ArchLand06398.pngTekst langs pad 2D

Locatie

Tekst langs pad 2D

Tekst

Met dit commando kunt u tekstobjecten creëren die een door u gekozen pad volgen in eender welke richting, maar enkel in 2D.

Om 2D-tekst over de lengte van een pad te creëren:

Teken het pad waarlangs u de tekst wilt plaatsen. Gebruik hiervoor een polygoon, lijn, polylijn, boog of cirkel.

Selecteer het pad en voer het commando Tekst langs pad 2D uit. Er wordt een dialoogvenster geopend waarin u de tekst kunt opgeven.

Typ de tekst en bevestig met OK. De tekst wordt gecreëerd met de standaard tekstkenmerken en langs het gekozen pad geplaatst.

Tekst langs pad bewerken

Een Tekst langs pad 2D kan op dezelfde manier worden bewerkt als andere objecten van het type pad.

Het pad bewerken

Het is mogelijk om het onderliggende pad van de tekst te bewerken:

Selecteer het pad en ga naar Bewerk > Bewerk tekst langs pad. Het dialoogvenster ‘Selecteer het te bewerken onderdeel’ wordt geopend. Duid de optie Pad aan en klik op OK. De bewerkmodus wordt geactiveerd. U kunt ook met rechts op het pad klikken en dan het commando Bewerk pad selecteren.

Maak de nodige aanpassingen en verlaat de bewerkmodus door op de knop Verlaat pad rechtsbovenaan het venster te klikken.

Als het pad bestaat uit een 2D-polygoon of een polylijn kunt u het pad ook rechtstreeks bewerken met het gereedschap Vervorm object.

De tekst bewerken

Om de 2D-tekst langs een pad te bewerken, dubbelklikt u op de tekst. Er wordt een dialoogvenster geopend waarin u de nieuwe tekst kunt opgeven. Een andere manier is om de tekst rechtstreeks in het Infopalet aan te passen.

Parameters in het Infopalet

De tekst kan worden aangepast in het veld Tekst. Het aantal karakters is beperkt to 255.

Veld

Omschrijving

Omgekeerd pad

Vink deze optie aan om de richting van het pad om te keren. Opgelet: de tekst wordt hierdoor gespiegeld.

Roteren volgens pad

Indien uitgevinkt, worden alle letters afzonderlijk geroteerd volgens de rotatie van het pad. Dit kan handig zijn om een verticale tekst te creëren waarbij de letters horizontaal staan.

Uitlijning

Deze parameter vervangt de opties onder Uitlijning in het menu Tekst. Gebruik voor Tekst langs pad 2D steeds de opties in het Infopalet, aangezien die in het menu niet werken voor dit type objecten. Hieronder ziet u een voorbeeld van de verschillende opties:

Verticale uitlijning

Bepaal de verticale positie van de tekst ten opzichte van het pad.

Letterafstand %

Dit veld wordt uitgedrukt in percentage. De standaardwaarde is 100%.

Geef een hogere waarde om meer witruimte te voorzien tussen de letters van de tekst, en een lagere waarde om de letters dichter bij elkaar te plaatsen.

Andere tekstkenmerken kunt u instellen op de klassieke manier via het menu Tekst: lettertype, lettergrootte en tekststijl.

Toon pad

Vink deze optie aan of uit om het onderligende pad van de tekst al dan niet in de tekening te tonen.

Tekst langs een pad plaatsen