Bemating booglengte

Gereedschap

Werkomgeving: gereedschappenset

Bemating booglengte

Standaard: Aanduidingen

Architectuur, Landschap, Spotlight:
Basisgereedschappen en Aanduidingen

Gebruik het gereedschap Bemating booglengte om de lengte van bogen eender waar op de cirkelomtrek te bematen. Aan de hand van de methodes kan je de getuigenlijnen loodrecht op de koorde of tangens van de boog plaatsen. Het is ook mogelijk een aanduidingslijn toe te voegen die het maatgetal met de maatlijn verbindt.

Dit gereedschap is geschikt voor bogen, polylijnen met boogsegmenten, boog-gebaseerde 3D-objecten en gebogen muren. De bematingen worden steeds op hetzelfde vlak geplaatst als dat van de te bematen boog.

Methode

Omschrijving

Getuigenlijnen loodrecht op koorde

Selecteer deze methode om de getuigenlijnen loodrecht op de koorde te plaatsen.

Getuigenlijnen loodrecht op tangens

Selecteer deze methode om de getuigenlijnen loodrecht op de tangens te plaatsen.

Toon boogbematingsteken

Selecteer deze methode om het boogbematingsteken weer te geven.

Toon boogbematingsteken niet

Selecteer deze methode om het boogbematingsteken niet weer te geven.

Maatlijnstandaard

Om de maatlijnstandaard voor toekomstige maatlijnen te wijzigen, selecteer je een andere standaard in de keuzelijst; selecteer de optie ‘Op maat’ om gepersonaliseerde maatlijnstandaard te creëren of te beheren (zie Maatlijnstandaarden op maat gebruiken).

Om de lengte van een boog te bematen:

Activeer het gereedschap en de methode. Selecteer vervolgens een Maatlijnstandaard.

Klik om het begin van de referentielijn te bepalen.

Klik om het eindpunt van de maatlijn te bepalen.

Beweeg de aanwijzer om de exacte plaats van de maatlijn ten opzichte van het object te bepalen.

Zo bepaal je de afstand tussen de maatlijn en het bemate object.

Klik om de maatlijn in de tekening te plaatsen.

Maatlijnen bewerken

Associatieve maatlijnen