Architect or LandmarkEen dak op maat voor een bouwvolume creëren

Gereedschap

Gereedschappenset

Bouwvolumes

Landschap

Als het standaard platte of puntdak niet toereikend is voor het type bouwvolume dat je in gedachten hebt, kan je de basisgeometrie van het dak op maat aanpassen.

Om een dak op maat voor een bouwvolume te creëren:

Creëer het bouwvolume zoals beschreven in Bouwvolumes creëren.

Vink de optie Dak op maat aan in het Infopalet.

Selecteer in het menu Bewerk > Bewerk bouwvolumes om de bewerkmodus voor het dakprofiel te activeren.

In deze bewerkmodus zie je de geometrie die gebruikt wordt om het dak op maat te creëren. Dit is de geometrie van het eerste dak dat standaard bij het bouwvolume werd gecreëerd. Hou er rekening mee dat als het aantal bouwlagen verandert, je de hoogte van het dak op maat manueel zult moeten aanpassen.

Wanneer je het bestaande dakprofiel verwijdert, wordt een kopie van het huidige standaarddak (plat of puntdak) in de groep geplaatst zodra je de groep verlaat.

Je kan de geometrie selecteren en bewerken door middel van de standaard bewerkmethodes in het programma (zie ). Je kan eveneens het gereedschap Vervorm object gebruiken.

Een puntprofiel bewerk je op dezelfde wijze als een normaal dakobject; ga te werk zoals beschreven in Een dak bewerken. Hellende dakranden kunnen bijvoorbeeld worden omgezet naar rechte dakranden .

Voor een puntdak kan je nog een niveau lager gaan in de bewerkmodus. Selecteer hiervoor het commando Bewerk > Bewerk groep. Op dit niveau kan je onder andere dakopeningen te maken (zie Dakopeningen maken). Het is ook mogelijk om geometrie aan het dak toe te voegen (bijvoorbeeld een koepel) of om geometrie te verwijderen met behulp van 3D-gereedschappen. Klik op de knop Verlaat groep (of selecteer het commando Bewerk > Verlaat groep) om terug te keren naar het dakprofiel in bewerkmodus.

Wanneer de wijzigen aan het dak klaar zijn, klik je op de knop Verlaat profiel (of selecteer je het commando Bewerk > Verlaat profiel om terug te keren naar de tekening.

Als je het bouwvolume wijzigt, kan het nodig zijn om het dak op maat manueel bij te werken. Selecteer het bouwvolume en selecteer dan Bewerk > Bewerk bouwvolumes om eventuele wijzigingen aan te brengen.

Bouwvolumes creëren

Een groep bewerken

Een dak bewerken