LandmarkDe weg creëren op basis van de bakens

Werkomgeving: Pad

Creëer een weg d.m.v. bakens

Design Suite: AEC> weg

Landschap: Landschap > weg

Met het commando Creëer een weg d.m.v. bakens creëer je de weg op basis van de aslijn van de polylijn en de hoogte van de bakens. De weg kan het pad uitgezet door de bakens volgens als een enkele polylijn of als een opeenvolging van rechte en gebogen wegsegmenten.

Om de weg te creëren:

Selecteer de aslijn (polylijn) of een van de bakens op de polylijn en selecteer het commando.

Het dialoogvenster ‘Weg d.m.v. bakens’ wordt geopend. Geef de gewenste instellingen op.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Deze actie resulteert in:

Eén enkel object (weg van het type polylijn)

Selecteer deze optie om de weg te creëren als één polylijn.

Een aantal gebogen en rechte wegen

Selecteer deze optie om de weg te creëren als een opeenvolging van rechte en gebogen wegsegmenten.

Breedte bestrating

Geef de breedte van het wegdek op.

Hoogte stoeprand Breedte stoeprand

Geef de hoogte van de stoeprand ten opzichte van het oppervlak van het wegdek op. Geef de breedte van de stoeprand ten opzichte van het oppervlak van het wegdek op.

Dikte bestrating

Geef de dikte van het wegdek op.

Vectorworks creëert een weg op basis van de polylijn en de bakens.

Als je dit commando voor de eerste keer gebruikt, verschijnt het dialoogvenster ‘Weg (recht)’ en/of ‘Weg (boog)’. Pas de standaardinstellingen aan. Nadien kan je de parameters wijzigen via het Infopalet.

Als de gecreëerde weg uit een polylijn bestaat en de weg het toegewezen terreinmodel moet aanpassen, moet je een nivellering en werkgrenzen voor het terreinmodel creëren door deze opties aan te vinken in het Infopalet. Zie Weg op basis van een polylijn.

Als de gecreëerde weg uit een aantal rechte en gebogen wegsegmenten bestaat, moet je de rechte wegobjecten selecteren en de optie Gebruik terreinobjecten aanvinken in het Infopalet. Herhaal dit vervolgens voor de gebogen wegobjecten. Gebruik het commando Selectie op maat om de rechte en gebogen wegsegmenten te selecteren (zie Scripts voor selectie op maat creëren). De toe te passen afstanden voor linker- en rechter werkgrens kan je manueel ingeven, of je kan de werkgrenzen uitschakelen en ze afzonderlijk creëren met het commando Werkgrens d.m.v. Vlak Nivellering (zie ). Als je terreinbewerkingsobjecten gebruikt, zal elk wegsegment een nivellering krijgen (zie en ).

Als je het commando Weg d.m.v. bakens gebruikt, mag je de bakens niet verplaatsen in de X- en Y-richting (u mag ze wel verplaatsen in de hoogte). Als er extra bakens nodig zijn, voeg je controlepunten toe aan de polylijn en pas je de hoogte van die punten aan. Daarna pas je het commando Weg d.m.v. bakens opnieuw toe.

Herbereken het terreinmodel. Selecteer het terreinmodel en klik in het Infopalet op de knop Bijwerken.

Als de weg en het terreinmodel op andere lagen werden gecreëerd, klik dan op de knop Instellingen in het Infopalet en zorg dat de laag met de weg geselecteerd is voor de parameter Gebruik bewerkingsobjecten op.

Het toekomstige terreinmodel wordt aangepast. De hoogtelijnen, afgravingen en aanvullingen worden bijgewerkt als je Gebruik terreinmodelbewerkingsobjecten heeft aangevinkt.

De aslijn van de weg creëren

Stations op de polylijn plaatsen

Bakens verticaal uitlijnen