De algemene zichtbaarheid aanpassen met het gereedschap Zichtbaarheid

Gereedschap

Gereedschappenset

Sneltoets

Zichtbaarheid

Basisgereedschappen

V

Het is mogelijk om snel de zichtbaarheid van klassen of lagen aan te passen door te op de gereedschap Zichtbaarheid dubbelklikken. Dit is heel handig in het geval van complexe tekeningen. Met één enkele handeling kan je alle lagen en/of klassen opnieuw zichtbaar te maken. Merk op: deze functie heeft geen invloed op de zichtbaarheid van objecten in zichtvensters.

Om de zichtbaarheid van meerdere klassen of lagen aan te passen:

Selecteer de objecten waarvoor je de zichtbaarheid van de laag of de klasse wilt wijzigen.

Opgelet: Het is niet noodzakelijk dat de objecten tot dezelfde klasse of laag behoren om de zichtbaarheid ervan aan te passen.

Activeer het gereedschap.

Klik op de knop Instellingen om het dialoogvenster ‘Zichtbaarheid’ te openen. Bepaal de uit te voeren actie wanneer je dubbelklikt op het gereedschap Zichtbaarheid.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Toon alle klassen

Alle klassen in het bestand worden zichtbaar.

Toon alle lagen

Alle lagen in het bestand worden zichtbaar.

Toon alleen de klassen van de geselecteerde objecten

Alleen de klasse(n) van de geselecteerde objecten zijn zichtbaar. Alle andere klassen zijn onzichtbaar.

Toon alleen de lagen van de geselecteerde objecten

Alleen de laag/lagen van de geselecteerde objecten zijn zichtbaar. Alle andere lagen zijn onzichtbaar.

Dubbelklik op het gereedschap Zichtbaarheid om de ingestelde handeling uit te voeren.

De zichtbaarheid van de klassen of lagen in de tekenzone wordt gewijzigd en de aanpassing wordt in de Statusbalk vermeld. Het Navigatiepalet (Vectorworks-uitbreidingsmodule vereist) wordt aangepast aan de nieuwe zichtbaarheidsinstellingen van de klassen en/of lagen.

Redenen waarom de zichtbaarheid van klassen en lagen niet verandert

Wanneer je het gereedschap Zichtbaarheid gebruikt om algemene aanpassingen te maken, kunnen verschillende factoren een onverwachte invloed hebben op het resultaat.

Mogelijk wordt de aanpassing van de zichtbaarheid verhinderd door de gekozen weergaveopties voor de klasse of de laag. Als je bijvoorbeeld kiest om inactieve lagen grijs weer te geven, dan zullen de objecten op niet-actieve lagen grijs blijven wanneer je probeert ze zichtbaar te maken door te dubbelklikken op het gereedschap Zichtbaarheid. (Zie Commando’s voor de algemene zichtbaarheid van klassen en lagen.) Er verschijnt een waarschuwing van Vectorworks.

Het is niet mogelijk om de actieve klasse onmiddellijk te verbergen of grijs weer te geven, omdat de actieve klasse of laag altijd zichtbaar is. Er verschijnt een waarschuwing van Vectorworks.

De onderdelen van een symbool of een groep kunnen tot verschillende klassen of lagen behoren waarvoor de zichtbaarheid anders is ingesteld. Zo kunnen objecten die deel uitmaken van een symbool toch niet zichtbaar worden als je de klasse van het symbool zichtbaar maakt.

Het gereedschap Zichtbaarheid

De zichtbaarheid aanpassen bij ingebedde zichtvensters