Muren tekenen

Gereedschap

Werkomgeving: gereedschappenset

Sneltoets

Rechte muur

Vectorworks Architectuur en Spotlight: set Architectuur

Landschap: Architectuur en Landschap

9

Het Muur gereedschap creëert hybride muur objecten, dit voegt zowel een 2D als 3D versie van de muur toe aan de tekening; individuele muren kunnen verbonden worden in een muurnetwerk. Muren creëren en bewerken kan zowel in 2D als in 3D. Met dit gereedschap kan je zowel rechte als gebogen muren, standaard muren en vliesgevels creëren.

Je kan muren tekenen door middel van de muis of door de Coördinatenbalk samen met de muis te gebruiken (zie De Coördinatenbalk gebruiken). Bij de volgende instructies wordt ervan uitgegaan dat je de muis gebruikt.

Als je de Coördinatenbalk gebruikt, bepaal je door middel van de methodes voor de invoeglijn of de opgegeven coördinaten op de linkerrand, het midden, de rechterrand of vanaf een bepaalde afstand van de muur van toepassing zijn.

Polylijn methode

Type

Gereedschap

Werkomgeving: gereedschappenset

Sneltoets

Polylijn

Rechte muur

Vectorworks Architectuur en Spotlight: set Architectuur

Landschap: Architectuur en Landschap

9

Om muren te creëren met de Polylijn tekenmethode:

Klik op het gereedschap, en klik vervolgens op de gepaste invoeglijn methodes en tekenmethode. (Zie Muren creëren).

Ga verder met één van de werkwijzen hieronder:

Klik in de Methodebalk op het veld naast Muurstijl om een hulpbron via de Hulpbronnenkiezer te selecteren (zie Muurstijlen gebruiken).

Klik op de knop Instellingen om het dialoogvenster ‘Muur’ te openen en de standaardinstellingen voor het gereedschap aan te passen. Zie Instellingen standaardmuren of Instellingen vliesgevels afhankelijk van het Muurtype.

Nadien kan je de parameters wijzigen via het Infopalet.

Klik aan het beginpunt van de lineaire muur.

Dit punt is tevens het beginpunt van het volgende(2023_modified) Muur. Ga verder met muren tekenen op deze manier tot elke muur volledig is. Voor meer informatie over de beschikbare lineaire en gebogen pad tekenmethodes, zie Polylijnen tekenen

Dubbelklik om de muur te voltooien als het begin- en eindpunt niet samenvallen. Als dit wel het geval is, volstaat het om eenmaal te klikken op het beginpunt (waar een grijphint verschijnt) om de muur te Connect.

Om een netwerk van muursegmenten automatisch te sluiten door middel van twee segmenten in een rechte hoek, beweeg je de cursor in de richting van het voorlaatste klikpunt en gebruik je de sneltoets (standaard de K-toets) in plaats van te klikken; Vectorworks berekent de juiste uitlijning en positie om de twee laatste muursegmenten in een hoek van 90° te plaatsen en het netwerk te sluiten.

D.m.v. diagonaal

Type

Gereedschap

Werkomgeving: gereedschappenset

Sneltoets

D.m.v. diagonaal

Rechte muur

Vectorworks Architectuur en Spotlight: set Architectuur

Landschap: Architectuur en Landschap

9

Om rechte muren te tekenen met de D.m.v. Diagonaal tekenmethode:

Klik op het gereedschap, en klik vervolgens op de gepaste invoeglijn methodes en tekenmethode(zie Muren creëren).

Ga verder met één van de werkwijzen hieronder:

Klik in de Methodebalk op het veld naast Muurstijl om een hulpbron via de Hulpbronnenkiezer te selecteren (zie Muurstijlen gebruiken).

Klik op de knop Instellingen om het dialoogvenster ‘Muur’ te openen en de standaardinstellingen voor het gereedschap aan te passen. Zie Instellingen standaardmuren of Instellingen vliesgevels afhankelijk van het Muurtype.

Nadien kan je de parameters wijzigen via het Infopalet.

Klik aan het beginpunt van de muur; dit wordt een hoek van het rechthoekige muursysteem.

Beweeg de muis naar de tegenoverliggende hoek totdat de gewenste grootte van de rechthoek wordt voorvertoond. Klik om het tegenoverliggende hoekpunt vast te leggen. Er worden vier muren gecreëerd.

Als de Vectorworksvoorkeur Automatische muurverbinding is aangevinkt, zullen overlappende of rakende muren die door middel van een D.m.v. diagonaal getekend werden, automatisch verbindingen creëren zodat je snel complexe netwerken kunt tekenen. Zie Automatically joining walls in Rectangle mode voor meer informatie over de voorwaarden voor dit soort verbindingen.

Muren creëren

De richting van muren

Muurstijlen gebruiken

Automatisch muren verbinden

Muren bewerken