Spellingcontrole

Vectorworks stelt je in staat om de spelling te controleren van tekst in tekstblokken, symbolen, records, rekenbladen en zichtvensters. Je kan een spellingcontrole uitvoeren voor het hele document of voor een aantal geselecteerde objecten. Indien nodig kan je woordenboeken toevoegen of bewerken:

Beschikbare woordenboeken

Deens

Nederlands,

Engels (Amerikaans)

Engels (Brits)

Fins

Frans

Duits

Italiaans

Noors

Portugees (Braziliaans)

Portugees (Iberisch)

Spaans

Zweeds

De spelling controleren

Commando

Locatie

Spellingcontrole

Tekst

Contextmenu

Om de spelling te controleren van een geselecteerd object:

Selecteer het object.

Select the command.

Als Vectorworks een spelfout vindt, verschijnt het dialoogvenster ‘Spellingcontrole’ zodat je de nodige correcties kunt aanbrengen.

Om de spelling te controleren van alle tekst in het document:

Zorg dat geen object geselecteerd is.

Selecteer het commando.

Het dialoogvenster ‘Spellingcontrole’ wordt geopend.

Vink de items aan waarvan je de tekst wilt controleren op spelfouten. Klik op OK. Als een spelfout wordt gevonden, zal het dialoogvenster ‘Spellingcontrole’ worden geopend.

Als er geen fouten werden gevonden, krijg je te zien dat de spellingcontrole is voltooid.

Spelfouten verbeteren

Als een spelfout wordt gevonden, verschijnt het dialoogvenster ‘Spellingcontrole van selectie’ (na een spellingcontrole van een selectie) of het dialoogvenster ‘Spellingcontrole’ (na een spellingcontrole van het hele document). Beide dialoogvensters zien er hetzelfde uit.

Click to show/hide the parameters.Click to show/hide the parameters.

Veld

Omschrijving

Spelfout in tekst

Dit is de tekst waarin de spelfout werd teruggevonden.

Niet in woordenboek

Dit woord werd niet teruggevonden in het woordenboek. Geef hier een aangepast woord op of selecteer een woord uit de lijst met Suggesties (of verwijder het woord uit de tekening door het veld Niet in woordenboek leeg te laten). Klik vervolgens op de knop Vervang om het fout gespelde woord te vervangen en de spellingcontrole te hernemen. Klik op Vervang alle om de fout op alle vindplaatsen te vervangen. Het woord wordt vervangen en de spellingcontrole gaat verder.

Suggesties

Hier vind je de woorden uit het woordenboek die het dichtst bij de niet teruggevonden tekst aanleunen.

Vervang/Vervang alle

Klik op deze knop om het woord in de tekst te vervangen door het woord dat je selecteert in de lijst Suggesties. Klik op de knop Vervang. Het verkeerd gespelde woord wordt vervangen door de suggestie. Of: druk op Enter wanneer de suggestie geselecteerd is. Met de knop Vervang alle kan je de fout op alle vindplaatsen ineens vervangen door de geselecteerde suggestie. Het woord wordt vervangen en de spellingcontrole gaat verder.

Negeer/Negeer alle

Klik op Negeer als het woord dat niet in het woordenboek voorkomt toch juist is en door de spellingcontrole moet worden genegeerd. Klik op de knop Negeer alle om ervoor te zorgen dat de spellingcontrole geen melding meer maakt van dit woord. Het woord wordt genegeerd en de spellingcontrole gaat verder.

Voeg toe

Klik op deze knop om een woord toe te voegen aan het gebruikerswoordenboek.

Instellingen

Klik op deze knop om de instellingen van de spellingcontrole te openen (zie “Instellingen spellingcontrole” hierboven).

Voltooid

Klik om de spellingcontrole te stoppen; alle wijzigingen tot nu worden bewaard. Deze kan je echter ongedaan maken met het commando Wijzig > Herstel.

De spellingcontrole houdt geen rekening met de spelling van lagen of klassen, noch met namen van symbolen, objecten en scriptmappen; tekst van maatlijnen, gesloten objecten of records gekoppeld aan gesloten objecten.

Instellingen spellingcontrole

Klik op de knop Instellingen in het dialoogvenster ‘Spellingcontrole’ om extra opties in te stellen. Het dialoogvenster ‘Instellingen spellingcontrole’ wordt geopend.

Selecteer de types fouten die door de spellingcontrole moet worden opgespoord. Categorieën die niet aangevinkt zijn, worden genegeerd door de spellingcontrole. Bijvoorbeeld:

Woorden beginnend met hoofdletter: Canada

Woorden in HOOFDLETTERS: HOEK

Woorden met HOOFD- en kleine letters: VectorScript

Woorden met getallen: Q4

Kies de gewenste opties om onnodige controles te vermijden in je bestanden.

Woordenboeken toevoegen en wijzigen

Het gebruikerswoordenboek is een tekstbestand dat wordt aangemaakt in de programmamap van Vectorworks: [Vectorworks]\Plug-Ins\Dictionaries\Dutch.clx, zodra je het commando Spellingcontrole voor het eerst uitvoert. Indien gewenst kan je dit bestand wijzigen. Een woordenboek handmatig wijzigen doe je door het woord te typen gevolgd door een tab en de letter ‘i’ om aan te geven dat de spellingcontrole het woord moet negeren.

Je kan bijkomende woordenboeken, bijvoorbeeld een extra taal, toevoegen door het bestand uit de map Additional te verplaatsen naar de map [Vectorworks]\Plug-Ins\Dictionaries (1 niveau hoger). De spellingcontrole gebruikt automatisch alle woordenboeken met het bestandsformaat .clx die zich in de map Dictionaries bevinden. Houd er echter rekening mee dat het toevoegen van woordenboeken de spellingcontrole kan vertragen.