Symbolen in muren invoegen

Symbolen en parametrische objecten, zoals ramen en deuren, kunnen in een muur worden ingevoegd met het gereedschap Plaats symbool. Deze werkwijze staat beschreven in Symbolen invoegen. Je kan een symbool ook invoegen door het vanuit het Hulpbronnenbeheer naar een muur te slepen. Op deze manier kan het symbool echter niet meer gespiegeld worden tijdens het invoegen. Opgelet: een symbool kan pas in een muur worden ingevoegd als de optie Invoegen in muur is ingeschakeld in de Symboolinstellingen (zie Symbooldefinities creëren).

Merk op: de methode om symbolen in te voegen in muren is beschikbaar in alle Vectorworksmodules, maar om muurobjecten te creëren heb je een uitbreidingsmodule nodig.

De symbolen in een muur kunnen worden verplaatst of gedupliceerd. Wanner een 3D-muuropening aan een symbool werd toegevoegd, kan je hiermee een opening met de gewenste vorm uit een muur snijden. Aan de hand van de opties voor muuraansluiting geef je de muur aangepaste instellingen voor de profielen en dagkant.

Nadat een symbool in een muur is ingevoegd, kan je het symbool spiegelen, heroriënteren of verplaatsen. Symbolen in dezelfde muur kan je beetje bij beetje verschuiven door middel van een sneltoets. Deze sneltoets is gedefinieerd op het tabblad Tekenmethode van de Vectorworksvoorkeuren en kan hier ook gewijzigd worden.

Symbolen kan je door ze te verslepen niet alleen verplaatsen, maar ook uit de muur halen.

De eigenschappen van een symbool kan je wijzigen via het Infopalet.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Invoegpunt in muur

Bepaal waar het invoegpunt van het symbool zich bevindt ten opzichte van de muur: op de aslijn, op de linker of op de rechter rand van de muur.

Muuronderbreking

Bepaal het type muuronderbreking op de plaats waar het symbool is ingevoegd.

Invoeghoogte onderkant

Geef in op welke hoogte het symbool in de muur moet worden ingevoegd.

Spiegel

Klik op deze knop om het symbool rond zijn as te spiegelen. Het symbool kan vier verschillende posities aannemen.

Of: klik met de rechtermuisknop op een symbool en selecteer het commando Spiegel in het contextmenu.

Positie

Hiermee activeer je het gereedschap Verplaats in de methode D.m.v. Referentiepunt (zie ). Symbolen in muren verplaatsen met het gereedschap Verplaats

Muuraansluiting

Bij objecten waarvoor Gebruik muuraansluiting is ingeschakeld in het dialoogvenster ‘Creëer symbool’ of ‘Symboolinstellingen’ open je met deze knop het dialoogvenster ‘Muuraansluiting’ (zie ).

Zie voor informatie over het dialoogvenster ‘Creëer symbool’ of ‘Symboolinstellingen’.

Schaal

Selecteer de schaal van het symbool (zie ). Symbolen verschalen via het Infopalet

Vervang

Klik op deze knop om een vervangsymbool te selecteren (zie ).

Symbolen invoegen met het gereedschap Dupliceer symbool in muur

Symbolen invoegen met Serie duplicaten

Symbolen in muren verplaatsen met het gereedschap Selectie

Symbolen in muren verplaatsen met het commando Verplaats

Symbolen in muren verplaatsen met het gereedschap Verplaats

3D-muuropeningen toevoegen aan een symbooldefinitie

Een muuraansluiting toevoegen aan een symbooldefinitie

Symbooldefinities creëren

Symbooldefinities bewerken

Symbolen invoegen