Grijpen naar zijden

Locatie

Grijp naar zijde

Grijpopties

Wanneer de functie Grijp naar zijde ingeschakeld is, kan je met de Intelligente aanwijzer grijpen naar punten op een opgegeven zijde of op een bepaalde afstand van een opgegeven zijde. De zijden van lineaire 2D-geometrie, boogsegmenten, gebogen polylijnsegmenten alsook 3D-segmenten en bogen komen hiervoor in aanmerking. Eenmaal je de zijde heeft geselecteerd, kan je er horizontaal, verticaal of onder een bepaalde hoek (met behulp van referentielijnen en aanwijzingen van de Intelligente aanwijzer) op uitlijnen. Met deze functie is het ook mogelijk te grijpen naar een punt op een zijde als de optie Dichtstbijgelegen punt op rand is uitgeschakeld.

Een dergelijke zijde stel je in door traag met de aanwijzer over een zijde van een 2D-object te bewegen gedurende het opgegeven aantal seconden. OF: druk op de T-toets terwijl je met de aanwijzer op de zijde staat. Wanneer de zijde is ingesteld wordt dit aangegeven door een onderbroken referentielijn.

Je kan tot twee zijden instellen om naar te grijpen. Als je daarna nog nieuwe zijden instelt, zullen de oudste zijden worden vervangen. Schakel de zijde uit door opnieuw traag over de zijde te bewegen met de aanwijzer of druk opnieuw op de T-toets. De T-toetsfunctie werkt altijd, ongeacht of Grijppunten in de Grijpopties ingeschakeld.

Om de functie grijp naar zijde te activeren:

Klik op de knop van de grijpfunctie.

Dubbelklik, rechtsklik of houd de muis ingedrukt op de knop Grijp naar zijde in de Statusbalk om de bijbehorende grijpopties uit te klappen.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Parameter

Omschrijving

Zwevende zijde automatische toekennen na … sec.

Vink deze optie aan om een objectrand automatisch met een referentielijn te verlengen als u de aanwijzer gedurende de opgegeven tijd op een zijde stilhoudt.

OF: Je kan de referentielijnen ook laten verschijnen door op de T-toets te drukken, zelfs als deze optie niet ingeschakeld is.

Grijp naar bissectrice

Vink deze optie aan om de bissectrice van twee snijdende referentielijnen weer te geven.

Grijp naar afstand

Vink deze optie aan om een evenwijdige grijpafstand ten opzichte van de referentielijnen op te geven. In het invoerveld voer je een waarde in voor de evenwijdige grijpafstand.

Grijp naar referentielijnen

Vink deze optie aan om weer te geven dat de grijppunten volgens een rechte hoek uitgelijnd zijn ten opzichte van of evenwijdig aan een referentielijn.

Herstel standaardwaarden

Met deze knop zet je de parameters voor Grijp naar zijde terug naar hun standaardwaarden.

Je kan de weergave van de grijpzijde bewerken (zie Voorkeuren Vectorworks: Categorie Selectie).

Scherminformatie

Grijpfuncties van de Intelligente aanwijzer instellen