Helix/spiraal-vormige objecten creëren

Locatie

Creëer helix/spiraal

Model > 3D bewerkingen

Met het commando Creëer helix/spiraal kan je een 3D-helix/spiraal creëren door middel van een of meer padobjecten. Dezen paden kunnen zowel 2D-objecten als NURBS-curven zijn.

Om een helix/spiraal te creëren:

Selecteer het object/de objecten die je als pad/paden wilt gebruiken.

Selecteer het commando.

Het dialoogvenster ‘Helix/Spiraal’ wordt geopend. Stel hier de objectparameters in.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

D.m.v. wentelingen

electeer deze instelling om een helix/spiraal te creëren door het aantal wentelingen langs het pad op te geven.

Aantal

Geef het aantal omwentelingen ten opzichte van de lengte van het pad op.

D.m.v. stijging

Selecteer deze instelling om een helix/spiraal te creëren door de stijging per omwenteling op te geven.

Stijging

Geef de stijging voor één omwenteling op.

Beginstraal

Geef de straal aan het beginpunt van het pad op.

Eindstraal

Geef de straal aan het eindpunt van het pad op. Om een helix te creëren, vul je een waarde in die gelijk is aan de beginstraal. Om een spiraal te creëren, vul je hier een verschillende waarde in.

Beginhoek

Bepaal de grootte van de hoek waarmee de helix/spiraal begint.

Keer richting om

Vink deze optie aan om de richting van de helix/spiraal om te keren.

Afvlakken

Vink deze optie aan om de helix/spiraal volledig plat te drukken tot een 2D-spiraal. Hierbij is het niet mogelijk om de spiraal D.m.v. stijging te creëren.

De helix of spiraal wordt ingevoegd.

Een helix of spiraal kan zonder verdere omzetting gebruikt worden als een pad voor het commando Extrusie langs pad.

Door een helix of spiraal te degroeperen, bekom je een NURBS-curve.