde rapporten gebruiken).

Objecten met IFC-type geeft per laag een overzicht van het aantal IFC-objecten van elk type. De klasse, de naam en het type worden, indien beschikbaar, ook weergegeven.

Objecten met IFC-type - specifiek toont van elk IFC-object de samenstellende entiteiten (muren, platen, daken, deuren, ramen, trappen en kolommen). De laag, klasse, naam en omschrijving worden, indien beschikbaar, ook weergegeven.

Objecten zonder IFC-type geeft een overzicht van alle objecten waaraan geen IFC-type is toegekend. De laag, de klasse, het type en de typenaam worden, indien beschikbaar, ook weergegeven.

Daarnaast zijn er ook voorgedefinieerde rapporten beschikbaar om standaard COBie-rekenbladen te creëren. Voor elk COBie-rekenblad voorziet Vectorworks een bijkomstig rekenblad met extra rijen waarin de bron van de COBie-gegevens wordt weergeven. Dit hulpbestand kan je tijdens het ontwerpen gebruiken om objecten die leiden tot foutieve gegevens, op te sporen en te corrigeren.

Om IFC- of COBie-gegevens te wijzigen, moet je het rekenblad rechtstreeks bewerken. Objecten in de tekening zullen overeenkomstig de wijzigingen worden bijgewerkt (zie Objecten vanuit de recordrij bewerken.)

Bepaalde COBie-waarden worden automatisch door Vectorworks ingevuld en kunnen bijgevolg niet via het rekenblad worden gewijzigd. In dit geval verschijnt er een waarschuwing in de Statusbalk.

IFC- en COBie-rapporten op maat creëren

Het is ook mogelijk om jouweigen rapporten te creëren om IFC- en COBie-gegevens te controleren. Stel de criteria voor de databaserij in zodat de gewenste IFC-entiteiten in het rapport worden opgenomen. Geef voor elke cel van de databaserij een formule in om de gewenste gegevens te tonen.

De syntaxis in de formulebalk lijkt sterk op die voor het definiëren van recordgegevens. Een recordformule bestaat uit twee delen gescheiden door een punt: de recordnaam en de naam van het weergegeven recordveld.

Syntaxis

Voorbeeld

=record_name.field_name

=Door.Height

Een IFC- of COBie-formule bestaat uit drie delen in plaats van twee. Er zijn ook drie types van formules.

Syntaxis

Voorbeeld

IFC.entity_name.property_name

=IFC.IfcDoor.Name

IFC.pset_name.property_name

=IFC.Pset_WallCommon.IsExternal

COBie.worksheet_name.column_name

=COBie.Component.Description

Om het ingeven van formules te vergemakkelijken, wordt op basis van de tekst die je voor elk deel van de formule typt, automatisch een lijst suggesties voorgesteld. Wil je bijvoorbeeld een IFC-eigenschap in een cel weergeven, typ dan =IFC gevolgd door een punt (.). De naam in de lijst van IFC-entiteiten wordt weergegeven. Gebruik de pijlen naar boven en beneden om door de lijst te scrollen totdat je de gewenste entiteit tegenkomt. Druk op de Enter-toets. Hierna verschijnt de lijst met eigenschappen voor de gekozen entiteit. Scrol door de lijst tot aan de gewenste eigenschap en druk op Enter om de formule te voltooien.

autocomplete1.png 

Voorgedefinieerde rapporten gebruiken

Formules invoeren in de cellen van een rekenblad

Objecten vanuit de recordrij bewerken

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag aan Dex, onze virtuele assistent.