LandmarkPlantstijlen creëren op basis van de plantcatalogus

Commando

Werkomgeving: Pad

Creëer plantstijl d.m.v. catalogus

Design Suite: AEC> Planten

Landschap: Landschap

Individuele plantstijlen kunnen gegevens gebruiken uit plantcatalogi (zie De plantcatalogi openen). Als je een groot aantal plantstijlen op basis van catalogusgegevens wilt creëren, zou het echter een vervelende opgave zijn om deze plantstijlen een voor een te creëren. Daarom bestaat er de mogelijkheid om dit automatisch te verrichten.

Om een of meer plantstijlen te creëren op basis van plantgegevens uit catalogi:

Selecteer het commando.

Het dialoogvenster ‘Creëer plantstijl op basis van catalogus’ wordt geopend.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Plantcatalogus

Selecteer de plantcatalogus die de gewenste planten bevat.

Bewerk

Klik op deze knop om het dialoogvenster ‘Selecteer plantgegevens’ te openen en de geselecteerde plantcatalogus te bewerken (zie De plantcatalogi openen). Wanneer je hiermee klaar bent, klik je op OK om terug te keren naar het dialoogvenster ‘Creëer plantstijl op basis van catalogus’.

Gebruik filter

Dit is de lijst van planten die de opgegeven filter gebruiken.

Filter

Het dialoogvenster ‘Filter’ wordt geopend. Stel een filter in zodat enkel de planten die je interesseren, in de lijst verschijnen.

Selecteer volgens welke criteria je wilt filteren en kies dan de gewenste vergelijkingssleutel en de waarde. Gebruik het scheidingsteken |_| om een bereik op te geven; als je een plantgegeven definieert als een bereik en de waarde ingevoerd met de operator = ligt binnen dat bereik, dan wordt de plant getoond in de filterresultaten. Gebruik < om planten te vinden waarvoor de waarde onder het bereik ligt en > om planten te vinden waarvoor de waarde boven het bereik ligt.

Selecteer ‘Bestaande’ om te kiezen uit een lijst die is afgeleid van de planten in de catalogus, of selecteer ‘Op maat’ om zelf een waarde op te geven.

Bij de sleutel “zoals” (voor tekst) kan je het symbool * gebruiken ter vervanging van een willekeurige reeks karakters en het symbool ? ter vervanging van een enkel willekeurig karakter.

Je kan extra criteria voor de filter ingeven door een nieuwe rij toe te voegen via de knop Voeg criteria toe. Om de meest recent toegevoegde rij te verwijderen, klik je op Verwijder criteria.

Selecteer de planten waarvan je plantstijlen wilt creëren

Dit is een overzicht van de planten die zich momenteel in de geselecteerde plantcatalogus bevinden. Klik naast een plant in de kolom Gebruik om een plantstijl te creëren op basis van deze plant.

Details voor geselecteerde plant

Hier vind je de basisinstellingen voor de plantstijl op basis van de geselecteerde plant. Je kan deze instellingen nog wijzigen na het creëren van de plantstijl, maar het is handig om op deze manier het merendeel reeds op voorhand te definiëren.

Extra details plantstijl

Klik op deze knop om het dialoogvenster ‘Nieuwe plantstijl’ te openen en extra details voor de plantstijl op basis van de geselecteerde plant in te stellen.

Duid de plant of planten aan die je wilt gebruiken als basis voor de nieuwe plantstijlen, door te klikken in de kolom Gebruik. Een vinkje naast een plant geeft aan dat deze plant zal worden gebruikt om een plantstijl te creëren.

Selecteer elke plant om de instellingen te bepalen die van toepassing zullen zijn op de plantstijl die wordt gecreëerd. In het dialoogvenster zijn een aantal basisinstellingen beschikbaar; klik op de knop Extra details plantstijl om minder gebruikelijk instellingen voor de plantstijlen te definiëren. Alle plantgegevens van de geselecteerde planten worden automatisch aan de plantstijl toegevoegd.

Klik op OK om op basis van elke geselecteerde plant een plantstijl te creëren. De plantstijlen worden toegevoegd aan het bestand en kunnen worden geselecteerd via het Hulpbronnenbeheer.

Plantstijlen creëren

Plantcatalogi gebruiken