Regelmatige veelhoek

Gebruik het gereedschap Regelmatige veelhoek om een gesloten polygoon te tekenen, begrensd door een enkele lijn en met zijden van gelijke lengte. In een 3D-aanzicht is ook de methode Extrudeer beschikbaar. Hiermee kan je een polygoon extruderen onmiddellijk nadat je de ruimtelijke vorm getekend hebt.

Methode

Omschrijving

Ingeschreven

Selecteer deze methode om een veelhoek te creëren die ingeschreven ligt in de cirkel waarvan je de straal bepaalt met de muis.

Omschreven

Selecteer deze methode om een veelhoek te creëren die een cirkel omschrijft waarvan je de straal bepaalt met de muis.

D.m.v. zijde

Selecteer deze methode om een veelhoek te creëren door de lengte van één zijde te bepalen.

Extrudeer

(alleen voor 3D-aanzichten)

Als deze functie geactiveerd is, kan je de polygoon extruderen onmiddellijk nadat je de ruimtelijke vorm getekend hebt (zie ). 2D-objecten extruderen tijdens de aanmaak

Extrudeer/Combineer

(submethode van Extrudeer)

Wanneer de vorm die je wilt extruderen op het oppervlak van een volume getekend is, worden de twee objecten tot één enkele “Samenvoeging volumes” of “Uitsnijding volumes” gecombineerd. Indien deze submethode uitgeschakeld is, wordt de nieuwe extrusie als een apart object gecreëerd en blijft het bestaande volume onveranderd.

Aantal zijden

Vul in dit veld het aantal zijden van de polygoon in (3 tot 4000).

Houd de Option-toets of de Ctrl-toets (Windows) ingedrukt tijdens het tekenen om te wisselen tussen de methodes Omschreven en Ingeschreven.

Ingeschreven regelmatige veelhoek

Methode

Gereedschap

Gereedschappenset

Sneltoets

Ingeschreven

Regelmatige veelhoek

Basisgereedschappen

Ctrl+Shift+R (Windows)

Option+Shift+R (Mac)

Om een ingeschreven regelmatige veelhoek te creëren:

Activeer het gereedschap en de methode.

Bepaal het Aantal zijden van de polygoon (3 tot en met 4000).

Klik om het middelpunt van de polygoon te bepalen.

Klik om de straal (van middelpunt tot hoekpunt) te bepalen.

Omschreven regelmatige veelhoek

Methode

Gereedschap

Gereedschappenset

Sneltoets

Omschreven

Regelmatige veelhoek

Basisgereedschappen

Ctrl+Shift+R (Windows)

Option+Shift+R (Mac)

Om een omschreven regelmatige veelhoek te creëren:

Activeer het gereedschap en de methode.

Bepaal het Aantal zijden van de polygoon (3 tot en met 4000).

Klik om het middelpunt van de polygoon te bepalen.

Klik om de straal (van middelpunt tot zijde) te bepalen.

Regelmatige veelhoek d.m.v. zijde

Methode

Gereedschap

Gereedschappenset

Sneltoets

D.m.v. zijde

Regelmatige veelhoek

Basisgereedschappen

Ctrl+Shift+R (Windows)

Option+Shift+R (Mac)

Om een regelmatige veelhoek te creëren door de lengte van een zijde te bepalen:

Activeer het gereedschap en de methode.

Bepaal het Aantal zijden van de polygoon (3 tot en met 4000).

Klik om een hoekpunt van de polygoon te bepalen.

Klik om de lengte van de aanliggende zijde te bepalen.

Polygoon (gereedschap)

Dubbele polygoon

De richting van objecten tonen en omkeren