Het middelpunt van objecten aanduiden

Gebruik het gereedschap Hartlijnen om het middelpunt van objecten of vlakken aan te duiden door middel van hartlijnen. Dit is mogelijk voor cirkels, ovalen, rechthoeken, afgeronde rechthoeken en vlakken van 3D-objecten met een cirkelvormige rand. In combinatie met de ingedrukte option-toets (Mac) of alt-toets (Windows) kan je met het gereedschap Hartlijnen ook de middelpunten aangeven in de hoeken van een afgeronde rechthoek.

Wanneer het gereedschap Hartlijnen actief is, kan je via de Methodebalk de maatlijnstandaard voor toekomstige maatlijnen in het document wijzigen. Selecteer een standaard uit de Maatlijnstandaard keuzelijst, of selecteer de optie ‘Op maat’ om maatlijnstandaarden op maat te maken of te beheren (zie Maatlijnstandaarden op maat gebruiken).

Het middelpunt van een object aanduiden

Gereedschap

Gereedschappenset

Hartlijnen

Aanduidingen

Om het middelpunt van een object aan te duiden:

Klik op het gereedschap.

Klik op een geschikt object om de hartlijnen te plaatsen.

Er worden twee lijnen getekend die elkaar in het middelpunt van het object snijden.

Het middelpunt in de hoek van een afgeronde rechthoek aanduiden

Gereedschap

Gereedschappenset

Hartlijnen

Aanduidingen

Om hartlijnen te tekenen in de hoek van een afgeronde rechthoek:

Klik op het gereedschap.

Druk op de option-toets (Mac) of alt-toets (Windows) en plaat de cursor op de hoek waar je de hartlijnen wilt creëren.

Klik om de hartlijnen in de tekening te plaatsen.

Er worden twee lijnen getekend die elkaar in het middelpunt van de hoek snijden.

Maatlijnen bewerken