Concept: Vectorworks symbolen

Wat zijn symbolen?

In symbolen worden objecten bewaard zodat je ze later kunt hergebruiken. De objecten worden opgenomen in de symbooldefinitie. De symbooldefinitie is een hulpbron die je kan selecteren in het Hulpbronnenbeheer en de Hulpbronnenkiezer. Wanneer een symbool in de tekening wordt geplaatst, wordt er een nieuw exemplaar van het symbool gecreëerd (zie Concept: Symbooldefinities, objectstijlen en ingevoegde symbolen). Vectorworks wordt geleverd met duizenden symbolen die je kan gebruiken in je ontwerpen. Je kan ook de inhoud van bestanden met andere formaten rechtstreeks als symbooldefinities importeren (zie Inhoud bestand importeren als symbooldefinities).

Symbols00890.png

Een symbooldefinitie kan gecreëerd worden op basis van één object of op basis van vele objecten.

Een 2D-symbooldefinitie wordt samengesteld uit 2D-objecten, bijvoorbeeld een rechthoek, een pijl of een afbeelding. Na het invoegen gedraagt het symbool zich zoals elk ander ruimtelijk 2D-object.

Een 3D-symbooldefinitie wordt gecreëerd op basis van alleen 3D-objecten of een combinatie van 2D- als 3D-objecten, Bijvoorbeeld een bol, een extrusie of een wenteling. Na het invoegen gedraagt het symbool zich zoals elk ander 3D-object.

Een hybride symbooldefinitie bevat zowel 3D-objecten als 2D-objecten specifiek voor 2D/Planaanzicht. Het ingevoegde symbool wordt weergegeven met de correcte 2D- of 3D-componenten naargelang het gekozen aanzicht. Voorbeelden hiervan zijn parametrische objecten, zoals een deur, een muur, een lighting device of een hybride symbool op maat dat je zelf heeft gecreëerd.

Kleuren van symbolen

De verschillende categorieën van symbolen geven een indicatie van het gedrag van het symbool tijdens en na het invoegen. Deze categorieën worden in de Hulpbronnenkiezer gekenmerkt door hun kleur. De categorie waartoe een symbool behoort hangt af van het type van de objecten die werden omgezet naar een symbool en de opties die tijdens de omzetting geselecteerd waren.

Zwart: De parameters die u bepaalt bij het invoegen van het symbool, worden in dit geval bewaard in het symbool zelf. Het zwarte symbool is het meest courant. De parameters van een exemplaar van een zwart symbool kunnen niet gewijzigd worden vanuit het Infopalet of het Kenmerkenpalet. Als je de symbooldefinitie van een zwart object bewerkt via het Hulpbronnenbeheer, dan zijn de nieuwe parameters van toepassing op alle invoegde exemplaren van dat symbool.

Rood: Na plaatsing wordt dit type symbool omgezet naar een parametrisch object. Het ingevoegde exemplaar neemt de parameters van de symbooldefinitie over, maar het is mogelijk deze te wijzigen zodat er in het bestand vele variaties van eenzelfde symbooldefinitie kunnen bestaan. Wanneer je een rode symbooldefinitie bewerkt, dan gelden de nieuwe parameters enkel voor nieuwe exemplaren van dit symbool.

Een rode symbooldefinitie kan enkel gecreëerd worden op basis van een bestaand parametrisch object in de tekening. Je zou bijvoorbeeld een parametrisch object, zoals een deur, een lighting device of een plant (Vectorworks-uitbreidingsmodule vereist) kunnen invoegen en diens parameters instellen volgens de vereisten van het project. Bewaar het parametrisch object vervolgens als een symbool. Wanneer je een exemplaar van dit symbool in de tekening plaatst, zal dit exemplaar de parameters van de symbooldefinitie overnemen.

Blauw: na plaatsing wordt dit type symbool omgezet naar een groep. In geval van aanpassingen aan dit symbool, blijven de gemaakte groepen onaangeroerd.

Als je een blauwe symbooldefinitie creëert op basis van geometrie of op basis van een parametrisch object plus andere geometrie, houd er dan rekening mee dat de geometrie de hybride regels voor het creëren van symbolen volgt. Als je wilt dat de geometrie wordt weergegeven in alle aanzichten, moet je de geometrie eerst omzetten naar een hybride symbool.

Groen: dit zijn symbolen die voor hun eenheden de instelling op papier hebben en dus onafhankelijk zijn van de schaal. Het gaat dan meestal over annotatiesymbolen die niet verschaald worden en op papier steeds dezelfde grootte blijven behouden. Denk bijvoorbeeld aan een noordpijl. Als je de symbooldefinitie van een zwart object bewerkt via het Hulpbronnenbeheer, dan zijn de nieuwe parameters van toepassing op alle invoegde exemplaren van dat symbool.

Symbol_types.png

Voordelen van symbolen

Het gebruik van symbolen heeft verschillende voordelen.

Bewaarde eigenschappen en kenmerken: Eigenschappen zoals grootte, kleur en klasse hoeft u slechts één keer in te stellen en vast te leggen u in een symbooldefinitie. Deze eigenschappen worden automatisch toegepast telkens u een exemplaar van het symbool in de tekening plaatst

Besparing van ruimte: De symbooldefinitie van de meest gebruikte types symbolen (zwart en groen) wordt slechts eenmaal in het bestand opgeslagen. Telkens wanneer je een symbool plaatst, gebruikt Vectorworks eigenlijk een kopie van het symbool. Het maakt niet uit hoe vaak je het symbool in je tekening plaatst, alleen de positie en de oriëntatie worden bewaard.

Tijdswinst: Wanneer u de symbooldefinitie van zwarte of groene symbolen wijzigt, worden alle exemplaren van dat symbool in de tekening automatisch bijgewerkt.

Gekoppelde databasegegevens: U kunt de databasegegevens die zijn gekoppeld aan een symbool, gebruiken om rapporten en rekenbladen te genereren. De gegevens van een symbool zijn eigen aan dat specifieke symbool. Elk symbool kan dus individueel bewerkt worden.

Gemakkelijk te importeren Symbolen zijn gemakkelijk te importeren vanuit andere bestanden via het Hulpbronnenbeheer. Indien een symbool gekoppeld is aan een record, wordt de database-informatie van het symbool ook geïmporteerd.

Wat zijn parametrische objecten?

Een parametrisch object is een complex samengesteld symbool dat gedefinieerd wordt door middel van programmering of het gebruik van scripts. Parametrische objecten zijn vergelijkbaar met rode symbolen, maar dan krachtiger. Je kan ze invoegen met een gereedschap of commando en hun standaardwaarden aanpassen via een specifiek instellingenvenster. In tegenstelling tot symbolen, blijven parametrische objecten na plaatsing volledig aanpasbaar via het Infopalet. Voor bepaalde objecten kan je ook objectstijlen bewaren. Er zijn verschillende gereedschappen en commando’s in Vectorworks die parametrisch objecten invoegen, zoals het gereedschap Bladkader. Daarnaast vind je ook de Vectorworksbibliotheek veel parametrische objecten. Deze kan je invoegen via het Hulpbronnenbeheer of de Hulpbronnenkiezer.

Je kan ook parametrische objecten op maat te creëren. Gebruik hiervoor het commando Extra > Insteekmodules > Beheer insteekmodules; zie Concept: insteekmodules. Bovendien heb je de mogelijkheid om bepaalde parametrisch objecten uit de tekening te bewaren als een rood symbool. Bij plaatsing zal dit symbool worden omgezet in een parametrisch object.

Symbooldefinities creëren

Symbooldefinities bewerken

Records koppelen aan symbolen, objecten en materialen

Concept: Objectstijlen voor parametrische objecten

Symbolen invoegen

Bestaande symbolen vervangen

Symbolen in muren invoegen

Concept: Bibliotheken

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag aan Dex, onze virtuele assistent.