Architect or LandmarkVerhardingen of bewerkingsobjecten uitlijnen met bestaande geometrie

Zowel de methode Uitgelijnd van het Terreinbewerkingsobjecten gereedschap en de mogelijkheid om uitgelijnde verhadingconfiguratie te creëren bieden een flexibele methode om verhardingen of terreinbewerkingsobjecten uit te lijnen met de randen van aangrenzende objecten. Dit type verharding of bewerkingsobject past zich automatisch aan zodat de randen verticaal aansluiten bij aangrenzende wegen, andere verhardingen, bouwvolumes, extrusies, 3D-polygonen, landschapszones, muren, en andere terreinbewerkingsobjecten in ofwel vlakke nivelleringen of nivelleringen met rechte rand configuraties. Bovendien ondersteunt dit type verharding of bewerkingsobject specifieke niveauwijzigingen op het verhardingsoppervlak .

Zorg dat de grijpoptie Grijp naar object in de Statusbalk is geactiveerd.

Uitgelijnde verharding

Teken de verharding in uitgelijnd Configuratie methode. Zie Verhardingen creëren voor meer informatie over het tekenen van de verharding. Volg bij het tekenen van de verharding de randen van objecten waarmee je de verharding wilt uitlijnen. Het is ook mogelijk om eerst een verharding te tekenen en deze later te transformeren (door verplaatsen of vervormen) of om te zetten naar een verharding uitgelijnd met aangrenzende objecten. De randen van de verharding worden verticaal uitgelijnd met hoogteverschillen langs de rand waar de objecten samenkomen.

Een andere manier om een uitgelijnde verharding te creëren is door een verharding volgens omtrek met een 3D-type of Geen en deze dan om te zetten naar een Uitgelijnde Configuratie. De randen van de verharding sluiten aan op de randen van (geschikte) aangrenzende objecten. Een waarschuwing verschijnt indien er bestaande controlepunten in hoogte veranderen.

Uitgelijnd bewerkingsobject

u kunt een uitgelijnd terreinbewerkingsobject creëren met de Uitgelijndmethode van het Terreinbewerkingsobjecten gereedschap; zie Een uitgelijnd terreinbewerkingsobject creëren.

SiteModel203140.png 

De verharding of het bewerkingsobject lijnt uit met specifieke delen van geschikte objecten. Het Nulpunt van de verharding, zoals ingesteld in het dialoogvenster ‘Verharding vulvlak componenten’, bepaalt met welke component precies zal worden uitgelijnd

Aangrenzend type object

Uitlijning

Weg

De bovenzijde van de stoeprand (als Breedte stoeprand of Hoogte stoeprand 0 is, betekent dit dat de rand van de weg het hoogstgelegen punt is).

Verharding

De rand, of als er een plaat is, het nulpunt (inclusief de waarde voor Bovenzijde van de component of Onderzijde van de component) zoals ingesteld in het dialoogvenster ‘Bewerk plaatstijl’ of ‘Plaatcomponenten’.

Wanneer je uitlijnt met een bestaande uitgelijnde verharding zal de nieuwe verharding aansluiten op de bestaande.

Bouwvolume

De bovenzijde van de laagstgelegen plaat of de onderzijde van het gebouw als de plaatdikte 0 is.

Extrusie

De bovenzijde van de extrusie.

3D-polygoon

De rand (of de onderste rand als de polygoon perfect verticaal loopt).

Landschapszone

De rand van de landschapszone.

Muur

De onderste begrenzing van de muur.

Vlakke nivellering

De rand van het pad.

Nivellering met rechte rand

De rand van de nivellering (de onderzijde van de muur)

Uitgelijnde verhardingen en bewerkingsobjecten blijven aangesloten op aangrenzende objecten zolang er overlapping is. Wanneer je een aangrenzend object wijzigt, verplaatst of verwijdert, zal dit invloed hebben op de uitgelijnde plaat en moet deze worden bijgewerkt. De tekst op de knop Uitlijning bijwerken in het Infopalet zal rood kleuren. Wanneer dit gebeurt, klik je op de knop Uitlijning bijwerken om de verharding aan te passen aan de nieuwe situatie. Je kan echter ook kiezen om de uitlijning van de verharding of het bewerkingsobject niet bij te werken indien het ontwerp dit zo vereist.

De parameter Uitlijnen met objecten op in het Infopalet regelt de interactie van de verharding of het bewerkingsobject met aangrenzende objecten. Indien deze parameter is ingesteld op ‘Alle ontwerplagen’ zal de verharding of het bewerkingsobject op alle aangrenzende objecten aansluiten, zelfs op objecten die onzichtbaar zijn gemaakt; de verharding moet daarvoor niet worden bijgewerkt.

Uitgelijnde verhardingen of bewerkingsobjecten met oppervlaktebewerkingsobjecten bewerken

Uitgelijnde verhardingen of bewerkingsobjecten met profiellijnen bewerken

Verhardingen bewerken

Verhardingen creëren

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag aan Dex, onze virtuele assistent.