Omzetten van DXF-/DWG- en DWF-layers en klassenamen

Door klassen en lagen bij het importeren en/of exporteren om te zetten, kan je ervoor zorgen dat ze beantwoorden aan de plaatselijke standaarden. Je kan een standaard selecteren ofwel zelf de klassen en lagen naar de corresponderende DXF/DWG- of DWF-layers omzetten. Omzettingen die je zelf definieerde (vb. voor specifieke klanten) kan je bovendien bewaren voor toekomstig gebruik.

Als meerdere klassen d.m.v. omzetten geëxporteerd worden naar één enkele layer, blijven de objecten hun oorspronkelijke kenmerken behouden door de kenmerken toe te passen op de objecten zelf en niet op de klasse.

Sets van omzettingen creëren en bewerken

Om sets van omzettingen te creëren en te bewerken:

Open de omzettingendialoog tijdens het importeren of exporteren als volgt:

In het dialoogvenster ‘Importeer DXF/DWG’ (of ‘Importeer DWF’) klik je op de knop Geavanceerd. Hiermee open je het dialoogvenster ‘Geavanceerde DXF/DWG-importinstellingen’ (of ‘Geavanceerde DWF-importinstellingen’). Ga vervolgens naar de categorie Klassen/Lagen en klik op de knop Beheer onder de titel Klassen/Lagen.

Hiermee open je het dialoogvenster ‘DXF/DWG- Exportinstellingen’ (of ‘DWF-exportinstellingen’). Ga vervolgens naar de categorie Klassen/Lagen en klik op de knop Beheer onder de Mapping titel Klassen/Lagen.

Het dialoogvenster ‘Omzettingen DXF/DWG-import’ (of ‘Omzettingen DWF-import’) wordt geopend. De instellingen voor import en export zijn ietwat verschillend.

In de categorie Omzettingensets kan je DXF/DWG- of DWF-layers naar Vectorworksklassen of -lagen omzetten. Selecteer bij Gebruik deze set de omzettingenset die je wilt bewerken. In de tabel daaronder vind je alle omzettingen uit het bestand. Om een paar te wijzigen, selecteer je de regel en volg je een van deze werkwijzen:

Om een standaard te gebruiken, selecteer je de gewenste Standaard en kies je een standaardnaam uit de namenlijst van klassen/lagen onder de tabel.

Om zelf een naam op te geven, klik je in de tweede kolom van de tabel en typ je de gewenste naam. Of: klik op de knop Bewerk en geef in het dialoogvenster ‘Bewerk omzetting’ de naam voor een klasse/laag op maat in.

Wanneer alle omzettingen zijn toegekend, klik je op Bewaar en geef je een naam op voor de set.

Click to show/hide parameters.Click to show/hide parameters.

Parameter

Omschrijving

Gebruik deze set

Lijst van bewaarde sets

Selecteer een bestaande set om deze te bewerken of selecteer <Geen> om een nieuwe omzettingenset te creëren.

Importeer

Klik op deze knop om een omzettingenset vanop een andere locatie te importen.

Als je voor het importeren een omzettingenbestand voor lagen of klassen kiest dat gecreëerd werd met het commando Omzetting lagen/klassen (Vectorworks Architectuur of Landschap vereist), dan zal dit bestand automatisch naar een ander formaat worden omgezet. Op deze manier kan je het bestand gebruiken als een omzettingenset voor het importeren of exporteren van DXF/DWG- of DWF-bestanden. Zie Lagen en klassen omzetten.

Bewaar

Klik op deze knop om de opgegeven instellingen als een omzettingenset te bewaren. Kies voor xml- of txt-formaat.

Om de set automatisch beschikbaar te maken in alle omzettingendialogen, bewaar je het bestand in jouw gebruikers- of werkgroepmap met de volgende mappenstructuur:

[Gebruiker of Werkgroep]\Bibliotheek\Standaarden\DWG_DXF\Omzettingen

Je kan de set ook op een andere locatie bewaren en dan de set importeren via de knop Importeer.

Omzetting

Standaard

Selecteer een bestaande standaard uit de keuzelijst om te bewerken of selecteer <Geen> om een omzetting te creëren zonder standaard. Indien nodig, kan je wisselen tussen standaarden om de omzetting te voltooien.

Importeer

Klik op deze knop om een standaard vanop een andere locatie te importen.

Lijst van standaarden

Lijst met de huidige omzettingen. Items waarvoor geen omzetting geselecteerd is, worden gevolgd door de tekst <Ongewijzigd>. Items in het groen werden bewerkt maar zijn nog niet bewaard. Door op een kolomkop te klikken kan je op deze kolom sorteren en de alfabetische volgorde omkeren.

Bewerk

Klik op deze knop om het dialoogvenster ‘Bewerk omzetting’ te openen en de geselecteerde omzetting te wijzigen. Geef zelf een naam op of selecteer een naam uit de huidige standaardenlijst.

Vectorworks klasse (bij importeren)

of

DXF/DWG of DWF (bij exporteren)

Selecteer een naam uit de huidige standaardenlijst.

Toon alleen lagen uit huidig DXF/DWG-bestand (bij importeren)

of

Toon alleen klassen/lagen uit huidig Vectorworksbestand (bij exporteren)

Dit is een handige functie voor wanneer de omzettingenset een groot aantal paren bevat die niet aanwezig zijn in het bestand dat je importeert of exporteert. Vink deze optie aan om alleen paren te tonen die overeenkomen met het huidige bestand.

Ga naar de categorie Standaarden om standaarden te creëren of te bewerken. Selecteer een standaardenlijst om namen hierin te bewerken, te verwijderen of toe te voegen. Wanneer je klaar bent met bewerken, klik je op Bewaar en geef je een naam op voor de set met standaarden.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Standaarden

Lijst van standaarden

Selecteer <Geen> om een nieuwe standaard te creëren of selecteer een bestaande standaard uit de keuzelijst om te bewerken.

Importeer

Klik op deze knop om een standaard vanop een andere locatie te importen.

Bewaar

Klik hier om de huidige standaard te bewaren en er een naam voor op te geven. Kies voor xml- of txt-formaat.

Om de standaard automatisch beschikbaar te maken in alle omzettingendialogen, bewaar je het bestand in jouw gebruikers- of werkgroepmap met de volgende mappenstructuur:

[Gebruiker of Werkgroep]\Bibliotheek\Standaarden\DWG_DXF\Standaarden

Je kan de lijst ook op een andere locatie bewaren en dan de lijst importeren via de knop Importeer.

Bewerk standaard

Namen in standaard

Dit is een overzicht van alle namen die momenteel tot de geselecteerde standaard behoren.

Voeg toe

Klik op deze knop om een nieuwe naam toe te voegen aan de lijst Namen in standaard.

Bewerk

Klik op deze knop om de geselecteerde standaardnaam te wijzigen.

Verwijder

Klik om de geselecteerde naam uit de lijst Namen in standaard te verwijderen.

Toon ook layers uit huidig DXF/DWG-bestand (bij importeren)

of

Toon ook klassen/lagen uit huidig Vectorworksbestand (bij exporteren)

Vink deze optie aan om layers of klassenamen uit het bestand dat je importeert of exporteert, toe te voegen aan de standaardenlijst.

Ga naar de categorie Beheer om de bewaarde omzettingensets of standaarden te beheren. Selecteer welk type bestanden dat je wilt beheren; de door jou bewerkte bestanden verschijnen in de lijst. Selecteer een naam uit de lijst en klik vervolgens op één van de knoppen.

Andere naam: Klik op deze knop om een nieuwe naam te geven aan het bestand. Als er reeds een bestand met deze naam bestaat in dezelfde map, wordt er gevraagd of je het bestaande bestand wilt vervangen door het nieuwe.

Verwijder: Klik op deze knop om het geselecteerde bestand te verwijderen. Er verschijnt een nieuw venster waarin gevraagd wordt om bevestiging.

Hernoemen of verwijderen is niet mogelijk voor bestanden in een Werkgroepmap of de programmamap.

Omzettingensets en standaarden manueel creëren

Je kan door middel van eender welke tekstverwerker tekstbestanden (.txt) creëren om te gebruiken als omzettingensets en standaarden.

Voor een standaardenbestand zet je eenvoudigweg elke standaardennaam op een afzonderlijke regel.

Voor een omzettingenbestand moet je de eerste regel voor te behouden voor de hoofding. Het is belangrijk dat deze regel een tab bevat. Hier kan je bijvoorbeeld een beschrijving opgeven, gevolgd door een tab, gevolgd door de datum op dezelfde regel. Vanaf de tweede regel voeg je de omzettingenparen toe; neem een aparte regel voor elk paar. Het eerste item van elk paar is de Vectorworksklasse of -laag, gevolgd door een tab, gevolgd door de naam van de DXF/DWG- of DWF-layer.

Importinstellingen voor DXF/DWG- en DWF-bestanden

Exportinstellingen voor DXF/DWG- en DWF-bestanden

Bestanden uitwisselen via werkgroepmappen

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag aan Dex, onze virtuele assistent.