Design SuiteBIM-beheer met IDS

Commando

Pad

Gegevensbeheer

Extra

BIM-gegevens moeten worden bijgewerkt, geverifieerd en gedeeld door meerdere medewerkers tijdens alle fasen van de levenscyclus van een gebouw. Je kan IDS-bestanden (Information Delivery Specification) gebruiken om te controleren of een Vectorworksmodel voldoet aan de regelgeving en contractvereisten en om gegevensuitwisselingsprocessen te stroomlijnen.

Met het gegevensbeheer kan je IDS-bestanden importeren en vervolgens gebruiken om de gegevens te valideren. Validatieresultaten kunnen worden gerapporteerd in het Gegevensbeheer, BCF-beheer en/of een rekenblad.

IDS-bestanden importeren

Om een IDS-bestand te importeren:

Verkrijg het benodigde IDS-bestand (of de benodigde IDS-bestanden) van de BIM-beheerder van het project.

Klik in het Gegevensbeheer op Importeer IDS en selecteer het gewenste bestand.

Het dialoogvenster ‘Importeer IDS’ wordt geopend.

Het IDS deelvenster toont de structuur van het bestand als XML knopen, voor gevorderde gebruikers en voor diagnostische doeleinden.

Het deelvenster IDS-vereisten toont de validatievereisten in een leesbaar formaat. Indien gewenst kan je op de knop Bewaar rapport klikken om de vereisten te bewaren als een tab-gescheiden tekstbestand.

Als het IDS-bestand syntaxfouten bevat of niet overeenkomt met de IFC-versie van het document, wordt een waarschuwing weergegeven en wordt het bestand niet geïmporteerd.

Importeer extra IDS-bestanden als dat nodig is.

BIM-gegevens valideren

Om BIM-gegevens te valideren:

Selecteer in het Gegevensbeheer het gewenste bestand in de IDS-validatielijst en klik op Valideer.

Het dialoogvenster ‘IDS-validatie’ wordt geopend.

Selecteer de gewenste opties voor doelbestanden van dit rapport en klik op Uitvoeren.

Controleer de veldomzetting van het Gegevensbeheer: Controleert of documentobjecten omzettingen hebben zoals gespecificeerd in het IDS-bestand.

Creëer BCF en Creëer rapport: Beide opties exporteren het model naar een IFC-project en vergelijken het met het IDS-bestand. Validatieresultaten worden automatisch geleverd als een BCF-bestand of een rekenblad in het document. Je kan beide opties selecteren indien gewenst.

Gebruik de uitvoer van de validatie om correcties aan te brengen en voer de validatie opnieuw uit.

Als je meerdere IDS-bestanden hebt, herhaal dan het validatie- en correctieproces voor elk bestand.

Omzettingen gegevensbeheer

Deze validatieoptie controleert of aan alle IFC-entiteiten, -gegevens en -classificaties die nodig zijn in het IDS-bestand de juiste gegevensomzettingen zijn toegewezen.

In het Gegevensbeheer worden in de lijst Objecten alle objecten en Psets met vereisten in het geselecteerde IDS-bestand vetgedrukt weergegeven. Als er verplichte velden zijn die geen gegevensomzetting hebben, worden de betreffende items met rode tekst weergegeven, zowel in de lijst Objecten als in de lijst Gegevenssets. Maak of corrigeer de omzettingen voor rode items en voer de validatie opnieuw uit.

BCF-Bestand

Deze validatieoptie exporteert het model naar een IFC-project en vergelijkt het met het IDS-bestand. Elke fout of waarschuwing van de validatie wordt opgeslagen als onderwerp in een BCF-bestand. Het BCF-beheer palet wordt automatisch geopend zodat je de validatie issues kan beheren en delen zoals beschreven in Het BCF-beheer palet.

Rekenblad rapport

Deze validatieoptie exporteert het model naar een IFC-project en vergelijkt het met het IDS-bestand. De validatieresultaten voor alle objecten worden opgeslagen als een rekenblad. In de kolom "Controleer resultaat" verschijnt "Buiten IDS" voor objecten die buiten het bereik van het geselecteerde IDS-bestand vallen.

Corrigeer objecten met "Fout" of "Waarschuwing" in de kolom "Controleer resultaat". Om een correctie aan te brengen, klik je met de rechtermuisknop op de rekenbladrij en selecteer je Selecteer item. Op het tabblad Gegevens van het Infopalet worden IFC-entiteit en Pset velden die niet door de validatie zijn gekomen rood gemarkeerd. Maak of corrigeer de gegevens voor rode items en voer de validatie opnieuw uit.