LandmarkDe beschermingszone instellen

De beschermingszone is de zone rond de boom die afgeschermd of bewaard moet worden om de boom te beschermen. De locatie van de beschermingszone hangt samen met die van de stam. De zone kan onregelmatig of cirkelvormig zijn. In het veld Opp. BZ. wordt berekent hoe groot de beschermingszone voor de volledige boom moet zijn.

Om de beschermingszone instellen:

Selecteer in het Infopalet van een geselecteerde bestaande boom het type Beschermingszone.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Zone

Omschrijving

Geen

Kies deze optie om geen beschermingszone weer te geven.

Toon onregelmatige zone

Kies deze optie om beschermingszones een onregelmatige vorm te geven.

Bewerk onregelmatige zone

Kies deze optie om de onregelmatige vorm van een zone te bewerken (zie hieronder).

Toon cirkelvormig zone

Kies deze optie om beschermingszones als een cirkel rond de stam voor te stellen; bepaal de straal van de cirkel in het veld Straal BZ.

Toon cirkel 12x DBH

Kies deze optie om beschermingszones te creëren van 12x de diameter van de stam op borsthoogte (DBH).

Een onregelmatig gevormde beschermingszone zal wellicht de oorspronkelijke omtrekvorm overschrijden. Om de beschermingszone te bewerken:

Selecteer de optie ‘Bewerk onregelmatige zone’ voor de parameter Beschermingszone.

Er verschijnen controlepunten op de omtrek van de beschermingszone.

Versleep de controlepunten om de beschermingszone te vervormen. Pas de afronding van de hoeken aan via de parameter Afronding hoeken BZ., die enkel zichtbaar is tijdens het bewerken van de zone.

Wanneer je klaar bent met bewerken, selecteer je de optie ‘Toon onregelmatige zone’ voor de parameter Beschermingszone.

Bestaande bomen documenteren