Grijpen naar een object

Gereedschap

Locatie

Grijp naar object

Grijpopties

Als deze restrictie is ingeschakeld, grijpt de intelligente aanwijzer naar bepaalde punten van een object, zoals hoekpunten, uiteinden, middelpunten en middelpunten van 2D-objecten en bogen; maar ook naar draadwerken, extrusies, wentelingen, bollen, 3D-polygonen, 3D-vlakken en naar muren, platen, daken, dakvlakken, loci en kolommen. Aanwijzingen over de locatie worden weergegeven naast de aanwijzer.

Om de restrictie Grijp naar object te activeren:

Activeer het gereedschap.

Dubbelklik, rechtsklik of houd de muis ingedrukt op de knop Grijp naar object in de Statusbalk om de bijbehorende grijpopties uit te klappen.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Parameter

Omschrijving

Uiteinde

Vink deze optie aan om de uiteinden van bogen en van zijden van objecten in te stellen als grijppunten.

Midden van zijde

Vink deze optie aan om het midden van objectzijden als grijppunten in te stellen.

Middelpunt

Vink deze optie aan om het middelpunt te vinden van 2D-objecten en bogen, maar ook van draadwerken, extrusies, wentelingen, bollen, 3D-polygonen en -vlakken, muren, platen, daken, dakvlakken, loci en kolommen.

Basic200392.png

Kwadranten

Vink deze optie aan om kwadranten (boven, links, rechts, onder) van cirkels, ovalen, rechthoeken en rechthoeken met afgeronde hoeken als grijppunten in te stellen.

Sobject_quad.png

Invoegpunt

Vink deze optie aan om het invoegpunt van objecten, loci, lichtbronnen, symbolen en tekst als grijppunten in te stellen. In het geval van maatlijnen wordt één van de referentiepunten als grijppunt ingesteld.

Sobject_point.png

3D-controlepunt

Vink deze optie aan om het controlepunt van polylijnen, béziers en kubische krommen of 3D-controlepunten van objecten als grijppunten in te stellen. In het geval van 3D-objecten worden de controlepunten van een volume of een NURBS-curve ingesteld als grijppunten.

Basic200399.png

Dichtstbijgelegen punt op rand

Vink deze optie aan om het dichtstbijgelegen punt op een objectzijde als grijppunt in te stellen. In het geval van 3D-objecten wordt een punt op een rand van het volume of op de NURBS-curve ingesteld als grijppunt. Mogelijk is het interessanter om de functie Grijp naar zijde te activeren (zie Grijpen naar zijden).

Sobject_edge.png

Primaire grijppunten

Vink deze optie aan om primaire grijppunten te creëren. Deze zijn vooral handig in drukke delen van de tekening of bij het uitvoeren van bepaalde handelingen zoals dimensionering of het verplaatsen van objecten wanneer er zich verschillende grijppunten binnen de grijpzone bevinden. De intelligente aanwijzer geeft bij het grijpen de voorkeur aan het primaire grijppunt boven alle andere grijppunten van het object. Zie Concept: Grijppunten en grijpaanduidingen voor meer details. Primaire grijppunten worden standaard weergegeven door een rood vierkant, je kan de weergave aanpassen (zie Instellingen grafische onderdelen).

Herstel standaardwaarden

Met deze knop zet je de waarden voor Grijp naar object terug naar hun standaardwaarden.

Scherminformatie

Grijpfuncties van de Intelligente aanwijzer instellen

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag aan Dex, onze virtuele assistent.