Een nieuw record creëren

Records creëer je om gegevens te kunnen koppelen aan objecten in de tekening. Op basis van deze gegevens kan je rapporten genereren, waarin je informatie kunt aflezen over het project. Als je bijvoorbeeld een ontwerp maakt voor een hotel, zou je een record kunnen aanmaken waar je het modelnummer, de prijs en het kamernummer van de meubels in opneemt. Nadat je per object de nodige gegevens heeft ingevuld, kan je een rapport creëren waarin je bijvoorbeeld het aantal zetels kunt aflezen dat je per verdieping nodig heeft.

Om een nieuw record te creëren:

Klik in het Hulpbronnenbeheer op de knop Nieuwe hulpbron, selecteer de optie ‘Record’ uit de lijst en klik op Creëer. OF: Selecteer ‘Records’ als type hulpbron in de filter van het Hulpbronnenmenu en klik op de knop Nieuw Record.

Het dialoogvenster ‘Creëer record’ wordt geopend.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Naam

Geef een naam op voor het record.

Veld

Dit is de lijst met beschikbare velden. Verplaats een veld door deze naar te gewenste positie te slepen en daar los te laten.

Nieuw

Klik om een veld toe te voegen.

Bewerk

Klik om het geselecteerde veld te bewerken.

Verwijder

Klik om het geselecteerde veld te verwijderen.

Databaseverbinding

(Vectorworks-uitbereidingsmodule en een databaseverbinding vereist)

Vink deze optie aan om een database te koppelen. Dit is enkel mogelijk wanneer je eerst een koppeling met een externe database aan het document heeftt toegevoegd. Als dit in orde is, zie je onderaan het huidige dialoogvenster informatie over de bestaande database(s). Hier kunt bepalen aan welke database en welke tabel je het record wilt koppelen. Zie Records koppelen aan de database voor meer informatie hierover.

Geef een Naam op voor het record.

Klik op Nieuw.

Het dialoogvenster ‘Bewerk veld’ verschijnt.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Naam

Geef een naam op. Dit veld kan maximum 63 karakters bevatten.

Type

Specificeer het type veld. Dit veld wordt voor het record in kwestie weergegeven in het tabblad ‘Gegevens’ van het Infopalet.

Geheel getal: De waarde toegekend aan het veld zal altijd een getal zijn (geen cijfers na de komma), bijvoorbeeld 1, 3 of 123456.

Booleaans: Een vakje

getal: De waarde toegekend aan het veld zal altijd een getal zijn (nooit een tekst), bijvoorbeeld 1; 2,35 of 12345,6789. Klik op de knop Opmaak om een speciale opmaak toe te kennen.

Afmetingen: Na getallen met deze opmaak wordt het huidige eenheidsteken weergegeven (bijvoorbeeld “cm” voor centimeter).

Maat oppervlakte: Na getallen met deze opmaak wordt de huidige oppervlakte-eenheid weergegeven (bijvoorbeeld “m2” voor vierkante meter).

Maat volume: Na getallen met deze opmaak wordt de huidige volume-eenheid weergegeven (bijvoorbeeld “m3” voor kubieke meter).

Tekst: De waarde toegekend aan het veld zal altijd tekst zijn al dan niet gecombineerd met cijfers

Keuzelijst: Het veld zal een aantal keuzemogelijkheden bevatten. Klik op Opmaak om de verschillende opties in te geven.

Opmaak

Indien je Keuzelijst als Type selecteerde, wordt het dialoogvenster ‘Gegevens’ geopend. Geef hier de keuzemogelijkheden op die in de lijst zullen verschijnen. Scheid ze door op de toetsen Enter (Windows) of Return (Mac) te drukken.

Indien je Reëel getal als Type selecteerde, wordt het dialoogvenster ‘Opmaak getal’ geopend. Selecteer hier om welk soort getal het gaat.

Standaard: Het standaard getalformaat

Decimaal: Geef het aantal decimalen op en kies eventueel om duizendtallen door middel van een punt te scheiden.

Wetenschappelijk: Geef het aantal decimalen op.

Breuk: Geef de afrondingsnauwkeurigheid voor de breuk op.

Percentage: Geef het aantal decimalen op.. De waarden in het veld worden vermenigvuldigd met 100 en weergegeven met een procentteken.

Hoek: Kies hoe de waarde voor de hoek wordt weergegeven: in graden, minuten en eventueel seconden of als decimale getallen met een nauwkeurigheid van maximum acht decimalen.

Datum: Kies hoe de waarde voor de datum wordt weergegeven.

Standaard

Geef een standaardwaarde op. Dit is verplicht voor velden met gehele en reële getallen.

Databasekolom en Type databasekoppeling

(Vectorworks-uitbereidingsmodule en een databaseverbinding vereist)

Vink deze optie aan om een database te koppelen. Dit is enkel mogelijk wanneer je eerst een koppeling met een externe database aan het document heeftt toegevoegd. Hier kunt kiezen aan welke databasekolom het veld wordt gekoppeld, alsook het type koppeling. Zie Records koppelen aan de database voor meer informatie hierover.

Stel de parameters in en klik op OK om terug te keren naar het dialoogvenster ‘Creëer record’.

Herhaal stappen 3 en 4 tot je het gewenste aantal velden aan het record hebt toegevoegd.

Records koppelen aan symbolen, objecten en materialen

Objectgegevens bewerken

Een rapport creëren

Databaseverbinding