Importinstellingen voor DXF/DWG- en DWF-bestanden

De procedures voor het importeren van DXF/DWG- en DWF-bestanden zijn haast identiek. Wanneer je een DWF importeert, worden de tekenobjecten eerst geconverteerd naar DXF/DWG en vervolgens omgezet naar het Vectorworksformaat (VWX). Wijzig de importinstellingen om een maximale integriteit van het bestand te waarborgen. Het maakt niet uit of je één bestand of meerdere bestanden importeert, de instellingen blijven dezelfde.

Het eerste dialoogvenster, ‘Importeer DXF/DWG-bestand’ (of ‘Importeer DWF-bestand’) bevat belangrijke basisinstellingen. Als je niet tevreden bent met de importresultaten op basis van deze instellingen, doorloop je de importprocedure opnieuw en klik je op de knop Geavanceerd. Hierdoor wordt een nieuw dialoogvenster geopend met bijkomende importinstellingen.

Opties die niet van toepassing zijn op het huidige bestand worden grijs weergegeven en zijn voorzien van meer uitleg. Als het te importeren bestand bijvoorbeeld geen punten bevat, zullen de parameters in deze sectie niet beschikbaar zijn en verschijnt de melding “Er werden geen Points teruggevonden”.

Als het bestand geen echte lijndiktes gebruikt, kan je de DXF/DWG-lijnkleuren omzetten naar Vectorworks lijndiktes voor de import (in het dialoogvenster Ken lijndikte toe aan kleuren’).

Bovendien kan je veelgebruikte instellingen bewaren als een set. Hierdoor zal het publiceren sneller en eenvoudiger verlopen.

Basis importinstellingen

In de dialoogvensters ‘Importeer DXF/DWG-bestand’ en ‘Importeer DWF-bestand’ vind je de basisinstellingen voor import.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Instellingen

Standaard: Selecteer deze optie om de standaard instellingen in het dialoogvenster in te vullen.

<Actieve instellingen>: Selecteer deze optie om de huidige instellingen in het dialoogvenster te gebruiken (deze optie wordt automatisch geselecteerd wanneer je een standaard instelling wijzigt).

Bewaarde sets: Om een eigen set van instellingen te gebruiken, selecteer je de naam van de set uit de keuzelijst.

Eenheden Model Space

Gebruik vastgestelde eenheden

Als je één bestand importeert, zal de gedetecteerde eenheid hier worden weergegeven samen met het formaat (bijvoorbeeld Decimaal). In de meeste gevallen is het aangeraden om de vastgestelde eenheden te gebruiken voor de import. Als je meerdere bestanden importeert, verschijnt hier de tekst <Meerdere bestanden met verschillende eenheden>. In dat geval zal elk bestand met zijn eigen vastgestelde eenheid worden geïmporteerd.

Als een of meer van de te importeren bestanden geen eenheden bevatten, kan je de optie Voor DXF/DWG-bestand zonder eenheden instellen. Selecteer de gewenste eenheden uit de keuzelijst.

Gebruik opgegeven eenheden voor DXF/DWG- (of DWF-) import

Selecteer deze optie als je andere eenheden wilt gebruiken dan de eenheden die in de te importeren bestanden aanwezig zijn. Selecteer ook de gewenste eenheden uit de keuzelijst. In de velden Verhouding eenheden wordt aangegeven welke schaalfactor van toepassing is (bijvoorbeeld 1 DXF/DWG-eenheden = 1mm).

Vectorworkseenheden aanpassen aan opgegeven DXF/DWG- (of DWF-) eenheden

Vink deze optie aan om de eenheden van het Vectorworksdocument aan te passen aan die van het DXF/DWG- of DWF-bestand; dit heeft geen invloed op de fysieke grootte van de geïmporteerde objecten. Deze instelling is uitgeschakeld wanneer je het DXF/DWG-bestand importeert via een abonnement.

Als een DXF/DWG- of DWF-bestand feet en inches gebruikt, terwijl het Vectorworksdocument meters gebruikt, dan zal een maatlijn van 10 feet in het originele bestand 3,048 m meten in het geïmporteerde bestand. Vink deze optie aan als je wilt dat de geïmporteerde tekening hetzelfde is als het origineel. Je kan ook importeren met de optie om de maatlijnen om te zetten naar groepen (zie Advanced import options: Blocks pane) als je wilt dat het document in de huidige eenheden blijft, maar je toch wilt dat de afmetingen er hetzelfde uitzien als in het originele bestand.

Dit bestand bevat geogerefereerde geometrie

(Vectorworks-uitbreidingsmodule vereist)

Deze optie wordt automatisch aangevinkt bij het importeren van een opmetingsbestand of een gegeorefereerd DXF/DWG-bestand. Het bestand wordt geïmporteerd en het coördinatensysteem in het dialoogvenster ‘Georeferentie document’ wordt overeenkomstig aangepast. De geïmporteerde geometrie wordt correct rond het gegeolokaliseerde interne nulpunt van het bestand ingevoegd. De geolocatie van het opmetingsbestand blijft behouden en wordt in de buurt van het nulpunt geplaatst voor de hoogste nauwkeurigheid.

Met de opties in Advanced import options: GIS pane kan je het coördinatensysteem verder instellen.

Deze optie is alleen beschikbaar voor het importeren van een enkel bestand en niet beschikbaar voor gegroepeerde import van bestanden.

Abonnement

Vink deze optie aan om je te abonneren op het oorspronkelijke DXF/DWG- of DWF-bestand (bronbestand), zodat de geïmporteerde objecten worden bijgewerkt zodra er wijzigingen zijn aan het bronbestand. Zie DXF/DWG- en DWF-abonnementen voor meer informatie over abonneren.

Absoluut pad

Selecteer deze optie om het absolute pad van het bronbestand te bewaren. Selecteer deze optie als de locatie van het bronbestand niet zal veranderen in de toekomst of als het bronbestand zich op een ander volume bevindt.

Relatief pad

Selecteer deze optie om het pad van het masterbestand te bewaren in verhouding tot het Vectorworks doelbestand. Een relatief pad kan je alleen selecteren als het bronbestand zich op hetzelfde volume bevindt als het doelbestand. Kies voor een relatief pad als het doelbestand en het bronbestand in de toekomst naar een ander volume kunnen worden verplaatst.

Als je een server gebruikt voor Teamwerk, en het bronbestand bevindt zich niet op hetzelfde volume als de Teamwerkserver, dan zal je gevraagd worden om het bestand op te laden naar de projectmap van de server.

Bewaar abonnementsgegevens in bestand

Vink deze optie aan om een kopie van de abonnementgegevens in het actieve document te bewaren. Als deze optie niet is aangevinkt, wordt er geen kopie van de genoemde gegevens opgeslagen in het bestand, wat betekent dat het doelbestand kleiner zal zijn en dat de geabonneerde gegevens worden bijgewerkt op het moment dat het doelbestand wordt geopend.

Automatisch bijwerken

Vink deze optie aan om het abonnement bij te werken telkens wanneer het Vectorworksbronbestand wordt geopend. Als deze optie is uitgeschakeld, wordt het abonnement alleen bijgewerkt wanneer je op de knop Bijwerken klikt op het tabblad Abonnementen van het dialoogvenster ‘Organisatie’.

Importeer als symbool

Selecteer deze optie om de bestandsinhoud als een symbooldefinitie te importeren in het Hulpbronnenbeheer. Voor meer informatie: zie Hulpbronnenbeheer en Concept: Vectorworks symbolen.

Als deze optie is geselecteerd, wordt Abonnement onbeschikbaar.

Geavanceerd

Klik op deze knop om de geavanceerde importinstellingen te openen. Als de basisinstellingen niet volstaan om het gewenste resultaat te bekomen, kan je de import verder specificeren aan de hand van de bijkomende instellingen in de verschillende categorieën, zoals hieronder beschreven.

Geavanceerde importinstellingen: Bewaarde instellingen

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Instellingen

Zie Bewaarde instellingensets gebruiken om sets van bewaarde instellingen te creëren en te beheren.

Geavanceerde importinstellingen: Categorie locatie

Afhankelijk van de coördinaten van het geïmporteerde bestand, kunnen objecten in het bestand ver van het interne nulpunt liggen, wat problemen kan geven bij een Shaded-rendering en met de rekennauwkeurigheid vanwege afrondverschillen. Het is aangeraden om de tekening bij het importeren te centreren op het interne nulpunt en de bestanden die je daarna importeert uit te lijnen met het eerst geïmporteerde bestand. Normaal gesproken valt het interne nulpunt samen met het midden van de pagina, zodat bij het importeren de objecten ook worden gecentreerd op het midden van de pagina.

Soms worden DXF/DWG- of DWF-tekeningen opgesplitst en opgeslagen als aparte bestanden, zoals verschillende gebieden van een groot stadsplan. Als er meerdere bestanden zoals deze in één bestand worden geïmporteerd, is het nodig de coördinaten van de deelbestanden uit te lijnen en hun schalen gelijk in te stellen. De aanbevolen workflow is om het eerste bestand te importeren met de instelling Centreer het eerst geïmporteerde bestand en lijn alle volgende daarop uit (aanbevolen) in de categorie Plaatsbepaling.

Wanneer je in het dialoogvenster ‘Importeer DXF/DWG-bestand’ of ‘Importeer DWF-bestand’ de optie Dit bestand bevat geogerefereerde geometrie aanvinkt, is alleen de optie Lijn uit op het interne nulpunt beschikbaar. Het is belangrijk dat de import steeds uitgelijnd is op het interne nulpunt.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Centreer het eerst geïmporteerde bestand en lijn alle volgende daarop uit (aanbevolen)

Selecteer deze optie om de eerste tekening bij het importeren te centreren op het interne nulpunt en de bestanden die je daarna importeert uit te lijnen met het eerst geïmporteerde bestand. Het gebruikersnulpunt wordt indien nodig verplaatst, zodat alle coördinaten en metingen ongewijzigd verschijnen. Normaal gesproken valt het interne nulpunt samen met het midden van de pagina, zodat bij het importeren de objecten ook worden gecentreerd op het midden van de pagina.

Centreer op het interne nulpunt

Selecteer deze optie om het geïmporteerde bestand te centreren op het interne nulpunt van Vectorworks. Het gebruikersnulpunt wordt indien nodig verplaatst, zodat alle coördinaten en metingen ongewijzigd verschijnen. Alleen voor objecten uit dit geïmporteerde bestand kan het gebruikersnulpunt worden verlegd en kunnen voor objecten uit eerder of nadien geïmporteerde bestanden het gebruikersnulpunt zijn verplaatst. Objecten uit andere geïmporteerde bestanden hebben misschien niet hetzelfde (relatieve) gebruikersnulpunt.

Lijn uit op het gebruikersnulpunt

Selecteer deze optie om objecten te importeren ten opzichte van het actuele gebruikersnulpunt. Merk op dat sommige geïmporteerde objecten misschien niet op de pagina zullen worden weergegeven. Als objecten ver van het interne nulpunt liggen, kan de berekening problemen opleveren.

Lijn uit op het interne nulpunt

Selecteer deze optie om de geïmporteerde objecten ten opzichte van het interne nulpunt te plaatsen, maar het gebruikersnulpunt niet te verleggen. De coördinaten van de objecten van het geïmporteerde bestand kunnen na het importeren gewijzigd zijn.

Geavanceerde importinstellingen: Categorie Omzetting

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Omzetting 2D/3D

Importeer 2D/3D-objecten als

Selecteer hoe je de objecten wenst te importeren. Meestal zal je de optie ‘2D en 3D’ gebruiken: Vectorworks zet dan alle objecten die ‘er uitzien als’ 2D-objecten om naar 2D-objecten. De overblijvende objecten worden in 3D geïmporteerd.

Om 3D-versies van objecten uit AutoCAD Architectuur te importeren (bijvoorbeeld muren en deuren), selecteer je de optie 3D voor Architectural Objects in het dialoogvenster ‘Importeer DXF/DWG- of DWF-bestanden’. Om zowel 2D- als 3D-versies van de objecten te importeren, moet je het importproces twee keer te doorlopen: één keer met de optie 3D en één keer met de optie 2D.

Let op: Vectorworks ondersteunt geen 3D-tekst. Bijgevolg wordt de tekst in 3D-symbolen mogelijk verwijderd als je de optie ‘2D en 3D’ selecteert. Als het actieve vlak een ontwerplaagvlak is, dan wordt tekst in 3D-symbolen geïmporteerd.

Objecten die evenwijdig liggen met de actieve laag en een bepaalde dikte hebben, zullen worden geïmporteerd als 3D-objecten, zelfs al werden ze zo misschien niet ontworpen. Als je problemen ondervindt, importeer je best alle objecten in 2D. Je zal een waarschuwing krijgen als bepaalde objecten hierdoor vervormd worden, bijvoorbeeld 3D-symbolen met een 3D-rotatie.

Als het bestand dat je wilt importeren, enkel een 3D-model bevat, ga je best voor de optie ‘3D’. Zo niet worden sommige onderdelen van complexe objecten mogelijk omgezet in 2D.

Het kan voorvallen dat geen van deze opties ideaal is voor alle objecten die je wilt omzetten. Kies in dat geval de optie die het beste resultaat oplevert voor het grootste aantal objecten.

2D/3D-conversieresolutie

Selecteer de conversieresolutie die je wilt gebruiken voor het importeren van zowel 2D- als 3D-objecten. Standaard wordt de conversieresolutie gebruikt die in de Vectorworksvoorkeuren is ingesteld (zie Voorkeuren Vectorworks: Categorie Bewerken en Voorkeuren Vectorworks: Categorie 3D). Let op: hoge resoluties kunnen het resultaat negatief beïnvloeden.

Deze parameter is niet beschikbaar bij het importeren van DWF-bestanden.

Model Space

Nadat de eenheden bepaald zijn, stel je de schaal in waarmee het geïmporteerde bestand wilt weergeven.

De schaal van de model space is een belangrijk gegeven: het beïnvloedt de schaal van de lijnstijlen en de omzetting van de polylijnen met diktes (reële lijndiktes) naar Vectorworks lijndiktes. Als de schaal of het tekenformaat incorrect ingesteld zijn, kan het lijken alsof sommige polylijnen een verkeerde lijndikte hebben. Ook kunnen sommige lijnstijlen te lang of te kort uitvallen.

Aanpassen aan tekenformaat

Vectorworks bepaalt de schaal op basis van de begrenzing van alle objecten in model space; de schaal wordt zo gekozen dat alle objecten binnen het gekozen formaat passen. Selecteer deze instelling om de schaal automatisch aan te passen aan het tekenformaat.

Deze schaal

Selecteer deze instelling om de schaal manueel in te stellen. Klik op de knop Verschaal om het dialoogvenster ‘Schaal ontwerplaag’ te openen. Selecteer hier de gewenste schaal. (De optie Alle lagen en Tekst zijn niet van toepassing op DXF/DWG-bestanden.) Klik op OK om terug te keren naar het tabblad ‘Primaire instellingen’. De gekozen schaal wordt weergegeven.

Geavanceerde importinstellingen: Categorie Klassen/Lagen

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Set omzettingen

Selecteer een omzettingenset om de Vectorworks klassen en lagen tijdens de import om te zetten naar een specifieke standaard voor de benaming van layers.

Beheer

Klik op deze knop om het dialoogvenster ‘Omzettingen’ te openen en omzettingensets te creëren, bewerken en hernoemen (zie Namen van lagen en klassen omzetten).

Importeer layers als

DXF/DWG-layers lijken namelijk meer op Vectorworksklassen dan op Vectorworkslagen. Meestal gebruik je de instelling: ‘Importeer DXF/DWG-layers als: Klassen’. Vergeet niet om bij het instellen van Nieuw klassekenmerken de optie Automatisch toekennen aan te vinken.

Binnen het DXF/DWG-bestandsformaat bestaat er geen equivalent voor Vectorworkslagen. Wanneer je DXF/DWG-layers toch als Vectorworkslagen importeert, krijg je mogelijks een waarschuwing. Problemen kunnen ontstaan wanneer sommige objecten in symbolen of groepen hun oorspronkelijke laag zouden verlaten en op de laag van het symbool of de groep zouden terechtkomen. Eenvoudige bestanden zonder blokken of bestanden waarin de objecten in een blok als eigenschap “by block” hebben, zouden geen problemen mogen geven.

Importeer alle layerins in de actieve Vectorworks-klasse

(Importeer layers als klasse)

Kies deze optie om alle objecten van het DXF/DWG-bestand te importeren in de actieve ontwerplaag zonder de klasse-structuur van het Vectorworks te veranderen. Deze optie is niet beschikbaar bij het importeren van abonnement-bestanden.

Deze instelling is gebruik wanneer je het DXF/DWG-bestand importeert via een abonnement.

Importeer alle layers in de actieve Vectorworks-ontwerplaag

(Importeer layers als lagen)

Kies deze optie om alle objecten van het DXF/DWG-bestand te importeren in de actieve ontwerplaag zonder de ontwerplagen-structuur van Vectorworks. Als de actieve laag een presentatielaag is, wordt op het moment van de waarschuwing de onderste ontwerplaag tijdelijk geactiveerd.

Deze instelling is gebruik wanneer je het DXF/DWG-bestand importeert via een abonnement.

Voeg voorvoegsel toe aan geïmporteerde layers

Vink deze optie aan om geïmporteerde DXF/DWG- of DXF-layers in Vectorworksklassen of -lagen te groeperen aan de hand van een voorvoegsel. Dit helpt om de geïmporteerde layers gemakkelijk te kunnen identificeren.

Importeer Rays en XLines in de klasse Hulplijnen

“Rays” en “XLines” zijn DXF/DWG- of DWF-objecten die gelijken op de hulplijnen in Vectorworks. Een “ray” start op een bepaald punt en loopt in één richting door tot in het oneindige. Een “XLine” heeft een vast ankerpunt en is oneindig lang in beide richtingen. Vink de optie Importeer Rays en XLines in de klasse Hulplijnen aan om “rays” en “Xlines” om te zetten in hulplijnen (met een vast begin- en eindpunt).

Geavanceerde importinstellingen: Categorie filter voor layers

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Parameter

Omschrijving

Importeer alle layers

Importeert alle layers

Importeer zichtbare layers

Importeert enkel zichtbare layers; je kan de zichtbare layers herkennen in de Layers lijst

Importeer geselecteerde layers

Voor enkele DXF/DWG-import, importeert layers geselecteerd uit de lijst onderaan; als er geen layers geselecteerd zijn worden alle lagen geïmporteerd.

Layers

Voor enkele import, lijst alle DWG/DWF-layers op van het bestand; je kan de lijst bekijken en op een kolom titel klikken om de lijst te sorteren. Een vinkje in de kolom Selecteer geeft aan welke layers geïmporteerd worden; de Zichtbaarheid kolom geeft aan welke layers zichtbaar zijn in het DXF-/DWG- of DWF-bestand.

Voor de optie importeer geselecteerde lagen, klik in de kolom Selecteer om een vinkje te plaatsen bij de lagen die je wilt importeren.

Bij het importeren in bulk, worden DXF-/DWG-bestanden niet geladen tot later in het proces. De lagenlijst wordt dus niet aagevuld; Importeer geselecteerde lagen is niet beschikbaar voor importeren in bulk.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Huidige klassen/ontwerplagen kenmerken

Behoud grafische instellingen van de bestaande Vectorworks-klassen/lagen

Als layers in het bestand dat je importeert dezelfde namen hebben als bestaande Vectorworks klassen of lagen, behoudt deze optie de bestaande Vectorworks kenmerken. Wanneer deze optie is uitgeschakeld, overschrijven geïmporteerde DXF/DWG-layerkenmerken met overeenkomende klasse- of laagnamen de klasse- of laagkenmerken van het huidige Vectorworks-document. Als je alle layers importeert naar de actieve Vectorworks klasse of ontwerplaag, is deze optie ingeschakeld en kan deze niet worden gewijzigd.

Behoud de DXF/DWG-instelling Volgens laag en gebruik de Vectorworks klassekenmerken.

Wijzigt de geïmporteerde objectkenmerken van “VolgensLayer” naar “volgens klasse”. Deze instelling is Niet beschikbaar wanneer de DXF/DWG-layers geïmporteerd worden als Vectorworks lagen.

Als Behoud grafische instellingen van de bestaande Vectorworksklassen/-lagen is ingeschakeld, kunnen de attributen van de geïmporteerde objecten afwijken van het origineel.

Behoud objectkenmerken en negeer de DXF/DWG-instelling Volgens laag

Importeert objecten zonder hun kenmerken in te stellen “volgens klasse”. Als je de DXF/DWG-lagen importeert als Vectorworks lagen, is deze optie ingeschakeld en kan deze niet worden gewijzigd.

Behoud objectkenmerken en negeer de DXF/DWG-instelling Volgens laag wordt niet aanbevolen wanneer DXF/DWG-layers worden geïmporteerd als Vectorworks klassen en Behoud grafische instellingen van de bestaande Vectorworksklassen/-lagen is uitgeschakeld.

Kleuren en lijndiktes

De meeste DXF/DWG-bestanden gebruiken geen echte lijndiktes, hoewel dit stilaan verandert. Het is gebruikelijk om lijndiktes aan te geven door middel van kleuren. Er bestaan enkele normen waarin de omzetting van lijndiktes naar kleuren is vastgelegd, maar deze worden vaak niet gevolgd. Tijdens het exporteren van een Vectorworksbestand worden automatisch de geïndexeerde kleuren gebruikt, tenzij het bestand uit een vorige export of import een verborgen bestand met andere normen heeft overgehouden. Het importeren van een bestand in Vectorworks verloopt niet volgens de geïndexeerde omzettingen. Vectorworks zal in de plaats daarvan een logische lijndikte toekennen aan alle kleuren en je uitnodigen om de reële omzettingen zelf te bepalen.

Je kan de omzettingen van kleur naar lijndikte zelf opgeven door de optie Ken lijndikte toe aan kleuren aan te vinken. Kies de gewenste kleuromzetting tijdens het importeren en overleg eventueel samen met de auteur van het bestand over de juiste lijndiktes.

De gekleurde lijnen kunnen ook veranderd worden naar zwart (of wit voor een zwarte achtergrond). Selecteer Stel kleuren in als zwart-wit. Hou er rekening mee dat de meeste DXF/DWG- en DWF-bestanden gecreëerd werden met een zwarte achtergrond en dat de kleuren bijgevolg misschien niet goed uitkomen op een witte achtergrond.

Als je beschikt over een relatief recente versie zijn deze opties wellicht overbodig. Vanaf de DXF/DWG-versie 2000 wordt de informatie voor kleuromzetting opgeslagen in .ctb-bestanden, maar kunnen ook reële lijndiktes worden toegekend.

Indien Vectorworks bij het importeren geen .ctb-bestand detecteert en het geïmporteerde document echte lijndiktes gebruikt, wordt de optie Ken lijndikte toe aan kleuren automatisch uitgeschakeld. De lijndiktes worden dan exact in Vectorworks overgenomen.

Indien het geïmporteerde bestand geen .ctb-bestand en geen lijndiktes bevat, wordt de optie Ken lijndikte toe aan kleuren automatisch ingeschakeld. Klik op OK om dialoogvenster ‘Ken lijndikte toe aan kleuren’ te openen. Hierin kan je de omzettingen manueel indexeren. Alle kleuren worden standaard toegekend aan eenzelfde lijndikte of ze volgen de laatst gekozen omzettingen tijdens de huidige Vectorworkssessie.

Als Vectorworks een ctb-bestand detecteert, wordt de optie Ken lijndikte toe aan kleuren automatisch ingeschakeld. Op basis van het ctb-bestand wordt in het dialoogvenster ‘Ken lijndikte toe aan kleuren’ een kleurenomzetting voorgesteld door Vectorworks (meermaals gebruikte lijndiktes staan schuingedrukt). Deze indexatie kan je eventueel nog manueel aanpassen.

Bij een geabonneerd DXF/DWG-bestand wordt het dialoogvenster ‘Ken lijndikte toe aan kleuren’ alleen geopend bij het creëren van het abonnement en niet telkens bij het bijwerken.

Als je een bewaarde set instellingen voor het importeren gebruikt, zal het  ctb-bestand alle kleuromzettingen in jouw bewaarde instellingen vervangen. Verwijder het .ctb-bestand uit de DXF/DWG- of DWF-map om in de plaats daarvan de bewaarde instellingen te gebruiken.

Lijnstijlen

Bij het importeren van sommige bestanden ontstaan problemen met de schaal van lijnstijlen. Vink daarom de optie Verschaal alle lijnstijlen met factor: aan om de schaal van de geïmporteerde lijnstijlen manueel aan te passen. De aanbevolen factor wordt weergegeven. De lijndikte wordt hierdoor niet veranderd. Vectorworks zet extreem smalle lijnstijlen om naar volle lijnen. Dit is om te voorkomen dat het weergeven of afdrukken van het bestand uitzonderlijk veel tijd in beslag zou nemen. Welke lijnstijlen precies worden omgezet, kan je bepalen via de optie Importeer als volle lijn indien tussenruimte kleiner is dan:; stippellijnen met spaties kleiner dan of gelijk aan de opgegeven waarde veranderen in volle lijnen. (Gebruik hiervoor de document-eenheden.)

Texturen

Wanneer je deze optie aanvinkt, worden texturen en textuuromzettingen geïmporteerd uit AutoCad.

Je kan zowel kleuren als textuurcomponenten op basis van afbeeldingen importeren. Voor textuurcomponenten op basis van afbeeldingen moet je de afbeelding mee te importeren. De Vectorworksbibliotheek voor texturen biedt momenteel geen ondersteuning voor de volgende types textuurcomponenten: dambord, verlopen, marmer, ruis, stippels, motieven en hout. Wanneer je een van deze types importeert, zal Vectorworks ter vervanging de opgegeven kleurenshader gebruiken. Daarnaast wordt de AutoCad reflectie “non-metallic” automatisch omgezet naar “plastiek” in Vectorworks.

AutoCad “global materials” worden correct geïmporteerd op voorwaarde dat ze geen wijzigingen hebben ondergaan.

Indien de materiaaleigenschap van DXF/DWG- of DWF-bestanden ingesteld is op ‘By Block’, kan het zijn dat de uiteindelijke weergave van de geïmporteerde objecten niet volledig overeenstemt met het bronbestand. Vectorworks behandelt deze objecten (in een blok) namelijk verschillend dan AutoCad.

Als je nog niet tevreden bent met het uiteindelijke resultaat kan je de Texturen en textuurcomponenten bewerken via het Hulpbronnenbeheer.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Blocks

Creëer symbolen en groepen

Importeert alle genoemde blocks als symbolen met symbooldefinities; ongenoemde blocks worden geïmporteerd als groepen.

Zet alle blocks om naar groepen

Importeer alle blocks als groepen

Explode all blocks

Importeert blokken als individuele elementen/ontbonden grafische objecten, niet als symbolen of groepen. Deze optie raden we niet aan, omdat het de verbinding verbreekt tussen de block en de gekoppelde informatie, het verwijdert de clipped block grenzen, en het kan zorgen voor een veel groter bestand.

Negeer block clipping

Vink deze optie aan om een clipped block te importeren als een Vectorworkssymbool op normale schaal of zonder schaal, wat heel verschillend kan zijn van de originele afbeelding.

Vink deze optie uit om een clipped block te importeren als een bijgesneden ontwerplaagzichtvenster (Vectorworks-uitbreidingsmodule vereist) of als een bijgesneden ontwerplaagkoppeling. Dit resulteert mogelijk in de creatie van veel lagen in het Vectorworksbestand en de gecreëerde objecten zijn dan niet zo gemakkelijk te hanteren. Clipped Blocks die genest zijn in andere Blocks worden dan nog steeds geïmporteerd als Vectorworkssymbolen op normale schaal of zonder schaal.

Afmetingen

Zet maatlijnen om naar groepen

Bij het importeren worden automatisch maatlijnstandaarden op maat gecreëerd die overeenkomen met de maatlijnstijlen in het DXF/DWG- of DWF-bestand. Als je een maatlijn in het DXF/DWG- of DWF-bestand wijzigt nadat de stijl werd toegepast, komen de omgezette maatlijnen mogelijk niet meer overeen met de originele. Vink deze optie aan om de maatlijnen om te zetten naar groepen. Dit kan je eventueel doen om het uitzicht van het DXF/DWG-bestand te bewaren.

Block Attributes

“Attributes” in een DXF/DWG- of DWF-bestand zijn vergelijkbaar met gekoppelde tekst in een Vectorworks bestand. Selecteer hoe de gekoppelde tekst wilt behandelen. Na de import creëert Vectorworks records op basis van de geïmporteerde Attributes. Geïmporteerde Blocks met Attributes worden gekoppeld aan records.

Kies de gewenste Behandeling van gekoppelde teksten uit de keuzelijst. Afhankelijk van het bestand dat je importeert, zijn niet alle methodes beschikbaar.

Behoud uitzicht en koppeling

Dit is over het algemeen de beste keuze. Deze instelling behoudt zowel het uitzicht van het document als de koppeling van tekst aan symbolen.

Merk op: als het bestand zichtbare Attributes bevat, of Attributes die de Attribute-instellingen overschrijven, is deze optie niet beschikbaar.

Behoud uitzicht

Dit is de tweede beste keuze. Deze instelling behoudt het uitzicht van het originele bestand, maar zal sommige of alle teksten ontkoppelen van de symbolen. Aanpassingen aan symboolrecordvelden worden niet weerspiegeld in niet-gekoppelde tekst. Door deze optie kan een individueel symbool een mix van gekoppelde en niet-gekoppelde tekst bevatten.

Behoud zichtbare koppelingen

Deze instelling is beschikbaar wanneer er onzichtbare ‘Attributes’ werden teruggevonden. Dit type van ‘Attributes’ zal worden omgezet naar een record (niet als een tekst) gekoppeld aan een symbool. Het uitzicht blijft grotendeels behouden. Het voordeel van deze methode is dat gekoppelde tekst behouden blijft voor alle zichtbare Attributes.

Behoud alle koppelingen

Deze instelling behoudt de koppeling tussen recordvelden en teksten gekoppeld aan symbolen. Onzichtbare ‘Attributes’ blijven onzichtbaar. Het uitzicht blijft mogelijk niet helemaal behouden, maar de koppeling van tekst aan symbolen wel.

Verberg alles

Deze instelling zal alle ‘Attributes’ verbergen bij het importeren. De tekst is nog aan het object gekoppeld via een record, maar is onzichtbaar.

Gegroepeerde recordvelden

Iedere Block Attribute wordt geïmporteerd als een recordveld. Vink deze optie aan om deze velden te groeperen in één record. Vectorworks groepeert Attributes in een record als ze dezelfde veldnamen hebben. Als twee Blocks (symbolen) bijvoorbeeld Attributes hebben met ‘kleur’ en ‘nummer’, dan worden beide blocks omgezet naar hetzelfde record. Als een van de blocks de velden ‘kleur’, ‘nummer’ en ‘prijs’, terwijl het andere block maar twee velden van deze drie heeft, dan worden deze blocks omgezet naar aparte records. Wanneer recordvelden worden gegroepeerd, dan wordt de recordnaam samengesteld uit de namen van de eerste paar velden van het record.

Vink deze optie aan om één record per veld te creëren, zonder ze te groeperen. Zonder deze groepering gebruikt het record dezelfde naam als het recordveld.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Parameter

Omschrijving

Importeer alle objecten

Importeert alle objecten

Importeer geselecteerde objecten

Voor enkele DXF/DWG-import, importeert objecten geselecteerd uit de lijst onderaan

Objectenlijst

Voor enkele import, lijst alle DXF/DWG/DWF-objecten van het bestand; je kan de lijst bekijken en op een kolom titel klikken om de lijst te sorteren. De kolom aantal objecten geeft aan hoeveel invoegingen er zijn van elk objecttype in het bestand.

Voor importeren in bulk, kan de DXF/DWG/DWF-objectenlijst niet gecreëerd worden van de bestanden voor import. In de plaats daarvan worden alle objecttypes opgelijst die Vectorworks kan importeren, ongeacht van of ze in de te importeren bestanden staan of niet.

Voor de optie importeer geselecteerde objecten, klik in de kolom Selecteer om een vinkje te plaatsen bij de objecten die je wilt importeren.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Punten

DXF/DWG- of DWF-Points kunnen zich gedragen als loci in een Vectorworksbestand (een tekenhulpmiddel dat niet wordt afgedrukt) of als symbolen die zichtbaar zijn en kunnen worden afgedrukt. Duid aan of je Points wenst te importeren als Loci of Symbolen. Points worden standaard geïmporteerd als symbolen als ze gedefinieerd zijn volgens werkelijke afmetingen (dat wil zeggen ongevoelig voor zoomen en met steeds hetzelfde afdrukresultaat). Points die daarentegen gedefinieerd zijn als een percentage van de pixelgrootte van het tekenvenster (dat wil zeggen, wanneer ze mee variëren met de zoomfactor), worden standaard geïmporteerd als loci. Vink de optie Importeer in de klasse Hulplijnen aan om de symbolen in de klasse ‘Hulplijnen’ te plaatsen. Op deze manier kan je de symbolen via hun klasse tonen of verbergen. Gebruik het Vectorworks commando Toon/verberg hulplijnen om de klasse in of uit te schakelen.

MultiLines

MultiLines hebben eigenschappen die overeenstemmen met Vectorworks muren, zoals onderbrekingen die “hersteld” kunnen worden. Bovendien kunnen MultiLines verbonden worden met andere MultiLines. Deze objecten worden echter ook voor andere doeleinden gebruikt. Selecteer deze instelling dus alleen als je weet dat alle DXF/DWG MultiLines in het DXF/DWG-bestand werden gebruikt als muren.

Wanneer u Multilines importeert als muren, moet je mogelijks de hoogtes van de muren aanpassen. Ga hiervoor naar Extra > Selectie op maat, selecteer alle muren en pas hun hoogte aan in het Infopalet.

Tabellen

Selecteer de optie Gegroepeerde tekst en lijnen om elke tabel te importeren als een groep van onafhankelijke objecten en tekst die precies de vorm en de structuur van de oorspronkelijke tabel zullen weergeven. Selecteer deze optie als je alleen de grafische weergave van de tabel nodig hebt en niet van plan bent om de tabel of de inhoud ervan te wijzigen.

Selecteer de optie Rekenbladen om een rekenblad te creëren en in de tekening te plaatsen. Het rekenblad heeft de eigenschappen van de oorspronkelijke tabel en kan eenvoudig worden aangepast.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Niet-gebruikte tekenelementen opruimen

Vink deze optie aan om alle niet-gebruikte blocks, layers, enz. te verwijderen voordat de tekening in het Vectorworksbestand wordt geïmporteerd.

Als je alleen bepaalde types elementen wilt opruimen, vink je deze optie uit en plaatst je een vinkje bij de gewenste elementen.

Als een lege laag geselecteerd is voor importeren in de categorie Filter voor lagen, maar de optie Verwijder ongebruikte lagen is ook geselecteerd, dan wordt de laag niet geïmporteerd.

Wanneer je in het dialoogvenster ‘Importeer DXF/DWG-bestand’ of ‘Importeer DWF-bestand’ de optie Dit bestand bevat geogerefereerde geometrie aanvinkt, wordt de categorie GIS toegevoegd aan de geavanceerde instellingen. (Merk op: dit is enkel mogelijk bij het importeren van een enkel bestand, niet bij een gegroepeerde import.)

De extra georeferentie-instellingen geven je de keuze om de geometrie te importeren met behulp van het gekozen coördinatensysteem of het coördinatensysteem uit de documentinstellingen.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Gebruik coördinatensysteem document

De geometrie wordt geïmporteerd en getransformeerd volgens de georeferentie-instellingen van het document. Zie Georeferenties aan een document toevoegen.

Gebruik het volgende coördinatensysteem

Gebruik het bepaalde coördinatensysteem om het bestand te importeren. Vink de volgende optie aan: Pas het coördinatensysteem van het document aan overeenkomstig het DXF/DWG-bestand.

EPSG/CRS opzoeken

Klik op deze knop om het dialoogvenster ‘EPSG/CRS opzoeken’ te openen en een Well-Known Text(WKT)-coördinatensysteem te selecteren. (Het is niet aangeraden om naar een andere coördinatensysteem te importeren omdat dit invloed kan hebben op de geïmporteerde geometrie.)

Pas het coördinatensysteem van het document aan overeenkomstig het DXF/DWG-bestand

Wanneer je zelf een verschillend coördinatensysteem opgeeft voor de import zorgt deze optie ervoor dat de georeferentie van het document wordt aangepast naar hetzelfde coördinatensysteem.

DXF/DWG of DWF-bestanden importeren

DXF/DWG- en DWF-bestanden importeren