Design SuiteOmtrek van ruimtes bewerken

Ruimtes zijn objecten volgens een pad die je kan bewerken met 2D- en 3D-bewerkingsobjecten. Klik met rechts op een ruimte en selecteer Bewerk in het contextmenu. Het dialoogvenster 'Bewerk ruimte' wordt geopend. Kies hier welke actie je wilt ondernemen: de omtrek of bewerkingesobejcten bewerken, de ruimte vervormen of het Instellingenvenster openen. Je kan ook rechts klikken op de ruimte en Bewerk omtrek of Bewerk bewerkingsobjecten  te selecteren in het contextmenu. hiermee open je de Objectbewerkmodus en kan je de omtrek bewerken (zieDe objectbewerkmodus).

Een automatisch begrensde ruimte vervormen

Een automatisch begrensde ruimte is gekoppeld aan een reeks muren. Als je de begrenzende muren wijzigt of verplaatst, wordt de ruimte in vele gevallen automatisch ook bijgewerkt.

Om een automatisch begrensde ruimte te vervormen:

Verwijder, verplaats of voeg muren toe.

De ruimtes en labels worden automatisch bijgewerkt, tenzij je een muur toevoegt die de bestaande ruimte opdeelt of een muur verwijdert die de ruimte omgeeft.

Als je muren verplaatst, worden de instellingen van de muren (de dikte of de componenten) gewijzigd. Als je een bijbehorende kolom of muurobject verplaatst, bewerkt of verwijdert, zullen de bijbehorende ruimtes en labels automatisch worden bijgewerkt.

Als je muren verwijdert die aan een ruimte zijn gekoppeld, zal de koppeling tussen de muren en de ruimte worden opgeheven. De ruimte kan dan verbonden worden met nieuwe muren.

Werk de ruimtes in de tekening bij indien je muren heeft toegevoegd. Als je muren toevoegt, werk dan ook de ruimtes bij door op het Infopalet van de geselecteerde ruimtes op de knop Bijwerken te klikken. De locatie van de bijgewerkte ruimte is gebaseerd op de locatie van het ankerpunt. Andere ruimtes die door een scheidingsmuur zijn gecreëerd, blijven leeg.

Je kan de omtrek van ruimtes ook bijwerken door middel van het commando Ruimtes bijwerken.

De omtrek van de ruimte wordt aangepast aan de omringende muren.

Voor aangrenzende ruimtes die niet expliciet zijn gescheiden door een echte muur, kan je met een virtuele muur (een muurstijl zonder breedte of hoogte) de grens voor de ruimte aangeven.

Een niet-begrensde ruimte vervormen

Wanneer een ruimte niet door muren begrensd wordt, volg een van deze werkwijzen waarop je de ruimte als een padobject kunt vervormen.

Gebruik het gereedschap Vervorm object om controlepunten toe te voegen, te verwijderen of te wijzigen. Zie 2D-objecten vervormen voor meer informatie.

Wanneer je een automatisch begrensde ruimte vervormt, wordt deze ruimte losgekoppeld van de begrenzende muren.

Selecteer Bewerk > Bewerk ruimte en selecteer of je het pad of profiel wilt bewerken. Pas de vorm van de ruimte aan met het gereedschap Vervorm object of Selectie (om de ruimte te verschalen).

Klik met de rechtermuisknop op de ruimte en selecteer het commando Bewerk of Bewerk omtrek in het contextmenu. Als je kiest voor Bewerk, selecteer dan in het volgende dialoogvenster de optie Omtrek om de Objectbewerkmodus te activeren (zie De objectbewerkmodus voor meer informatie) of Vervorm object om het gereedschap Vervorm object te gebruiken.

Een ankerpunt bewerken

Als een ruimte gekoppeld is aan muren, heeft het een ‘anker’-controlepunt dat de locatie van de ruimte binnen zijn omtrek aangeeft. het anker-controlepunt bevindt zich normaal in het midden van de omtrekkubus van de ruimte.

Om een ankerpunt te verplaatsen, klik je op het betreffende controlepunt en sleep je het naar een nieuwe locatie.

Ruimtes bewerken met 2D-bewerkingsobjecten

Je kan de omtrek van een ruimte aanpassen met 2D-bewerkingsobjecten. Plaats een gesloten 2D-vorm (bijvoorbeeld een rechthoek of polylijn) op het ruimte-object. Selecteer beide objecten en klik dan met de rechtermuisknop om het contextmenu op te roepen. Selecteer hierin het commando Vlakken samenvoegen of Vlak uitsnijden. Een automatisch begrensde ruimte blijft na de bewerking aan de muren gekoppeld.

Ruimtebewerkingsobjecten wijzigen

Als je de vorm wilt wijzigen van bewerkingsobjecten die je op een automatische begrensde ruimte hebt toegepast, klik je met de rechtermuisknop op de ruimte en selecteer je Bewerk bewerkingsobjecten of Bewerk in het contextmenu. Als je kiest voor Bewerk, selecteer dan in het dialoogvenster ‘Bewerk ruimte’ de optie Bewerkingsobjecten. Verplaats, verwijder of vervorm de bewerkingsobjecten naar wens. Klik vervolgens op Verlaat bewerkingsobjecten om terug te keren naar de tekening.

Omtrek van ruimtes omzetten naar manueel

Omzetten naar manuele modus

Als je automatisch begrensde ruimtes omzet naar manueel begrensde ruimtes, koppel je ze daarmee ook los van hun omringende muren.

Om de begrenzing van een ruimte van automatisch naar manueel om te zetten:

Selecteer de automatisch begrensde ruimte. Op het Infopalet staat het veld d.m.v. midden van muren op ‘Automatisch’.

Selecteer in deze keuzelijst de optie ‘Manueel’.

De ruimte wordt losgekoppeld van de muren, al blijft de ruimte op haar plaats.

Omtrek van ruimtes omzetten naar automatisch - via ankerpunten

Manueel ingestelde ruimtes kan je omzetten naar automatisch begrensde ruimtes.

Om de begrenzing van een ruimte van manueel naar automatisch om te zetten:

Selecteer een manuele ruimte waarvan het ankerpunt omgeven is door muren. Op het Infopalet staat het veld d.m.v. midden van muren op ‘Manueel’.

Selecteer in deze keuzelijst de optie ‘Automatisch’.

De ruimte wordt opnieuw gegenereerd en het ankerpunt wordt gebruikt om de muren te vinden en de muren aan de ruimte te koppelen.

Omtrek van ruimtes omzetten naar automatisch - via Selecteer muren

Manueel begrensde ruimtes kan je koppelen aan een reeks muren en zo omzetten naar automatisch begrensde ruimtes. Ook kan je op deze manier een automatisch begrensde ruimte koppelen aan een nieuwe reeks muren.

Om de begrenzing van een ruimte van manueel naar automatisch om te zetten:

Selecteer de manueel begrensde ruimte. Op het Infopalet staat het veld d.m.v. midden van muren op ‘Manueel’.

Selecteer in deze keuzelijst ‘Selecteer muren’.

Het gereedschap Ruimte wordt automatisch geactiveerd en de methode D.m.v. muren is geselecteerd.

Klik de muren aan die de begrenzing van de ruimte vormen en druk op Enter of klik op het vinkje in de Methodebalk.

Nu is de ruimte gekoppeld aan de muren. De ligging en grootte van de ruimte kan veranderen als het wordt begrensd door muren.