Een animatie in Vectorworks afspelen

Je kan een padgebaseerde animatie in Vectorworks bekijken in een aanzicht vanuit eerste- of derde-persoon, of beide aanzichten tegelijk met de functie Meerdere aanzichten (zie Werken met meerdere aanzichten). Gebruik de afspeelfunctie in het Infopalet tijdens het bewerken van de animatie (zie Animaties bewerken of om de animatie te tonen aan iemand die met je meekijkt naar het scherm. Zodra een animatie voltooid is, kan je een videobestand creëren en dit delen met anderen; zie Een animatievideo creëren.

Om een animatievideo in Vectorworks af te spelen:

Als je de aanzichten vanuit eerste- en derde-persoon naast elkaar in de tekenzone wilt plaatsen, schakel dan de optie Meerdere aanzichten in.

Als u de animatie vanuit derde-persoon wilt bekijken, stel dan voor dit aanzicht de zichtbaarheid, rendermethode en projectie naar wens in.

Selecteer het animatiepad.

Een overzicht van alle animatiepaden in de tekening vind je in het tabblad Camera’s van het Visualisatiepalet. Dubbelklik op een item in de lijst om de cameraweergave te activeren.

Als je de animatie vanuit eerste-persoon wilt bekijken, volg dan een van onderstaande werkwijzen:

Om de animatie in een bestaand venster te bekijken, maak je dit venster actief en klik je op de knop Activeer cameraweergave in het Infopalet.

Om de animatie te bekijken in een nieuw, zwevend deelvenster, klik je op de knop Open cameraweergave in nieuw venster in het Infopalet. Of: klik met rechts op het animatiepad en selecteer het commando Open cameraweergave in nieuw venster in het contextmenu.

De camera toont een aanzicht vanuit eerste-persoon; het animatiepad is daarbij niet zichtbaar. Het gereedschap Wandel door wordt automatisch in de methode Kijk rond geactiveerd (zie De kijkrichting van de camera wijzigen).

Bij een aanzicht in eerste-persoon kijk je door de camera vanop diens huidige positie op het pad. Blauwe aanduidingen in de hoeken van de cameraweergave geven het quotiënt voor de huidige Beeldgrootte aan zoals ingesteld in het dialoogvenster ‘Creëer video’ (zie Een animatievideo creëren).

Klik op de knop Afspelen in het Infopalet.

De animatie wordt in alle aanzichten tegelijkertijd afgespeeld, zowel in de aanzichten in eerste- als in derde-persoon. Klik op Pauze om de animatie te stoppen en de parameters in het Infopalet opnieuw beschikbaar te maken.

De animatie begint te spelen vanaf de huidige camerapositie. Om het eerste hoofdframe te selecteren, klikt u op de knop Naar begin in het Infopalet. Om het laatste hoofdframe te selecteren, klikt u op de knop Naar einde in het Infopalet. Je kan ook de pijlen onder Hoofdframe in het Infopalet gebruiken om de verschillende hoofdframes op het pad achtereenvolgens te selecteren.

Om de cameraweergave in eerste persoon te deactiveren, klik je op de knop Deactiveer cameraweergave in het Infopalet.

De live cameraweergave wordt automatisch gedeactiveerd wanneer je in de tekening navigeert (met uitzondering van het bewerken van de hoofdframes of de parameters in het Infopalet). Hetzelfde 3D-aanzicht op maat blijft zichtbaar, maar de koppeling met het animatiepad is niet langer actief. Met de knop Activeer cameraweergave kan je de koppeling met het actieve aanzicht herstellen.

Virtuele modellen

Concept: Meerdere aanzichten