ArchitectEenvoudige energieanalyse: Categorie Instellingen

In deze categorie worden de ligging van het bouwterrein en de bepalende projecteigenschappen ingesteld.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Beschikbare parameters

Selecteer het detailleringsniveau van de Energos-instellingen.

Basis: Kies deze optie om een eenvoudige configuratie te creëren op basis van algemene instellingen.

Geavanceerd: Kies deze optie om de geavanceerde Energos parameters weer te geven voor Gebouwtype, Gebouw en Installaties (zie ). Geavanceerde energieanalyse

Ligging project van Heliodon

De ligging van het project wordt automatisch verkregen van een gekende locatie dichtbij de locatie van de heliodon. Op basis hiervan worden de Energos klimaat- en locatiegegevens opgehaald. Het is echter ook mogelijk een andere ligging te selecteren uit de keuzelijst.

Ligging

De geselecteerde ligging wordt vermeld in de ruimte onder de keuzelijst.

Detail ligging

Klik op Detail ligging om een andere ligging op te geven dan die aangegeven door de heliodon of om gedetailleerde klimaatgegevens op te geven. Het dialoogvenster 'Detail ligging' wordt geopend. Selecteer de optie Ligging en kies daarna de klimaatgegevens van een andere locatie om in de berekeningen te gebruiken. Selecteer Favorieten om een voorkeurligging te selecteren.

Project

Deze categorie bevat algemene informatie over het project. Enkel de waarde voor Hoogte boven zeespiegel beïnvloedt de berekeningen. De andere velden zijn louter informatief.

Naam/Omschrijving

Geef een naam op voor het project en een korte omschrijving.

Hoogte boven zeespiegel

Geef van het grondniveau (het hoogtepeil van de platen) de hoogte boven de zeespiegel op.

Architectuur

Geef informatie over de architect of het architectenbureau.

Studiebureau

Geef informatie over het studiebureau.

Bouwjaar

Vul het bouwjaar in.

Voorkeurliggingen creëren

Je kan ervoor kiezen zelf gedetailleerde sets met klimaatgegevens te maken en te bewaren. Daarna kan je deze sets gebruiken ter vervanging van de standaardinformatie die doorgegeven wordt door de heliodon.

Om sets met voorkeurliggingen te creëren:

Klik op de knop Detail ligging in de categorie Instellingen.

Het dialoogvenster 'Detail ligging' wordt geopend.

Selecteer de optie Favorieten en kies in de keuzelijst de optie Bewerk lijst.

Het dialoogvenster 'Bewerk lijst' wordt geopend.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Set

Dit is een overzicht van de bestaande sets. Als je hier een set selecteert, worden de bijhorende systemen weergegeven in de lijst eronder. Selecteer een systeem in deze lijst om deze te bewerken. Bewerkte sets worden bewaard in de gebruikersmap en worden in de keuzelijst aangeduid met het achtervoegsel '(gebruikersmap)'.

Andere naam

Klik op deze knop om het dialoogvenster 'Hernoem set' te openen. Geef een nieuwe naam op voor de set. Standaard Vectorworks sets kunnen niet hernoemd worden. Er verschijnt een melding waarin je gevraagd wordt eerst een kopie van de set te maken en te bewaren in de gebruikersmap.

Verwijder

Klik op deze knop om de geselecteerde set uit de keuzelijst Set te verwijderen. Standaard Vectorworks sets kunnen niet verwijderd worden.

Naam systeem

Dit is de lijst van plaatsen die tot de geselecteerde Set behoren.

Nieuw

Voeg een nieuwe plaats toe aan de set. Zie stap 3 hieronder.

Bewerk

Klik op deze knop om de geselecteerde plaats te bewerken. Zie stap 3 hieronder.

Dupliceer

Maak een kopie van de geselecteerde plaats. Zie stap 3 hieronder.

Verwijder

Klik op deze knop om de geselecteerde plaats uit de set te verwijderen.

Stel in als standaard

Stel de geselecteerde plaats en set in als de standaardlocatie voor nieuwe bestanden.

Klik op Nieuw om een nieuwe plaats te creëren of selecteer een plaats en klik op de knop Bewerk of Dupliceer.

Als je een nieuwe plaats creëert of als de huidige plaats gedupliceerd wordt, verschijnt het dialoogvenster 'Nieuwe set'. Selecteer in de keuzelijst een bestaande set om de nieuwe plaats aan toe te voegen of selecteer de optie Bewaar als een nieuwe set en geef een naam op voor deze nieuwe set.

Als je een standaard Vectorworks locatie selecteert om te bewerken, verschijnt er een melding waarin je gevraagd wordt eerst een kopie te maken van deze locatie. Nieuwe en bewerkte systemen worden bewaard in de gebruikersmap.

Het dialoogvenster 'Wijzig ligging' wordt geopend.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Globaal

Ligging

Land/Stad

Geef de naam op van het land en de stad waar het bouwterrein gelegen is; deze namen worden weergegeven in de categorie Instellingen als je de optie Detail ligging gekend selecteert in de keuzelijst Ligging project van heliodon.

Lengtegraad

Geef de lengtegraad van de locatie op in graden.

Breedtegraad

Geef de breedtegraad van de locatie op in graden.

Hoogte boven zeespiegel

Geef de hoogte boven de zeespiegel op.

Bouwterrein

Hoogteligging bouwterrein

Vink Hoogteligging bouwterrein aan en vul een hoogte in. Doe dit enkel indien er een belangrijk hoogteverschil bestaat tussen het bouwterrein en het weerstation dat de klimaatgegevens doorgeeft.

Buitentemperatuur

Geef de gemiddelde temperatuur op voor deze locatie.

Temperatuur onverwarmde ruimte

Geef de gemiddelde temperatuur op van een onverwarmde ruimte binnen de gebouwschil.

Dagelijkse temperatuurschommeling o.w.v. zonnewinsten

Geef het temperatuurverschil tussen de hoogste temperatuur en de laagste temperatuur op dat zich voordoet op deze locatie tijdens de zomer.

Diepte grondwaterspiegel

Geef de diepte op van de grondwaterspiegel op deze locatie.

Stromingssnelheid grondwater

Geef de stromingssnelheid van het grondwater op deze locatie op.

Instellingen

Omzetting naar jaarmethode

Ht

Geef de lengte van de jaarlijkse verwarmingsperiode op gedurende de dag.

Gt

Geef de jaarlijkse verwarmingsgraaddagen op; dit is de som van de temperatuurverschillen tussen binnen en buiten.

Globale bezonning

Geef de hoeveelheid bezonning op voor dit bouwterrein.

Noord/Oost/Zuid/West/Globaal

Geef voor elke windrichting en ook globaal gezien de hoeveelheid bezonning op.

Verwarming-/koelingvermogen

De bezonning heeft een invloed op het verwarmen en koelen en is afhankelijk van de ligging en het bouwterrein. Hoe meer beglazing gericht is op de zon, hoe meer energiewinst er is: energiewinst en -verlies worden dus berekend op basis van de oriëntatie.

Oppervlaktespecifiek verwarmingsvermogen

Dit is de energie die nodig is voor een gelijkmatige binnentemperatuur in een gebouw of ruimte. Hierbij wordt rekening gehouden met een aantal omstandigheden buiten de gebouwschil of met het weer.

Weer type 1/Weer type 2

De twee types weer (een warme en een koude winter) die de warmtebehoefte tijdens de winter bepalen.

Oppervlaktespecifieke koelkast

Dit is de hoeveelheid energie die uit de ruimte verwijderd moet worden.

Temperatuur

Dit is de omgevings-, lucht- en bodemtemperatuur.

Straling/temperatuur

Deze gegevens tonen de jaarlijkse stralings- en temperatuurschommelingen van de voorkeurligging.

Gebruik bodemtemperatuur

Vink deze optie aan om de gegevens over de bodemtemperatuur op te nemen in de berekeningen.

Stralings-/temperatuurgrafiek

De parameters die je aanvinkt in de Legende worden gemeten over een periode van een jaar en weergegeven in de grafiek. De stralingsparameters worden aangeduid op de y-as aan de linkerkant, de temperatuurparameters op de y-as aan de rechterkant.

Geselecteerd punt

Hier worden de gegevens voor het geselecteerde punt op één van de grafieken weergegeven. Je kan deze gegevens veranderen door een nieuwe waarde in te vullen of door het geselecteerde punt te verslepen.

Legende

Hier zie je de parameters die geselecteerd zijn om te worden weergegeven op de grafieken en de kleur waarin ze worden weergegeven. Je kan parameters uitschakelen om een duidelijker overzicht te krijgen wanneer je de gegevens van één of meerdere parameters wenst aan te passen.

Klik op OK als je gegevens van de favoriet hebt toegevoegd of gewijzigd.

Selecteer in het dialoogvenster 'Bewerk lijst' het systeem dat je wenst te gebruiken. Klik vervolgens op Sluit.

Het dialoogvenster 'Detail ligging' toont welke favoriet je hebt geselecteerd.

In de categorie Instellingen van het dialoogvenster 'Energos projecteigenschappen' wordt de locatie van de heliodon overschreven en in de keuzelijst is de optie Detail ligging gekend geselecteerd. Onderaan de keuzelijst staat de gekozen locatie genoteerd.

Geavanceerde energieanalyse

Eenvoudige energieanalyse

Onderlinge afhankelijkheid van parameters

Energos resultaten

Energos