Verplaats randen parallel

Gereedschap

Tool set

Sneltoets

Verplaats randen parallel

Vervorm object

Basisgereedschappen

- (koppelteken)

Met deze methode kan je 2D-objecten zoals rechthoeken, afgeronde rechthoeken, ovalen, polylijnen, polygonen of paden vervormen door een zijde parallel aan haar oorspronkelijke locatie te verplaatsen zonder de aangrenzende hoeken te wijzigen.

Om een 2D-object te vervormen door de randen parallel te verplaatsen:

Selecteer het 2D-object dat je wilt vervormen.

Activeer het gereedschap en de methode.

Er verschijnen controlepunten in het midden van de bewerkbare randen en op elk bewerkbaar hoekpunt. Deze methode laat enkel toe om rechte randen met rechte aanliggende segmenten te verplaatsen; een object of segment dat niet in aanmerking komt, wordt afgebeeld zonder controlepunten.

Klik op het controlepunt dat je wilt verplaatsen. De cursor verandert in een Vervormcursor, waarmee je het controlepunt naar de gewenste locatie kunt slepen.

Om bij het verslepen van een controlepunt op een hoekpunt de aanliggende randen over een gelijke afstand te verplaatsen, houd je de option-toets (Mac) of alt-toets (Windows) ingedrukt tijdens de handeling.

Klik om de nieuwe locatie te bevestigen.

Met de methode Verplaats randen parallel kan je ook open polygonen verplaatsen; als de lengte van een open rand herleidt wordt tot nul, worden de overbodige controlepunten verwijderd en wordt de vorm gesloten.

Objecten vervormen

Controlepunten van objecten aanpassen