Design SuiteDakvlakken verbinden

Sneltoets

Objecten enkelvoudig verbinden

Objecten tweevoudig verbinden

Verbind/combineer

Basisgereedschappen

; (Windows)

Option + L (Mac)

Je kan dakvlakken met elkaar verbinden, ook als ze elkaar kruisen of elkaar niet raken. Gebruik hiervoor de methode Objecten enkelvoudig verbinden of Objecten tweevoudig verbinden van het gereedschap Verbind/Combineer. Bepaal ook het type afschuining voor de dakranden die verbonden worden.

Om twee dakvlakken met elkaar te verbinden:

Activeer het gereedschap en de methode.

Selecteer de manier waarop de dakranden zich moeten gedragen indien de dakvlakken verschillen qua helling.

Om de dakranden in verstek te plaatsen, selecteer je de methode Dakvlakken in verstek.

Om de dakranden verticaal aan te laten sluiten, selecteer je de methode Dakvlakken verticaal aansluiten.

Klik op het eerste en dan op het tweede dakvlak om de verbinding te voltooien.

Het resultaat van de handeling hangt af van de gekozen methode, de positie van de dakvlakken en de aangeklikte zijden.

Bij dakvlakken die elkaar niet snijden, wordt het eerste vlak verlengd tot aan het tweede vlak. Het eerste vlak wordt bijgesneden tot waar het vlak begint.

Bij dakvlakken die elkaar niet snijden, worden beide vlakken verlengd of bijgesneden zodat ze op elkaar aansluiten.. Beide vlakken worden bijgesneden, met behoud van de aangeklikte vlakken.

Met de methode Dakvlakken in verstek sluiten de dakranden over de volledige dikte op elkaar aan en is er geen verspringing in de versteklijn. Met de methode Dakvlakken verticaal aansluiten sluiten de dakvlakken verticaal op elkaar aan, waardoor er op de plaats van de aansluiting een verspringing ontstaat..

Enkel de randen die tegen elkaar komen, worden afgeschuind. De gemeenschappelijke rand tussen de dakvlakken zal naargelang de kant volgens een verschillende afschuining gedefinieerd zijn.

Om de oorspronkelijke afschuining te herstellen, selecteer je het dakvlak en klik je op de knop Afschuining herstellen in het Infopalet. Hiermee herstel je de oorspronkelijke dakrand (indien nodig) en pas je op alle andere randen een verticale uitsnijding toe.

Een dakvlak creëren

Dakvlakken bewerken en vervormen