Polygonen en polylijnen vereenvoudigen

Locatie

Polygonen vereenvoudigen

Bewerk > Tekenhulpen

Met het commando Polygonen vereenvoudigen kan je 2D-polygonen, 3D-polygonen en polylijnen vereenvoudigen door het aantal controlepunten van het type Hoek te verminderen. Zo kan je de grootte van jouw bestand reduceren en de verwerkingstijd verkorten, met een minimaal effect op de vorm van de polygonen en polylijnen zelf. Er zijn twee manieren om polygonen/polylijnen te vereenvoudigen: door maximale afwijking of door minimale afstand

Om een polygoon of polylijn te vereenvoudigen:

Selecteer een of meer polygonen of polylijnen die je wilt vereenvoudigen.

Selecteer het commando.

Het dialoogvenster ‘Polygonen vereenvoudigen’ wordt geopend.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Vereenvoudigen door

Maximale afwijking

Selecteer deze methode om controlepunten binnen een bepaalde maximale afwijking te verwijderen. Controlepunten van het type Hoek die binnen deze afwijking liggen, zullen worden verwijderd.

Afwijking

Bepaal de waarde voor de maximale afwijking.

Als je als afwijking 0 ingeeft (de standaard waarde), zullen alle controlepunten die op één rechte lijn liggen, worden verwijderd.

Minimale afstand

Selecteer deze methode om controlepunten te verwijderen aan de hand van een minimale afstand. Alle controlepunten die op deze afstand liggen of die dichter bij elkaar liggen, zullen worden verwijderd.

Afstand

Geef de minimale afstand in tussen twee controlepunten.

Als je als afstand 0 ingeeft (de standaard waarde), zullen alle extra controlepunten die op dezelfde locatie liggen worden verwijderd.

Stel de parameters in om de polygoon/polylijn te vereenvoudigen.

Het commando Polygonen vereenvoudigen verwijdert begin- en eindcontrolepunten niet en verwijdert alleen controlepunten van het type Hoek, tenzij er meerdere controlepunten op dezelfde locatie bestaan. Om alle controlepunten van een object om te zetten naar het type Hoek kan je de afrondingsmethode Geen gebruiken. Vervolgens kan je het object efficiënt vereenvoudigen met het commando Polygonen vereenvoudigen.

Dit commando werkt voor afzonderlijke polygonen en polylijnen. Om polygonen/polylijnen die deel uitmaken van groepen en symboolomschrijvingen, te vereenvoudigen, moet je de bewerkmodus van de groep of het symbool activeren en de polygoon of polylijn tijdens het bewerken vereenvoudigen; zie De objectbewerkmodus.

3D-polygonen vereenvoudigen

Objecten afvlakken