Maatlijnstandaarden op maat creëren

Locatie

Voorkeuren document

Bestand > Instellingen document

Contextmenu document

Menu voorkeurenbalk

De instellingen voor een maatlijnstandaard op maat zijn aanvankelijk gebaseerd op de maatlijnstandaard die geselecteerd is in de keuzelijst Maatlijnstandaard in het tabblad Maatlijnen. Om een maatlijnstandaard op maat te creëren:

Selecteer het commando. Ga naar het tabblad ‘Maatlijnen’ en klik op Op maat.

Je kan ook een maatlijnstandaard op maat creëren via de Methodenbalk of het Infopalet. Activeer eender welk gereedschap voor maatlijnen in de set Aanduidingen, open in de Methodebalk de keuzelijst Maatlijnstandaard en selecteer de optie ‘Maatlijnstandaard op maat’. Selecteer een maatlijn in de tekening, open in het Infopalet de keuzelijst Maatlijnstandaard en selecteer de optie ‘Maatlijnstandaard op maat’.

Het dialoogvenster Maatlijnstandaard’ wordt geopend.

Klik op Nieuw.

Het dialoogvenster ‘Naam’ wordt geopend.

Geef een naam op voor de maatlijnstandaard.

Selecteer de maatlijnstandaard die je hebt aangemaakt en klik op Bewerk.

Het dialoogvenster ‘Bewerk maatlijnstandaard’ wordt geopend.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Afmetingen voor maatlijnelementen

Geef de afmetingen op voor verschillende soorten maatlijnen.

Afstanden zijn in

Dit zijn de huidige eenheden voor het document.

Getuigenlijnen

Als je deze optie aanvinkt, worden maatlijnen voorzien van getuigenlijnen.

Vaste lengte getuigenlijnen

In plaats van een vaste afstand te hanteren vanaf het bemate object, kan je via deze optie de getuigenlijnen een vaste lengte geven. Zodra je de optie aanvinkt, wordt het veld waar je de vaste lengte kunt invoeren, beschikbaar (je vindt dit veld in het bovenste gedeelte van het dialoogvenster).

Om de lengte van een specifieke getuigenlijn aan te passen, gebruik je de parameter Lengte in het Infopalet.

Maatgetal altijd aan de binnenzijde

Vink deze optie aan om het maatgetal altijd tussen de getuigenlijnen te plaatsten. Indien uitgevinkt, wordt het maatgetal automatisch opgeschoven als het te lang is en daarom niet tussen de getuigenlijnen past.

Lineaire maatpijlen

Selecteer het type pijlpunt dat op lineaire maatlijnen moet worden getoond.

Om een pijlpunt op maat te gebruiken, selecteer je de optie ‘Bewerk pijlpunten’ in de keuzelijst Pijlpunt aanduidingslijn. Vervolgens creëer je een nieuwe pijlpunt of bewerk je een bestaande (zie De lijst met pijlpunten bewerken).

Andere maatpijlen

Selecteer het type pijlpunt dat op alle andere types van maatlijnen zoals straalaanduidingen en dergelijke moet worden getoond.

Pijlpunt aanduidingslijn

Selecteer het pijlpunt dat je voor aanduidingslijnen wilt gebruiken.

Merk op: de pijlpunt is alleen zichtbaar als je eerst een aanduidingslijn aan de maatlijn toevoegt via het Infopalet en daarna een pijlpunt instelt aan het einde van de lijn via het Kenmerkenpalet (zie Lijnkenmerken).

Weergave maatgetal volgens de SIA-norm

Vink deze optie aan om alle maatgetallen weer te geven volgens de SIA-norm.

Tolerantie lettergrootte

Stel de hoogte in van de tolerantietekst als een percentage van het hoofdmaatgetal.

Tekstrotatie

Stel in of de tekst alleen horizontaal, horizontaal/verticaal of uitgelijnd is met de maatlijn.

Tekstpositie

Deze instelling bepaalt de positie van het maatgetal ten opzichte van de maatlijn:

Boven/Links: plaatst de tekst boven de maatlijn bij niet-verticale maatlijnen of links van de maatlijn bij verticale maatlijnen.

Boven/Rechts: plaatst de tekst boven de maatlijn bij niet-verticale maatlijnen of rechts van de maatlijn bij verticale maatlijnen.

Buitenzijde: plaatst de tekst buiten het gebied dat wordt ingesloten door de twee getuigenlijnen en de maatlijn, ongeacht de oriëntatie van de maatlijn.

Weergave maatgetallen

Stel in of de weergave van het maatgetal Enkel, Dubbel gestapeld of Dubbel naast elkaar moet zijn.

Prim/Sec

Bepaal bij een dubbele weergave of je alleen de primaire, alleen de secundaire of beide maatgetallen wilt weergeven.

Tekststijl

Selecteer hier een tekststijl uit de bibliotheek of uit het huidige document. Om de tekst op te maken met de opties in het menu Tekst, moet je <Zonder stijl> te selecteren. Zie Tekststijlen gebruiken en Tekst opmaken.

Stel de gewenste waarden in voor de weergave van maatlijnen en klik dan op OK. Klik opnieuw op OK om het dialoogvenster ‘Maatlijnstandaard’ te sluiten en terug te keren naar het dialoogvenster ‘Voorkeuren document’.

Om de zojuist opgegeven instellingen standaard te gebruiken voor het document, selecteer je de nieuwe maatlijnstandaard in de lijst Maatlijnstandaard.

Maatlijnstandaarden op maat gebruiken

Eigenschappen van maatlijnen bewerken