Vlakken en open ribben van een subdivision-object extruderen

Met de methode Extruderen kan je een geselecteerd vlak of open ribbe van een subdivision-object uitrekken. Wanneer er een vlak geselecteerd is, is de functie van deze methode vergelijkbaar met het gereedschap Extrudeer, dat je in staat stelt om een volume uit te rekken/uit te hollen. De methode Extruderen biedt echter meer flexibiliteit omdat je hiermee tegelijkertijd nieuwe kooionderdelen toevoegt die op hun beurt geselecteerd en bewerkt kunnen worden.

Wanneer je deze methode gebruikt voor een open ribbe, wordt deze ribbe verlengd. Een open ribbe is een ribbe met slechts één aangrenzend vlak. Dit houdt in dat de andere aangrenzende vlakken definitief werden verwijderd door middel van de delete-toets in de methode Transformeren.

Vlakken extruderen

Methode

Gereedschap

Gereedschappenset

Extrusie

Bewerk subdivision

3D Modelleren

Om een vlak van een subdivision-object te extruderen:

Selecteer het subdivision-object dat je wilt aanpassen.

Activeer het gereedschap en de methode.

Of: dubbelklik met het gereedschap Selectie op het subdivision-object om in één handeling het object te selecteren en het gereedschap Bewerk subdivision te activeren.

Wanneer je met de aanwijzer over de kooi beweegt, zullen de vlakken oplichten. Een vlak dat oplicht kan bewerkt worden.

Klik op het vlak van de kooi dat je wilt extruderen. Verplaats de aanwijzer om de vorm van het object te veranderen. De verandering in het object wordt reeds getoond terwijl je de bewerking uitvoert.

Klik om de bewerking te voltooien.

De normaal van het gekozen vlak bepaalt de richting waarin het vlak zal worden geëxtrudeerd.

Open ribben extruderen

Methode

Gereedschap

Gereedschappenset

Extrusie

Bewerk subdivision

3D Modelleren

Om een open ribbe van een subdivision-object te extruderen:

Selecteer het subdivision-object dat je wilt aanpassen.

Activeer het gereedschap en de methode.

Of: dubbelklik met het gereedschap Selectie op het subdivision-object om in één handeling het object te selecteren en het gereedschap Bewerk subdivision te activeren.

Wanneer je met de aanwijzer over de kooi beweegt, zullen de ribben die bewerkt kunnen worden, oplichten. Alleen open ribben kunnen worden geëxtrudeerd. De andere ribben zullen niet oplichten.

Klik op de ribbe van de kooi die je wilt extruderen. Verplaats de aanwijzer om de vorm van het object te veranderen. Je kan de verandering in het object reeds waarnemen terwijl je de bewerking uitvoert.

Klik om de bewerking te voltooien.

Subdivision-objecten bewerken