Motieven creëren en bewerken

Een motief is een reeks van geometrische elementen in 2D die in alle richtingen vanuit een middelpunt wordt herhaald. De geometrische elementen kunnen op hun beurt een kleur en vulling krijgen (maar geen motief). Daarnaast kan je ook een achtergrondkleur kiezen.

Wijzigingen aan het motief zullen worden toegepast op elke plaats in de tekening waar het motief is gebruikt.

Om een motiefdefinitie te creëren of te bewerken:

Volg een van onderstaande werkwijzen:

Om een nieuwe motiefdefinitie te creëren: klik in het Hulpbronnenbeheer op Nieuwe hulpbron, selecteer de optie ‘Motief’ en klik vervolgens op Creëer. OF: Selecteer in de filter van het Hulpbronnenbeheer ‘Motieven’ als type hulpbron en klik op de knop Nieuw Motief.

Om een nieuwe motiefdefinitie te creëren vanaf een bestaand motief in het Hulpbronnenbeheer: klik met rechts op de hulpbron en selecteer Dupliceer in het contextmenu. Geef een naam op voor de nieuwe motiefdefinitie in het dialoogvenster ‘Naam’. Klik in het Hulpbronnenbeheer met de rechtermuisknop op de nieuwe hulpbron en selecteer het commando Bewerk in het contextmenu.

Om een bestaande motiefdefinitie te bewerken in het Hulpbronnenbeheer: klik met rechts op de hulpbron en selecteer Bewerk in het contextmenu. Het dialoogvenster ‘Bewerk motief’ wordt geopend; kies hier om de Geometrie of de Instellingen te bewerken. Als je de instellingen bewerkt, wordt het dialoogvenster ‘Motief’ geopend. Als je de geometrie bewerkt, wordt de bewerkmodus geactiveerd zodat je de afzonderlijke componenten van het motief kan bewerken. Ga verder naar stap 3.

Of, creëer een nieuw motief vanaf een motief met een projectie op maat (zie Nieuwe hulpbron op basis van een projectie op maat).

Het dialoogvenster ‘Motief’ of ‘Bewerk motief’ wordt geopend.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Parameter

Omschrijving

Naam

Voer de naam van het motief op.

Eenheden

Selecteer de te gebruiken eenheden.

Selecteer de optie Op papier voor een niet-schaalgebonden motiefgrootte. Als je het motief in de tekening plaatst, houdt Vectorworks geen rekening met de schaal van de laag. Dit kan handig zijn voor annotatiesymbolen enzovoorts die altijd dezelfde grootte moeten hebben, ongeacht de schaal van de tekening.

Selecteer de optie Reëel om de grootte van het motief te linken aan de schaal van de ontwerplaag. Als je het motief dan in de tekening plaatst, zal de grootte ervan afhangen van de schaal van de ontwerplaag.

Roteer

Vink de optie In muur of In symbool aan om het motief automatisch de richting van de muur of het symbool, waarop het motief is toegepast, te laten volgen.

In muur

Vink deze optie aan om het motief uit te lijnen met de muuras als het op een muur wordt toegepast. Als je Maak passend aanvinkt en het motief op een muur, een muurcomponent of een plaatcomponent is toegepast, zal het motief symmetrisch verschalen, zodat de hoogte van het motief (Y-as) overeenkomt met de dikte van de muur of de component.

Schakel de optie Maak passend in bij het gebruik van isolatievulling in muren en muur- of plaatcomponenten.

In symbool

Vink deze optie aan om het motief uit te lijnen met de symboolas als het op een symbool wordt toegepast.

Achtergrond

Vink deze optie aan als je een achtergrondkleur wilt toekennen aan het motief. Selecteer vervolgens de te gebruiken achtergrondkleur.

Klik op OK om de bewerkmodus te openen waarin je het motief kan creëren.

Teken de gewenste geometrische vormen en geef ze een vulling en/of lijnkleur. Je kan om het even welke vulling gebruiken, ook beelden, verlopen enzovoort. Als je een object creëert, verschijnen hierrond acht semi-transparante herhalingen van dit object. Je kan meerdere objecten aan de stijl toevoegen.

Om de afstand tussen de geometrische elementen in het motief aan te passen, klik je op een van de herhalingen en sleep je deze naar de gewenste plaats. Klik opnieuw om de nieuwe positie in te stellen. Het is mogelijk het motief niet-herhaald weer te geven tijdens de bewerking ervan. Klik daartoe op een lege Gebruik textuur tekening en vink Toon herhaling motief uit in het contextmenu.

Klik op Verlaat motief om terug te keren naar de tekening. De hulpbron wordt bewaard met de opgegeven naam.

Vulling

De projectie van een lijnarcering of motief bewerken