Standaard rotatie

Sneltoets

Roteer

Roteer - dupliceer

Roteer

Basisgereedschappen

Alt+= (Windows)

Option+= (Mac)

Om een object langs een bepaalde as te roteren:

Selecteer de te roteren objecten.

Activeer het gereedschap en selecteer de gepaste methode, afhankelijk van of je het originele of gedupliceerde object wilt roteren.

Voor een 3D-aanzicht selecteer je de optie D.m.v. hefboom in de Methodebalk.

Standaard valt het rotatievlak samen met het actieve werkvlak, maar je kan de oriëntatie van het werkvlak wijzigen.

Er verschijnt een gradenboog rond de cursor. Plaats de gradenboog op een vlak en klik om het middelpunt van de rotatie te bepalen.

De gradenboog verschijnt enkel wanneer een object is geselecteerd.

De gradenboog blijft op het aangeklikte punt staan. Beweeg de cursor om de gradenboog rond dit punt te roteren; een stippellijn vanuit het middelpunt tot aan de cursor geeft de rotatie-as aan. Klik om de rotatie-as vast te leggen.

Wanneer je hierna de cursor beweegt, zie je een voorvertoning van het geroteerde object in de tekening. Klik nogmaals om de rotatiehoek te bevestigen.

Het originele of gedupliceerde object wordt op de nieuwe positie geplaatst en geroteerd.

Een object roteren d.m.v. de methodes Roteer en Roteer - dupliceer

Objecten roteren