ArchitectBestanden klaarmaken voor energieanalyse

Een Vectorworksbestand moet gestructureerd zijn om goede resultaten te behalen met Energos.

Gebruik een heliodon. Als er nog geen heliodon aanwezig is in de tekening, wordt deze automatisch toegevoegd in het midden van de actieve ontwerplaag wanneer je het commando Projecteigenschappen selecteert. De heliodon geeft informatie over ligging en klimaat. Deze informatie is vereist om een energieanalyse te kunnen maken. Zie Zonnestudie.

De gebouwschil moet opgebouwd zijn uit objecten waarin energiegegevens zijn opgenomen. De architectuurobjecten in Vectorworks Architectuur (ruimten, deuren, ramen, daken, platen en muren) kunnen deze gegevens bevatten. Schakel de optie Opnemen in berekeningen in voor elk object dat je wenst op te nemen in de berekeningen voor energieprestatie. U vindt deze optie in de instellingen van het betreffende object of in het Infopalet. Geef indien nodig specifieke energie-informatie op over het object. Andere types objecten worden ook ondersteund, op voorwaarde dat er aan deze objecten een record is gekoppeld met relevante energiegegevens.

Andere gegevens zoals de standaardwaarden voor verwarming, koeling, ventilatie, sanitair warm water enz. kunnen vereist zijn. Afhankelijk van de gewenste specificiteit van de analyse, kan je de parameters voor een geavanceerde berekening heel precies instellen. Koppel systeemrecords aan objecten in de tekening en stel hun parameters in om ze in de selectie op te nemen als systeemsets.

Het is mogelijk om bepaalde lagen en klassen uit te sluiten van de berekeningen. Houd hiermee rekening tijdens het structureren van het bestand. Plaats objecten die moeten worden opgenomen in de berekeningen op bepaalde lagen of ken er een bepaalde klasse aan toe. Doe hetzelfde voor objecten die je niet wenst op te nemen in de berekeningen.

De projecteigenschappen bepalen de algemene parameters voor de energieanalyse, maar je kan de energieprestatiewaarden van de architectuurobjecten in de tekening ook manueel instellen. Dankzij deze flexibiliteit kan je de precieze invloed van ieder gebouwonderdeel op de energie-efficiƫntie bepalen.

Welke energiegegevens beschikbaar zijn om een energieanalyse uit te voeren, wordt bepaald door het serienummer van uw Vectorworks software. Indien je werkt met een ander serienummer dan een Amerikaans, zal Energos standaard de Europese energiegegevens gebruiken. Het serienummer bepaalt enkel de standaardweergave; je hebt steeds toegang tot alle gegevens.

Er zijn talrijke parameters die bijdragen aan een geslaagde energieanalyse. Zie Onderlinge afhankelijkheid van parameters om de onderlinge afhankelijkheid van de parameters beter te begrijpen.

Geavanceerde energieanalyse

Eenvoudige energieanalyse

Energos resultaten

Energos

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag aan Dex, onze virtuele assistent.