ArchitectGeavanceerde energieanalyse: Categorie Gebouwtype - Profiel

Of deze parameters al dan niet bewerkt kunnen worden, wordt bepaald door het geselecteerde Gebouwtype (Residentieel of Niet-residentieel) in de categorie Instellingen.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Gebouwtype

Selecteer een gebouwtype; kies tussen residentieel en niet-residentieel. Voor residentiële gebouwen is de gegevensinvoer in de categorie Gebruik: Elektriciteit eenvoudiger (deze categorie is enkel zichtbaar als de optie Toon geavanceerde Energos parameters is ingeschakeld). Bovendien worden in het geval van residentiële projecten de parameters van de energieberekeningen afgestemd op eensgezinswoningen.

Gebruikspatroon

De inhoud van de keuzelijst varieert al naargelang het een residentieel of niet-residentieel project betreft. Kies uit de keuzelijst het gebruikspatroon dat het meeste aanleunt bij het project. De optie Automatisch is een standaardpatroon gebaseerd op de woonoppervlakte en het aantal personen. Zie Sets definiëren om sets van eigenschappen te creëren en te bewerken.

Geavanceerd

(Enkel beschikbaar voor niet-residentiële projecten)

Klik op deze knop om het dialoogvenster 'Geavanceerde bestemming' te openen. Hier kunnen warmtewinst en -verlies worden opgegeven.

Aantal personen

Geef zelf het aantal bewoners op of bereken het gemiddelde aantal personen op basis van type, grootte en gebruik van het gebouw. Als je de eerste optie (Op maat) kiest, wordt het dialoogvenster 'Aangepast aantal personen' geopend. Vul hier het aantal bewoners in voor dit project.

Aantal

Dit is het aantal personen voor dit project.

Binnentemperatuur

Geef de gemiddelde binnentemperatuur voor dit project op.

Aantal wooneenheden

Geef het aantal wooneenheden op.

Geavanceerde gebruikspatronen voor niet-residentiële projecten

Voor niet-residentiële projecten zijn er bijkomende parameters beschikbaar.

Om de geavanceerde parameters in te stellen:

Klik op de knop Geavanceerd in de sectie Gebruikspatroon van de categorie Gebouwtype - Profiel. Het dialoogvenster 'Geavanceerde bestemming' wordt geopend.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Interne warmtewinsten

Preciseer de gebruikspatronen die bijdragen aan de warmtewinsten van het gebouw.

Lijst gebruikspatronen

Dit is een lijst van de verschillende gebruikspatronen die voor het gebouw werden gedefinieerd. Telkens je een gebruikspatroon definieert, wordt er een nieuwe regel gecreëerd.

Gebruik

Dit is de naam van het geselecteerde gebruikspatroon.

Verwijder

Verwijder het geselecteerde gebruikspatroon uit de lijst. Het blanco standaard gebruikspatroon kan niet worden verwijderd.

Gebruikspatroon ruimte

Geef aan welke functie de ruimte zal hebben. Selecteer de optie Bewerk lijst om nieuwe sets te creëren en te bewerken (zie ). Sets definiëren

Activiteit

Geef aan voor welk type activiteit de ruimte gebruikt zal worden. Selecteer de optie Bewerk lijst om nieuwe sets te creëren en te bewerken (zie ). Sets definiëren

Planning

Geef aan of je het gebruikspatroon wenst te definiëren volgens het aantal personen of de vloeroppervlakte van de gebruikszone.

Berekend aantal personen

Geef aan hoeveel personen zich gemiddeld in de ruimte zullen bevinden.

Vloeroppervlakte van de gebruikszone

Geef de vloeroppervlakte op die benut kan worden.

Warmteverlies

Preciseer de gebruikspatronen die bijdragen aan de warmteverliezen van het gebouw.

Verdamping (persoon specifiek)

Dit is de gemiddelde hoeveelheid warmte per persoon die wordt afgegeven door verdamping.

Koud water voor wc-spoeling

Vink deze optie aan om het warmteverlies door doorspoelen mee in rekening te nemen indien er een groot aantal wc's is.

Aantal wc’s

Geef het aantal wc's op.

Geavanceerde energieanalyse

Eenvoudige energieanalyse

Onderlinge afhankelijkheid van parameters

Energos resultaten

Energos