Uitgestelde rendering

Gebruik het commando Uitgestelde rendering - creëer taak om je renderingen te groeperen en ze uitvoeren op een ogenblik dat je je computer niet nodig hebt. Elke taak behoudt zijn eigen weergave, rendermethode, resolutie en exportinstellingen.

Uitgestelde rendertaken creëren

Commando

Locatie

Uitgestelde rendering - Creëer taak

Weergave > Rendering

Een taak bevat alle instellingen die nodig zijn om de rendering op een later tijdstip uit te voeren, waaronder de naam van de taak, de rendermethode en renderinstellingen, alsook de afmetingen en het formaat van het afbeeldingsbestand.

Geometrieën en verlichting worden niet bewaard in de taak. Je kan verschillende lichtsituaties voor een scène exporteren door presentatielaagzichtvensters te creëren en de verlichting met het Visualisatiepalet te veranderen (zie Lichtbronnen en camera’s beheren vanuit het Visualisatiepalet). Zichtvensters geven je de mogelijkheid om lichtparameters te overschrijven zonder de verlichting op de ontwerplaag te beïnvloeden. Hierdoor kan je uitgestelde rendertaken creëren voor zichtvensters van eenzelfde scene maar met verschillende verlichtingsopties.

Om uitgestelde rendertaken te creëren:

Zorg dat het aanzicht en de zoomfactor correct zijn ingesteld.

Bij Instellingen afbeeldingsbestand bepaal je de specifieke afmetingen van de te exporteren zone en de zichtbaarheid van objecten (zie Een afbeelding exporteren).

Selecteer het commando.

Het dialoogvenster ‘Uitgestelde rendering’ wordt geopend. Bepaal de instellingen voor de rendertaak.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Naam

Geef een naam op voor de rendertaak.

Type

Selecteer de rendermethode die je wilt gebruiken.

Instellingen

Klik op deze knop om de instellingen van de geselecteerde rendermethode te bepalen (alleen beschikbaar bij Shaded, Renderworks op maat en Renderworks artistiek). De wijzigingen die je maakt, zijn alleen van toepassing op het actieve document.

Meer informatie over de instellingen voor Shaded vind je in Shaded - instellingen. Zie Renderworks op maat - instellingen voor meer informatie over Renderworks op maat-instellingen.

Instellingen afbeeldingsbestand

Klik om de instellingen van het doelbestand (inclusief de afmetingen van de te exporteren zone en het bestandsformaat) op te geven. Zie Een afbeelding exporteren.

De optie Geselecteerde zone in het dialoogvenster ‘Exporteer als afbeeldingsbestand’ is niet beschikbaar bij uitgestelde rendering.

Creëer de benodigde rendertaken. Je kan rendertaken hernoemen, bewerken of verwijderen via het menucommando ‘Uitgestelde rendering - Voer uit’.

Uitgestelde rendertaken uitvoeren

Commando

Locatie

Uitgestelde rendering - Voer uit

Weergave > Rendering

Zodra de gewenste rendertaken gecreëerd zijn, kan je hun volgorde en de locatie van de doelbestanden bepalen.

Om uitgestelde rendertaken uit te voeren:

Selecteer het commando wanneer het renderingsproces mag beginnen.

Het dialoogvenster ‘Uitgestelde rendering’ wordt geopend. Selecteer de taken die je wilt uitvoeren en geef de locatie op voor de geëxporteerde afbeeldingsbestanden.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Beschikbare taken

Dit is de lijst van alle beschikbare, nog niet voor rendering geselecteerde taken.

Geselecteerde taken

Dit is de lijst van alle voor rendering geselecteerde taken.

Selecteer alles

Klik om alle taken in de lijst Beschikbare taken te verplaatsen naar de lijst Geselecteerde taken.

>>

Klik om de geselecteerde taak te verplaatsen naar de lijst Geselecteerde taken.

<<

Klik om de geselecteerde taak te verplaatsen naar de lijst Beschikbare taken.

Dupliceer

Klik om de geselecteerde taak te dupliceren en toe te voegen aan het einde van de lijst met Beschikbare taken. Geef in het dialoogvenster ‘Naam’ een andere naam op voor de taak.

Bewerk

Klik om de instellingen van de geselecteerde taak te bewerken.

Verwijder

Klik om de geselecteerde taak te verwijderen.

Bladeren

Klik om een Hoofdmap te selecteren. Standaard wordt hiervoor de programmamap gebruikt. In deze hoofdmap wordt een map aangemaakt met de huidige datum en het uur, waarin dan alle gerenderde afbeeldingen worden geplaatst.

Klik op OK om de Geselecteerde taken uit te voeren.

In het dialoogvenster dat verschijnt, kan je de voortgang van het renderproces volgen. Druk op de Esc-toets om de huidige taak te annuleren en door te gaan met de volgende rendertaken in de rij. Klik op Annuleer om alle rendertaken te annuleren.

Zodra een taak is uitgevoerd, wordt het doelbestand in de doelmap geplaatst.