Concept: Bibliotheken

Bibliotheken bevatten elementen die je tekenwerk sterk vereenvoudigen. Het is immers veel gemakkelijker een element uit de bibliotheek te plukken dan alles zelf uit te tekenen. Je krijgt toegang tot de bibliotheken via de Bestandenlijst in het Hulpbronnenbeheer. Bibliotheken die je vaak gebruikt kan je bewaren als ‘Favorieten’.

Het venster van de Hulpbronnenkiezer is vergelijkbaar met dat van het Hulpbronnenbeheer en geeft toegang tot de bibliotheken vanuit verschillende plaatsen in Vectorworks. In het Kenmerkenpalet kan je bijvoorbeeld zoeken naar hulpbronnen voor types lijnstijlen en in de Methodebalk van het Plant-gereedschap vind je via de keuzelijst de beschikbare plantstijlen terug (Vectorworks Landschap vereist).

De hulpbronnenkiezer gebruiken via de gereedschapsbalk

Zowel vanuit het Hulpbronnenbeheer als vanuit de Hulpbronnenkiezer kan je hulpbronnen naar een bestand in de Bestandenlijst verslepen om ze te importeren. Vanuit het Hulpbronnenbeheer kan je een hulpbron ook rechtstreeks in je tekening plaatsen door het naar de tekenzone te verslepen.

Dankzij het Hulpbronnenbeheer en de Hulpbronnenkiezer kan je online door de inhoud van de bibliotheek bladeren en de benodigde bestanden op aanvraag automatisch downloaden. Als je echter vaak offline werkt en graag lokaal over de inhoud zou beschikken, kan je de gewenste bibliotheken toevoegen bij de installatie van het programma of ze nadien downloaden met behulp van ‘Installatie Vectorworks bibliotheken’ (zie Vectorworksbibliotheken installeren).

Premium bibliotheek

Premium bibliotheken zijn beschikbaar als een voordeel van Vectorworks Service Select. Als je toegang hebt tot Service Select, klik op de knop Log in rechtsboven in het programmavenster of klik op de “Log in” link onder de sectie van de Premium bibliotheken in het Hulpbronnenbeheer.

Als je niet wilt dat de Premium bibliotheek wordt getoond, vink je de optie Activeer de Premium bibliotheek in de categorie ‘Algemeen’ van de Vectorworksvoorkeuren uit. Zie Voorkeuren Vectorworks: Categorie Sessie.

Vectorworksbibliotheek

De Vectorworksbibliotheek is beschikbaar voor alle gebruikers. Bij elke nieuwe Vectorworksversie wordt deze catalogus aangevuld met eerder verschenen inhoud uit de Premiumbibliotheek. Regelmatig worden er ook nieuwe bibliotheken aan de catalogus toegevoegd. Als je bibliotheekcatalogus verouderd is, ontvang je een waarschuwing bij het opstarten van Vectorworks. Klik op Bijwerken of Download en werk bij om je bibliotheken bij te werken.

Welke bibliotheken beschikbaar zijn hangt af van de Vectorworks-uitbreidingsmodule die je hebt aangekocht. De bestanden worden geordend op vakgebied en onderwerp, maar niet op Vectorworks product, aangezien veel hulpbronnen beschikbaar zijn voor meerdere licenties. Hulpbronnen gebruikt voor vergelijkbare doeleinden worden gegroepeerd. Bijvoorbeeld, hulpbronnen beschikbaar in het Kenmerken palet, zoals lijnarceringen en lijnstijlen, zijn te vinden in de Kenmerken map; hulpbronnen zoals Renderworksstijlen, -texturen en Image Props zijn gegroepeerd in de map Visualisatie; en hulpbronnen nodig om een gebouw te ontwerpen, zoals muurstijlen, deurstijlen, funderingen en installaties zijn beschikbaar in de map Gebouw. De Standaard bibliotheken bevatten inhoud gebruikt bij het configureren van gereedschap voorkeuren; algemene hulpbronnen, zoals tekststijlen, die toegankelijk zijn van meerdere plaatsen in de software, onderdelen om grotere objecten te creëren, zoals US_Door - Hardware; enz.

Als je niet wilt dat de standaardhulpbronnen op deze plaatsen getoond worden, kan je de optie Activeer de Vectorworksbibliotheek en/of Activeer online beschikbare inhoud in de categorie ‘Algemeen’ van de Vectorworksvoorkeuren uitvinken. Houd er wel rekening mee dat wanneer je de optie Activeer de Vectorworksbibliotheek uitvinkt, de meeste standaardinhoud en objectstijlen onbeschikbaar worden en veel gereedschappen niet naar behoren zullen werken. Zie Voorkeuren Vectorworks: Categorie Sessie.

Gebruikers- en werkgroepbibliotheek

Je kan je eigen hulpbronnenbibliotheek creëren en indien je beschikt over een van de Vectorworks-uitbreidingsmodules kan je deze bibliotheek ook delen met een werkgroep. Om vanuit het Hulpbronnenbeheer, de Hulpbronnenkiezer of vanuit een hulpbronnenlijst in het programma toegang te krijgen tot je bestanden op maat plaats je deze bestanden in je gebruikersmap of in een werkgroepmap met dezelfde mappenstructuur en benamingen als in de Vectorworksbibliotheek. Zie Gebruikers- en werkgroepbibliotheken creëren.

Na het creëren of bewerken van een bibliotheekbestand op maat, zijn de nieuwe hulpbronnen nog niet onmiddellijk beschikbaar in Vectorworks. Klik met rechts op de titel van de Gebruikers- of Werkgroepbibliotheek in het Hulpbronnenbeheer en selecteer het commando Bijwerken. Of: klik in het Hulpbronnenbeheer op de menuknop Actie en selecteer Bibliotheken bijwerken.

Hulpbronnenbeheer

Hulpbronnenkiezer

Hulpbronnen zoeken