Met een 3D-muis navigeren

Vectorworks biedt ondersteuning voor de 3D-muisfunctie van 3Dconnexion. Het ondersteunende stuurprogramma moet worden geïnstalleerd vanaf 3dconnexion.com.

Wijs een Vectorworksfunctie toe aan elke knop van de 3D-muis. Hierdoor krijg je snel toegang tot frequent gebruikte commando’s en gereedschappen in het programma. Gebruik sneltoetsen en macroprogrammering om bijkomende gereedschappen en commando’s toe te voegen.

Wanneer je 3D-muiscommando’s en -navigatiemethodes gebruikt, verschijnt in de Statusbalk de naam van de specifieke navigatiemethode en het commando.

Hoe het aanzicht reageert op de bewegingen van de 3D-muis hangt af van welk soort aanzicht en projectie actief zijn, alsook welke modus je selecteerde.

Voor een optimale navigatie render je de tekening best met Shaded.

Gebruik de 3D-muis om de projectiemethode van de tekening in te stellen of om af te wisselen tussen verschillende projectiemethodes.

Schakel van de ene naar de andere navigatiemethode via de verschillende 3D-modussen of via een knop op de 3D-muis.

3D-navigatiemethode

Omschrijving

Aanzicht of projectie in Vectorworks

Middelpunt-objectnavigatie

Gebruik deze navigatiemethode om te draaien en schuin te navigeren zoals met het gereedschap Vlieg over. Selecteer een object om het middelpunt van dit object in te stellen als rotatiepunt, zo niet navigeer je rond het interne nulpunt.

Perspectief, Isometrisch

Helicopternavigatie

Helicopternavigatie is vergelijkbaar met het gereedschap Wandel door. Je kan voor- en achterwaarts, naar links, rechts, boven en onder bewegen, alsook naar boven, onder, links en rechts kijken.

Perspectief

Cameranavigatie

Gebruik deze navigatiemethode om te bewegen zoals met het gereedschap Wandel door maar met minder beperkingen. Je kan in alle richtingen bewegen en rondkijken.

Deze methode is de meest flexibele, maar ook de moeilijkste om onder de knie te krijgen. Het is aangeraden om de gevoeligheid van de 3D-muiscontrole te verlagen.

Perspectief

Objectnavigatie

Deze manier van navigeren lijkt op de Middelpunt-objectnavigatie, maar biedt de bijkomende mogelijkheid om met de 3D-muisknop naar objecten in het zichtvenster te grijpen. Beweeg de knop naar boven of beneden om respectievelijk een op- of neergaande beweging van het object te simuleren.

Perspectief, Isometrisch

2D-Navigatie

Gebruik deze navigatiemethode om te slepen en zoomen in een 2D-tekening.

2D/Plan, Perspectief, Isometrisch

Geavanceerde modellen van de 3D-muis beschikken over drie extra knoppen waarmee je het huidige aanzicht kunt bewaren en herstellen. Houd de knop voor het aanzicht gedurende twee seconden ingedrukt om het huidige aanzicht te bewaren. Druk kort op deze knop om terug te keren naar een eerder bewaard aanzicht.

Vlieg over

Wandel door

Projectie

Bewaarde tekenzones

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag aan Dex, onze virtuele assistent.