Architect or LandmarkShapefiles importeren

Locatie

Importeer Shapefile

Bestand > Importeer

Met dit commando (beschikbaar in Vectorworks Architectuur en Landschap) kan je kaarten en kaartgegevens met georeferenties in uw tekeningen importeren. Topologische bestanden, ook Shapefiles genoemd, hebben de extensie .shp. Deze kaarten kan je rechtstreeks gebruiken of aanpassen met Vectorworks tekengereedschappen doordat de GIS elementen worden omgezet naar Vectorworksobjecten. Aan elk van deze objecten wordt bovendien een overeenkomstig record toegekend met gegevens afkomstig uit het databasebestand van de geïmporteerde shapefile.

De importinstellingen laten toe een ​​coördinatensysteem voor het document in te stellen en hetzelfde coördinatensysteem te gebruiken voor alle gegeorefereerde lagen. Daarom moet een shapefile op een nieuwe laag en in een document met georeferentie worden geïmporteerd. Als de georeferentie voor het document nog niet is ingeschakeld, gebeurt dit automatisch op het moment van import. Ook voor de laag waarop de shapefile wordt geïmporteerd, wordt de georeferentie automatisch ingeschakeld.

Het coördinatensysteem voor de geïmporteerde geometrie van de shapefile wordt gedefinieerd in een prj-bestand dat bij de shapefile zit. De geometrie kan worden geprojecteerd volgens het coördinatensysteem van het document of (indien ingesteld) dat van de laag, of de nieuwe laag (en het document) kunnen het coördinatensysteem van de shapefile overnemen. Doorgaans gebruik je de laatste optie alleen voor het importeren van de eerste shapefile in een nieuw Vectorworksbestand. Dit is handig om automatisch een coördinatensysteem voor het bestand in te stellen en georeferentie aan de nieuwe laag toe te kennen. De volgende keer dat je een shapefile importeert gebruik je dan de eerste optie zodat alle gegeorefereerde lagen in het bestand eenzelfde coördinatensysteem gebruiken.

Om een shapefile te importeren:

Selecteer het commando en selecteer vervolgens de shapefile dat je wilt importeren.

Of: klik op het bestand dat je wilt importeren en sleep het naar een venster waarin een Vectorworksdocument is geopend.

Vectorworks detecteert het coördinatensysteem voor de geïmporteerde GIS-elementen uit het projectiebestand (.prj) als deze zich in dezelfde map bevindt als de shapefile. Zonder projectiebestand kan de shapefile niet worden geïmporteerd.

Het dialoogvenster ‘Importeer Shapefile’ wordt geopend. Definieer de importinstellingen.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Naam laag

Geef een naam op voor de nieuwe ontwerplaag waarop de shapefile wordt geïmporteerd; standaard krijgt de ontwerplaag dezelfde naam als de shapefile.

Als de naam al in het bestand bestaat, wordt er een cijfer achter de naam toegevoegd.

Naam klasse

Selecteer een bestaande klasse om aan de objecten van de shapefile toe te kennen, of selecteer ‘Nieuw’ om ze in een nieuwe klasse te plaatsen.

Projecteer de geïmporteerde GIS-elementen en neem de georeferentie voor de laag over van het document

Selecteer deze optie om de shapefile met het coördinatensysteem van het document te importeren. De geïmporteerde objecten worden geprojecteerd zodat ze overeenkomen met de documentinstellingen en correct worden weergegeven. Als de georeferentie voor het document nog niet is ingeschakeld, gebeurt dit automatisch op het moment van import.

Importeer de GIS-elementen in het coördinatensysteem van de shapefile

Selecteer deze optie om bij het importeren het coördinatensysteem van de shapefile te gebruiken. Het is aangeraden om hierbij de optie Pas het coördinatensysteem van het document aan overeenkomstig de shapefile aan te vinken. Doe je dit niet, dan kan de nieuwe ontwerplaag een ander coördinatensysteem krijgen dan het document en de andere ontwerplagen in het bestand.

Gebruik identieke georeferentie-instellingen voor document

Vink deze optie aan om aan het document het coördinatensysteem van de geïmporteerde shapefile toe te kennen. Wees voorzichtig als je deze optie inschakelt en controleer of er al andere objecten met geografische verwijzingen in het document voorkomen. De projectie van dergelijke objecten wordt namelijk niet automatisch aangepast aan het coördinatensysteem wanneer dit verandert.

Coördinatensysteem

Dit is het coördinatensysteem dat gebruikt zal worden voor de nieuwe laag.

GIS en Georeferentie