Daken

In de Vectorworks-uitbreidingsmodules zijn er drie manieren om een dak te creëren:

Met het commando Creëer dakvlak zet je elk gesloten 2D-object om in een dakvlak.

Met het commando Creëer dak creëer je een dak door de objecten te selecteren waarop je het dak wilt baseren (muren, polygonen, polylijnen of bogen).

Met het gereedschap Plaat kan je een plat dak creëren.

Gebruik het commando Creëer dakvlak om een hybride (2D/3D) dakconstructie te creëren door middel van eender welk gesloten 2D-object. Dit is een eenvoudige manier om een plaat of plat dak te creëren. Je kan dit commando eveneens gebruiken om een dak met een unieke vorm te ontwerpen, zoals een zadeldak waarvan de lange zijde gebogen is. Dakvlakken kunnen verbonden worden met andere dakvlakken of, zodra ze geplaatst zijn, met een reeks muren. Bovendien kunnen ze zowel dakkapellen als dakramen bevatten.

Gebruik het commando Creëer dakvlak om op basis van een reeks definieerbare parameters een dak te creëren met meerdere vlakken en verbonden met een reeks muren. Op deze manier kan je een groot aantal verschillende daktypes ontwerpen, met inbegrip van dakramen en dakkappellen. Zodra de muren van een structuur definitief zijn, selecteer je de muren waarop het dak moet aansluiten en stel je de parameters in. OF: selecteer een polygoon of polylijn als basis voor het dak.

Het gereedschap Plaat levert een plat dak op dat je kan creëren door de vorm ervan manueel te tekenen of door de gewenste muren aan te klikken. Combineer hiermee de verschillende functies van het gereedschap Afvloeiing plaat om het dak te voorzien van een geschikte helling, killen en afvoerpunten.

Je kan het dak op dezelfde ontwerplaag als de muurstructuur creëren, of op een andere laag. Creëer in dit laatste geval een zichtvenster om de muren en het dak samen weer te geven.

Bij het creëren van een dak of dakvlak kan je dakcomponenten definiëren, daken met muren verbinden, delen van de geometrie bijsnijden en het snijvlak instellen op de hoogte waar daken en muren samenkomen. Door dakcomponenten een materiaal-hulpbron toe te kennen, kan je een efficiënte BIM-workflow opzetten. De ingestelde weergave en parameters kunnen bovendien bewaard worden als een dakstijl.

Een dakvlak creëren

Daken creëren

Platen creëren