Brongegevens van een extern bestand importeren

Commando

Werkomgeving: Pad

Importeer opmetingsbestand

Architect: Architectuur > Terreinmodel brongegevens

Landschap: Landschap > Terreinmodel brongegevens

Terreingegevens (opmetingen) worden vaak in digitale vorm aangeleverd. Vectorworks kan alleen opmetingsbestanden in tekstformaat importeren. De coördinaten van de opmeting worden in gescheiden velden opgenomen.

Om gegevens uit een opmetingsbestand als brongegevens te importeren:

Activeer de laag waarop je de brongegevens wilt importeren. Klik rechts in de tekenzone en selecteer het commando Schaal actieve laag uit het contextmenu om de schaal van de laag in te stellen. Of: Selecteer Bestand > Instellingen document > Opmaak document (zie Een document opmaken).

Selecteer het commando.

Er verschijnt een dialoogvenster om het opmetingsbestand te openen. Selecteer het te importeren bestand en klik op Openen.

Het dialoogvenster ‘Importeer opmetingsbestand’ wordt geopend. Blader indien nodig door de verschillende regels met gegevens en bepaal de importopties voor het bestand.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Gegevens in geselecteerd bestand

Onder Gegevens in geselecteerd bestand wordt de eerste regel van het geselecteerde bestand getoond.

Regel

Toont het nummer van de actieve regel van het bestand. Klik op de knop < of > om de gegevens van de vorige of volgende rij te tonen.

Formaat opmetingsbestand

Selecteer het bestandsformaat van het geselecteerde opmetingsbestand.

Excel: xls- of xlsx-bestand; indien het rekenblad meerdere bladen bevat, wordt alleen het eerste blad geïmporteerd.

Tabgescheiden bestand: Bestand met tabs als scheidingsteken tussen de velden

Andere: Bestanden in eender welk formaat; geef het gewenste scheidingsteken op in het veld Ander scheidingsteken.

Opmetingsgegevens

Opmaak

Selecteer de opmaak gebruikt in het geselecteerde opmetingsbestand.

Eenheden

Selecteer de eenheden gebruikt in het geselecteerde opmetingsbestand.

Objecten

Creëer bakens

Selecteer deze instelling om voor elk 3D-punt bakens te plaatsen. In 2D/Planaanzicht worden de bakens afgebeeld met een tekstveld dat de gegevens over de hoogte vermeldt (zie Bakens invoegen). Bakens bevatten de nodige gegevens voor het Noorden, Oosten en de Hoogte.

Voor grote sets van brongegevens kan een groot aantal bakens performantieproblemen opleveren. In dat geval kies je beter voor het creëren van 3D-loci.

Creëer 3D-loci (importeert alleen de locatie)

Selecteer deze instelling om 3D-loci te plaatsen. Deze bevatten alleen informatie over hun locatie (X-, Y- en Z-coördinaten).

Voor elke regel die wordt ingelezen, plaatst Vectorworks een 3D-locus of baken overeenkomstig de opgegeven x-, y- en z-waarden. Indien je voor de eerste maal Bakens plaatst, wordt het dialoogvenster ‘Instellingen Baken’ geopend. Aanvaard de standaardwaarden.

Brongegevens terreinmodel

Een terreinmodel creëren

Objecten bewerken op basis van records