Kwartbogen tekenen

Gereedschap

Gereedschappenset

Sneltoets

Kwartboog

Basisgereedschappen

Alt+3 (Windows)

Option+3 (Mac)

Merk op: de gereedschappen Boog en Kwartboog bevinden zich op dezelfde locatie in het palet Basisgereedschappen. Click and hold the mouse on the visible tool to open the Subsets list and select the desired tool.

Met het geereedschap kwartbogen creëer je bogen die een kwart van een ovaal of cirkel zijn met een hoek van maximum 90°. In een 3D-aanzicht is ook de methode Extrudeer beschikbaar. Hiermee kan je een boog extruderen onmiddellijk nadat je de ruimtelijke vorm getekend hebt.

Een kwartboog is eigenlijk een polylijn en wordt dus als een polylijn geïdentificeerd in het Infopalet.

Methode

Omschrijving

Extrudeer

(alleen voor 3D-aanzichten)

Als deze functie geactiveerd is, kan je de boog extruderen onmiddellijk nadat je de ruimtelijke vorm getekend hebt (zie ). 2D-objecten extruderen tijdens de aanmaak

Extrudeer/Combineer

(submethode van Extrudeer)

Wanneer de vorm die je wilt extruderen op het oppervlak van een volume getekend is, worden de twee objecten tot één enkele “Samenvoeging volumes” of “Uitsnijding volumes” gecombineerd. Indien deze submethode uitgeschakeld is, wordt de nieuwe extrusie als een apart object gecreëerd en blijft het bestaande volume onveranderd.

Om een kwartboog te creëren:

Klik op het gereedschap.

Klik om het beginpunt van de boog te bepalen.

Beweeg de cursor tot de boog de gewenste vorm en grootte heeft. Klik om de boog te voltooien. Om een kwartboog onder een hoek van 45° te tekenen, houd je de shift-toets ingedrukt tijdens het tekenen.

Arrow.png 

Bogen tekenen

Pijlpunten

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag aan Dex, onze virtuele assistent.