Meerdere objecten vervormen

Sneltoets

Verplaats controlepunt

Vervorm object

Basisgereedschappen

- (koppelteken)

In plaats van de controlepunten van elk object afzonderlijk te wijzigen, is het ook mogelijk om meerdere controlepunten en zelfs meerdere objecten tegelijkertijd vervormen. Bovendien kan je controlepunten en gaten op objecten verwijderen. Voor het vervormen van meerdere objecten komen zowel lijnen, polylijnen, maatlijnen als polygonen in aanmerking. Onder “polygonen” vallen alle regelmatige en onregelmatige polygonen, alsook objecten getekend met het gereedschap Vrije hand polylijn. Gebruik deze functie bijvoorbeeld om het formaat van muren te wijzigen zonder de ingevoegde deuren en ramen of snijpunten met andere muren te beïnvloeden.

Let op: Ruimtelijke 2D-objecten moeten zich op hetzelfde, actieve vlak bevinden aangezien de selectievorm enkel in het actieve vlak kan worden gecreëerd. Meerdere 3D-objecten kunnen daarentegen niet tegelijketijd worden vervormd, maar moeten afzonderlijk geselecteerd worden.

Deze functie werkt niet voor objecten die met de gereedschappen Cirkel, Ovaal of Boog gecreëerd werden.

Om meerdere objecten tegelijkertijd te vervormen:

Selecteer de objecten die je wilt vervormen.

Activeer het gereedschap en de methode.

De cursor verandert in een dradenkruis.

Klik en sleep om een selectiekader te creëren rond meerdere controlepunten die je wilt verplaatsen of verwijderen.

Wil je een lassovorm gebruiken bij het selecteren, houd dan de option-toets (Mac) of de alt-toets (Windows) ingedrukt. Voor een polygoonvorm druk je de toetsencombinatie Cmd+option (Mac) of Ctrl+Alt (Windows) in.

Verplaats de controlepunten met de muis of door het commando Verplaats uit te voeren (zie Vlakken van 2D-objecten bewerken). OF: Verschuif de geselecteerde controlepunten beetje bij beetje d.m.v. de shift-toets en pijltoetsen.

Als je de muis gebruikt, verpsleep je de controlepunten naar de gewenste locatie. Dankzij de voorvertoning op de tekening zie je zowel de huidige als de nieuwe locatie van de controlepunten.

Druk op de delete-toets (Mac) of de delete- of backspace-toets (Windows) om de controlepunten of gaten te verwijderen.

Je kan ook een exacte lengte ingeven in de Coördinatenbalk. Druk op de tab-toets terwijl je de muisknop ingedrukt houdt. Wanneer het veld L oplicht, geef je hier de gewenste lengte op alvorens de muisknop los te laten.

De afmetingen van de muren worden aangepast met behoud van de snijpunten, ingevoegde deuren en andere symbolen. De selectievorm blijft zichtbaar totdat je een ander gereedschap if commando selecteert.

Objecten vervormen

Controlepunten op een polylijn omzetten van Boog naar Boog d.m.v. straal

Bewerk polylijn