Andere teksteigenschappen aanpassen

Behalve de opmaak van de tekst, zijn er nog andere teksteigenschappen die je kan wijzigen.

Met de commando’s onder Gebruik van hoofdletters zet je alle letters om naar kleine letters, hoofdletters of laat je elk woord beginnen met een hoofdletter. Selecteer de tekst en ga naar het menu Tekst > Hoofdlettergebruik.

Gebruik het Kenmerkenpalet om een tekstkleur in te stellen. Selecteer de tekst en kies vervolgens een pen met egale kleur.

Gebruik het Kenmerkenpalet om het tekstkader een vulling te geven. Selecteer het tekstkader en kies een vulling en/of een egale vulkleur. Voeg regels of spaties toe voor en achter de tekst om het kader groter te maken.

Gebruik het Kenmerkenpalet om transparantie toe te voegen aan de tekst en aan de vulling van een tekstobject. Selecteer het tekstkader en selecteer Dekking.

Gebruik het Infopalet om onderstaande teksteigenschappen te wijzigen.

Veld Infopalet

Wijziging

X en Y

Verplaatsing van het tekstkader volgens de X- en Y-as.

Dikte

Verander de breedte van het tekstkader.

Rotatie

Roteer het tekstkader.

Terugloop tekst

Schakel de tekstterugloop in of uit.

Vulling alleen achter tekst

Schakel de vulling van de tekst in of uit (voor tekstobjecten met een vulling).

Tekstspatiëring

Wijzig de horizontale afstand tussen de geselecteerde karakters. Selecteer het tekstobject om de afstand tussen alle karakters te wijzigen. Om de ruimte voor bepaalde karakters te wijzigen, dubbelklik je op het tekstobject om de tekstbewerkingsmodus te activeren en selecteer je de betreffende karakters.

Roteer het tekstkader met één van de verscheidene methodes. Selecteer het tekstkader en gebruik het commando Roteer, het gereedschap Roteer of het gereedschap Selectie. Zie Objecten roteren voor meer informatie.

Speciale tekstgroottes instellen

Commando

Locatie

Stel in

Tekst > Lettergrootte

Om een andere standaard tekstgrootte in te stellen, kan je een grootte selecteren in de lijst van het menu Tekst of in het Infopalet. Als je een lettergrootte wilt gebruiken die niet beschikbaar is in het submenu, zoals 60 punten of 1 inches (op afdruk), selecteer dan het commando Stel in.

Om de lettergrootte in te stellen:

Selecteer het commando. Of: selecteer Op maat in de keuzelijst Lettergrootte in het Infopalet.

Het dialoogvenster ‘Tekstgrootte’ wordt geopend.

Selecteer de gewenste eenheid en geef de Lettergrootte op.

Kenmerkenpalet

Tekst opmaken

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag aan Dex, onze virtuele assistent.