Design SuitePunten van puntenwolken afbakenen

Het is mogelijk om een reeks punten van een geselecteerde puntenwolk af te bakenen, wat gerichtere weergaven en workflows oplevert. Selecteer met een kader, lasso of polygoon de zone met punten die je wilt afbakenen. Dit is een geëxtrudeerd volume dat in het schermvlak begrensd wordt door de vorm van de selectiemethode en onbegrensd is in elk van de richtingen van de extrusie. Afhankelijk van de gekozen bewerkmethode worden de punten in het afgebakende volume getoond of verborgen. Je kan deze handeling meerdere keren herhalen voor eenzelfde puntenwolk om zo exact díe punten af te bakenen die de gewenste weergave opleveren.

Om punten in een puntenwolk af te splitsen:

Selecteer een puntenwolk en klik in het Infopalet op de knop Baken punten af.

In de Methodebalk worden tijdelijk enkele bijkomende selectiemethodes beschikbaar.

Methode

Omschrijving

Selectiekader

Sleep een selectiekader over de punten die je wilt afbakenen. Klik om het beginpunt vast te leggen, beweeg de cursor in de gewenste richting en klik opnieuw om de tegenoverliggende hoek en dus het eindpunt vast te leggen. Alle punten binnen de lijnen worden geselecteerd en zijn klaar om bewerkt te worden.

Lasso

Selecteer d.m.v. een vrije vorm de punten die je wilt afbakenen. Deze methode stelt je in staat om punten met onregelmatige 2D-vormen nauwkeuriger te selecteren. Klik om het beginpunt vast te leggen, beweeg de cursor in de gewenste richting en klik opnieuw om de tegenoverliggende hoek en dus het eindpunt vast te leggen. Alle punten binnen de markeringslijnen worden geselecteerd en zijn klaar om bewerkt te worden.

Polygoon

Teken een polygoon rond de punten die je wilt afbakenen. Klik om het beginpunt van de polygoon vast te leggen. Klik daarna om elk volgend segment van de polygoon te bepalen. Dubbelklik om het eindpunt te bepalen. Alle punten binnen de markeringslijnen worden geselecteerd en zijn klaar om bewerkt te worden.

Doornsede maken

Kies deze methode om alle punten te tonen die zich in de doorsnede bevinden van het huidige geselecteerde volume en vorige afbakeningen. Enkel de gemeenschappelijke punten van alle geselecteerde verzamelingen worden zichtbaar gemaakt.

Punten toevoegen

Kies deze methode om verborgen punten opnieuw te tonen. Alle punten binnen de geselecteerde zone worden zichtbaar gemaakt.

Punten aftrekken

Kies deze methode om de punten binnen de geselecteerde zone te verbergen. Deze punten worden onzichtbaar gemaakt; ze worden niet uit de puntenwolk verwijderd.

Activeer de gewenste selectie- en bewerkmethode.

Klik en sleep met de cursor om de zone met punten te selecteren die je wilt afbakenen.

Eenmaal de selectie voltooid, voert Vectorworks automatisch de opgegeven bewerking uit. De punten binnen de geselecteerde zone worden getoond of verborgen naargeling de gekozen bewerkmethode.

Herhaal deze stappen zo vaak als nodig om de gewenste weergave te bekomen.

Wanneer je punten afbakent, wordt in het veld Aantal controlepunten in het Infopalet enerzijds het aantal zichtbare punten weergegeven en anderzijds het totale aantal punten in de puntenwolk.

‘Punten afbakenen’ combineren met modelbegrenzing

Creëer de exacte weergave die je nodig hebt voor verdere bewerkingen zoals het plaatsen van 2D-objecten in de puntenwolk d.m.v. grijppunten. Om het werkvlak uit te lijnen op de zijde van een modelbegrenzing klik je met de rechtermuisknop op een oplichtende horizontale of verticale zijde van een modelbegrenzing. Vervolgens selecteer je het commando Bepaal werkvlak in het contextmenu.

Je kan geen punten afbakenen die buiten de modelbrenzing liggen.

Punten in een puntenwolk herstellen

Wanneer je in de puntenwolk punten afbakent, zie je in het Infopalet de parameter Afbakening. Vink deze optie uit om alle afbakeningen ongedaan te maken en alle punten zichtbaar te maken.

Punten uit een puntenwolk verwijderen

Na het maken van afbakeningen zijn verborgen punten nog steeds aanwezig in het bestand. Als je alle onzichtbare punten definitief uit het bestand wilt verwijderen, klik je in het Infopalet op de knop Verwijder punten buiten afbakening. Let op: deze handeling is onomkeerbaar.

Puntenwolken bewerken

Een model bekijken met modelbegrenzing

Een puntenwolk importeren

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag aan Dex, onze virtuele assistent.